Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I «beskyttende arrest»

Kjell Magne Bondevik «fordømmer på det sterkeste» at Aung San Suu Kyi er satt i «beskyttende arrest» i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA/OSLO (Dagbladet): - Jeg håper på kraftige internasjonale reaksjoner, sier statsminister Kjell Magne Bondevik, som er i St. Petersburg for å feire byens 300-årsjubileum.

Generalene i Burma satte i går opposisjonslederen Aung San Suu Kyi i hva de kalte «beskyttende arrest», en slags midlertidig forvaring. Samtidig er flere av hennes nære politiske medarbeidere også arrestert. Hennes partihovedkvarter er stengt. Alt dette er gjort «for deres egen sikkerhet», som de militære myndighetene uttrykker det.

- Ikke overraskende

- Det kom ikke overraskende på meg. Jeg har flere ganger i det siste forsøkt å komme gjennom til henne på telefon. Når dette ikke har lyktes, har jeg gjort meg mine tanker om hvorfor, sier Bondevik.

Suu Kyi ble pågrepet nær byen Dipeyin nord i landet. Det skjedde etter sammenstøt mellom tilhengerne hennes og tilhengere av militærregimet. Fire mennesker ble drept og rundt 50 såret.

Sammenstøt

Brigadegeneral Than Tun sa gateslagsmålet begynte da hennes kortesje på 15 biler og rundt 100 motorsykler kjørte inn i Dipeyin, der de ble møtt av rundt 5000 politiske motstandere i gatene. Than Tun, som er talsmann for regimet, anklaget Suu Kyi for å ha utløst sammenstøtet med «oppildnende taler».

I fjor ble Aung San Suu Kyi, som i 1991 fikk Nobels fredspris, løslatt fra 19 måneders husarrest. Dette tente håp om tilbakevending til demokrati i landet.

- Må samordnes

Kjell Magne Bondevik mener Europa og Asia må samordne sitt diplomati overfor militærjuntaen i Burma.

- De asiatiske land har forsøkt med dialog, mens Europa har forsøkt med sanksjoner. Asia og Europa må finne en felles strategi, noe jeg tok opp med Japans regjering da jeg var der tidligere i uka, sier Bondevik.

TATT: Generalene i Burma satte i går opposisjonslederen Aung San Suu Kyi i hva de kalte «beskyttende arrest». Nå mener statsminister Kjell Magne Bondevik at Asia og Europa må finne en felles strategi overfor militærjuntaen i Burma.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media