- I beste fall har han opptrådt klønete

Advokat Carl Bore, som tidligere har arbeidet i Justisdepartementets lovavdeling, mener utenriksministerens motsier seg selv.

- BURDE VURDERT HABILITET: Advokat Carl Bore har tidligere jobbet i Justisdepartementets lovavdeling, og mener det er uforståelig at statsråd jonas gahr Støre ikke ba om en habilitetsvurdering i forkant av millionbevilgningen som endte i stiftelsen til Støres reder-venn, milliardæren Felix Tschudi.   FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
- BURDE VURDERT HABILITET: Advokat Carl Bore har tidligere jobbet i Justisdepartementets lovavdeling, og mener det er uforståelig at statsråd jonas gahr Støre ikke ba om en habilitetsvurdering i forkant av millionbevilgningen som endte i stiftelsen til Støres reder-venn, milliardæren Felix Tschudi. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedeskVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Carl Bore har tidligere jobbet i Justisdepartementets lovavdeling, som har ansvar for å vurdere statsråders habilitet.

Han sier til Dagbladet at for ham så er det uforståelig at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) aldri ba om en slik vurdering før han ga seks millioner kroner til en stiftelse styrt av vennen Felix Tschudi.

- I beste fall har han opptrådt klønete, sier han.

- Store fordeler for Tschudi Bore avviser at det er avgjørende at det var Norsk Rederiforbund som formelt sto bak søknaden.

Det er realitetene i saken som teller, slår han fast.

- Tildelingen var egnet til å medføre store fordeler for Tschudi Shipping Company. Selskapet driver en ganske komplisert næringsaktivitet i nordområdene, der det å forbedre og utvikle nye lastemetoder og andre logistikkløsninger er en nødvendig og kostbar del av virksomheten. Tildelingen framstår på denne bakgrunn som statssubsidiert forskning og utvikling for selskapet Tschudi Shipping Company. Det er Tschudi Shipping Company som er initiativtaker, Felix Tschudi er selv styreleder og selskapet har ifølge stiftelsesvedtektene rett til å ha en av sine ansatte i styret. Selskapet kan utvilsomt dra store fordeler av senteret og arbeidet som gjøres der, sier Bore, og legger til:

- Dersom lovavdelingen hadde fått denne saken på sitt bord, hadde man helt klart stilt ganske konkrete spørsmål om vennskapet mellom Støre og Felix Tschudi.

Avgjørende Det avgjørende for Støres habilitet koker derfor ned til forholdet han har til Felix Tschudi, ifølge Bore.

- Måten utenriksministeren forklarte seg på under tirsdagens pressekonferansen, var ikke akkurat betryggende. Den var springende og med flere motsigelser om sentrale forhold ved søknadsbehandlingen. Dette smitter over på troverdigheten av det Støre hittil har forklart om vennskapsforholdet til rederen. Foreløpig kjenner vi neppe det fullstendige faktum i saken.

Bore viser blant annet til at utenriksministeren først nektet for å ha visst at Tschudi Shipping Company hadde noen rolle i selve søknadsprosessen, men seinere endret forklaring etter spørsmål fra Dagbladet:

MÅTTE SVARE: Jonas Gahr Støre møtte onsdag pressen for å svare på spørsmål om tildeling av midler til rederen Felix Tschudi.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
MÅTTE SVARE: Jonas Gahr Støre møtte onsdag pressen for å svare på spørsmål om tildeling av midler til rederen Felix Tschudi. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Da det ble påpekt at Tschudi Shipping Company var nevnt i søknaden, og at tilsagnsbrevet ble sendt i kopi til Felix Tschudi, snudde utenriksministeren. Han innrømmet etter hvert kjennskap til Tschudis sentrale rolle i søknaden og prosjektet da søknaden kom på Støres bord. Innledningsvis ga Støre et villedende bilde av faktum, ved blant annet å forsøkte å skjule eller minimere Tschudi Shippings dominerende rolle i opplegget, sier han, og legger til:

- Opptak fra pressekonferansen viser at han nok prøvde seg på en spansk en.

- Vi kjenner ennå ikke alle fakta i saken, men saken ligger utvilsomt i grenseland med hensyn til habilitet, slik jeg ser det.

Delte meninger Det er ikke alle enige i. Jusprofessor Jan Fridtjof Bernt ved Universitetet i Bergen sier til Dagbladet at han opplever tildelingen som uproblematisk.

- Det er ingenting i Dagbladets beskrivelse av samarbeidet mellom stiftelsen og det offentlige som tilsier at det skulle foreligge inhabitet. Naboer og alskens bekjente kan bli invitert til 50-årsdager og det å være omgangsvenner rokker ikke ved noens habilitet, poengterer professoren i forvaltningsrett.

- Du skal være en ganske nær venn for regnes som inhabil etter forvaltningsloven. Nå kan man mene at reglene kanskje er liberale i så måte, men jeg syns ikke dette var særlig problematisk, sier han.