«STOR STÅHEI»: Litteraturkjenneren Tristan Bernays nøler ikke med å kalle brexit-innspurten en farse. Nå håper han, med et nikk til Shakespeare, at den skal renne ut i «Stor ståhei for ingenting». Foto: Emil L. Mohr
«STOR STÅHEI»: Litteraturkjenneren Tristan Bernays nøler ikke med å kalle brexit-innspurten en farse. Nå håper han, med et nikk til Shakespeare, at den skal renne ut i «Stor ståhei for ingenting». Foto: Emil L. MohrVis mer

Brexit-skjebnedagen:

- I beste fall har dette vært «Stor ståhei for ingenting»

Pessimisme og forvirring rår i Londons gater foran tirsdags skjebnetime i Underhuset.

LONDON (Dagbladet): Når statsminister Theresa May etter alle solemerker får brexit-avtalen sin nedstemt, er det for mange briter bunnpunktet i en pinlig politisk prosess.

BREXIT: Theresa May møtte pressen etter en omvisning på Portmeirion Group. Her forsvarte statsministeren Brexit-avtalen. Samtidig sa hun at dersom ikke avtalen blir stemt fram i morgen, risikerer Storbritannia å forbli EU-medlem i en god stund framover. Video: AP Vis mer Vis mer

Verre er det at de ennå ikke vet hva som blir utfallet av den. Statsministerens siste budskap før skjebnedagen er at konsekvensene av en «no deal»-løsning kan bli at brexit avblåses.

– Ingen skjønner hva som foregår. Vi vet bokstavelig talt verken ut eller inn, sier Tristan Bernays til Dagbladet i Londons Soho.

Som skuespiller og forfatter – kjent blant annet fra Shakespeare-teatret Globe – er Bernays ikke i tvil om hvilken sjangermerkelapp affæren fortjener.

– Det er en farse. Jeg er flau på vegne av politikerne våre.

I mindretall

SPÅR KAOS: Nettredaktør Trine Andersen i britiskpolitikk.no. Foto: Emil L. Mohr
SPÅR KAOS: Nettredaktør Trine Andersen i britiskpolitikk.no. Foto: Emil L. Mohr Vis mer

En nær samlet britisk presse mener May kan se langt etter flertall for overgangsavtalen hun har framforhandlet siden 2017. Det samme gjør Trine Andersen, redaktør for nettstedet britiskpolitikk.no.

– Alt tyder på at avtalen blir stemt ned. Noen opptellinger viser at så mange som 100 av hennes egne vil stemme mot, sier Andersen, vel vitende om at May leder en mindretallsregjering.

Det betyr at hun – selv om alle partifellene hennes hadde spilt på lag – er avhengig av andre partier.

– Nordirske DUP står sentralt, som med sine ti representanter er støtteparti for regjeringa. Disse har sagt klart fra om at de ikke kan stemme for avtalen. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn er like klar på at Labour vil stemme mot. Det vil også skotske SNP og Liberaldemokratene gjøre, spår Andersen.

– Ingen vet

Langt mindre sikkert er hva som hender idet Mays nederlag er et faktum. Skulle hun mot tunge odds oppnå flertall, vil Storbritannia tre ut av EU 29. mars som planlagt. Motsatt er bildet mer komplisert.

– Blir avtalen stemt ned, er svaret at ingen vet hva som skjer, sier Andersen.

– Det kan ende med nyvalg, med ny folkeavstemning eller at Storbritannia stuper ut av EU uten avtale – såkalt «no deal». Parlamentet bestemte onsdag at dersom hun taper avstemningen, har May bare tre virkedager på seg til å presentere en plan B. Mye tyder på at hun da igjen drar til Brussel, i håp om at EUs ledere er blitt mer medgjørlige og kan hjelpe henne med å få gjennom planen i en ny avstemning.

DEMONSTRERER: Demonstranter fra begge sider har samlet seg foran parlamentet. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Demonstranter fra begge sider har samlet seg foran parlamentet. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Enn så lenge gjorde May et siste framstøt overfor tvilerne i en tale i Stoke mandag. Essensen er at tommel ned i Underhuset gjør det mer sannsynlig at brexit blir avlyst enn at Storbritannia forlater EU uten avtale, skriver NTB.

– Sterkest alene

Yrkessjåføren Kevin Hole, som stemte «Leave» i 2016, vil ikke høre snakk om noen plan B.

– «Ut» betyr «ut» – la oss dra! brummer han gjennom drosjevinduet sitt i London sentrum.

– Vi stemte ut, så vennligst få oss ut. Vi stemte ikke for noen «deal», og har alltid stått sterkest alene som nasjon. Avtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på, fordi den gir bort for mye av identiteten vår, legger han til.

STATSMINISTER: Theresa May holdt en tale i Stoke mandag. Foto: Ben Birchall / REUTERS / NTB scanpix
STATSMINISTER: Theresa May holdt en tale i Stoke mandag. Foto: Ben Birchall / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Akademikeren Michelle Cremin, som holdt med «Remain», er iallfall enig med Hole om én ting: Brexit-spørsmålet har for lenge overskygget for mye av offentligheten i Øyriket.

– Det kan virke som om det ikke foregår annen politikk for tida, sukker hun mellom kaffeslurkene på organisk kafé.

– Tilsynelatende blir null gjort for å utbedre fattigdom og klasseforskjeller – hvilket var hovedgrunnen til at folket i det hele tatt vendte ryggen til EU.

I Soho griper litteraten Bernays til Shakespeare.

– I verste fall er vi ferdig i unionen, oppsummerer han overfor Dagbladet.

– I beste fall har dette vært «Stor ståhei for ingenting».