Per Sandberg og Iran

- I beste fall svært dårlig dømmekraft

Sandberg deltok på feiringer hos Irans ambassade.

PÅ FEIRING: Per Sandberg (58) og hans nåværende kjæreste Bahareh Letnes (28), fotografert under feiringen av iransk nyttår (nouruz) i Irans ambassade tidligere i år. Foto: Privat
PÅ FEIRING: Per Sandberg (58) og hans nåværende kjæreste Bahareh Letnes (28), fotografert under feiringen av iransk nyttår (nouruz) i Irans ambassade tidligere i år. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Iran er et av få land som blir kritisert av FN for brudd på menneskerettighetene; Sandberg har vært i Stortingets utvidede utenrikskomité og kjenner godt til det. Når så ministeren drar på ferie dit og kommenterer hvor fantastisk landet er, er det i beste fall svært dårlig dømmekraft, sier Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet.

Myndighetene er under stort press, og da er det veldig kjærkomment at en vestlig minister snakker så varmt om landet. Mahmood Amiry-Moghaddam, menneskerettighetsforkjemper

Markerer Khomeinis overtakelse

Den prisbelønte hjerneforskeren fronter den regimekritiske organisasjonen Iran Human Rights i Norge, og følger godt med på kontroversen rundt fiskeriminister Sandberg, ferien til Iran med hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes, og ikke minst regjeringsmedlemmets deltakelse på flere arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Oslo.

- Sandberg har deltatt på nouruz [iransk nyttårsfeiring] og nasjonaldagsfeiring i 2018, men ikke i 2017 og 2016, opplyser Halvard Wensel, kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridepartementet, til Dagbladet.

KRITISK: Menneskerettighetsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam mener Sandberg umulig kan ha forstått signalene han sender ut ved å nærme seg prestestyret i Iran.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KRITISK: Menneskerettighetsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam mener Sandberg umulig kan ha forstått signalene han sender ut ved å nærme seg prestestyret i Iran. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Spesielt deltakelsen på nasjonaldagen 11. februar - også kalt revolusjonsdagen, fordi den markerer grunnleggelsen av den iranske islamske republikken under ayatolla Khomeini i 1979 - er problematisk, mener Moghaddam.

- Det er et klart politisk signal. Ambassaden er hjemmet til det iranske regimet, og å delta i feiringen er et tegn på et godt forhold til dem. De fleste iranere i Norge går ikke til ambassaden for å feire, sier menneskerettsforkjemperen.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

- Bor du i Iran og deltar på offentlige tilstelninger, er det fordi du vil oppnå noe, ønsker å pleie forholdet til regimet. Sandberg er ikke tvunget til å godta en slik invitasjon - han kan si nei, understreker han.

Internasjonal oppsikt

Flere millioner personer tilhører den såkalte iranske diasporaen - hovedsakelig iranere som flyktet til utlandet etter den islamske revolusjonen i 1979. I flere land har diasporaen mektige interessegrupper, og Moghaddam forteller at Sandbergs tilnærming til regimet i Iran har vakt internasjonal oppsikt.

- Nyheten er spredd gjennom sosiale medier, TV og nettsider. Mange reagerer på slik atferd fra en europeisk minister, spesielt en norsk - Norge har ikke tradisjon for å sende statsråder for å feire revolusjonsdagen, som for eksilmiljøet markerer starten på 40 år med et av verdens verste regimer, sier menneskerettighetsforkjemperen.

TRØBBEL PÅ HJEMMEBANE: Iran har vært rystet av omfattende uro den siste tida, blant folk som er misfornøyde med regimet; her fra desember i fjor. I denne situasjonen er Sandbergs tilnærming til prestestyret kjærkomment, mener Mahmood Amiry-Moghaddam. Foto: AFP / NTB Scanpix
TRØBBEL PÅ HJEMMEBANE: Iran har vært rystet av omfattende uro den siste tida, blant folk som er misfornøyde med regimet; her fra desember i fjor. I denne situasjonen er Sandbergs tilnærming til prestestyret kjærkomment, mener Mahmood Amiry-Moghaddam. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Moghaddam er selv blitt intervjuet om saken av en stor eksiliransk TV-kanal basert i Storbritannia.

- Det er blitt en stor sak. Og det må ses i lys av de store protestene i Iran nylig, som dreier seg om den økende korrupsjonen blant makthaverne. Myndighetene er under stort press, og da er det veldig kjærkomment at en vestlig minister snakker så varmt om landet, sier han.

Moghaddam velger å tro at Sandberg ikke er en støttespiller for regimet i Teheran.

- Jeg tror at hvis Sandberg tenker igjennom dette, vil han sitte igjen med en veldig ekkel bismak, sier han.

Tar selvkritikk

Sandberg fikk fredag publisert en kronikk på NRK.no. Der tar han selvkritikk på at han tok med jobbtelefonen til Iran, og at han ikke varslet om reisen i forkant. Han sier seg også villig til å svare på spørsmål Stortinget måtte ha om saken.

Fiskeriministeren framholder også at han ikke støtter det iranske regimet, selv om han uttaler seg i rosende ordelag om landet og innbyggerne.

PRESTESTYRET: Irans øverste ledelse, med landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei t.v., president Hassan Rouhani ved siden av. Foto: Khamenei.ir / AFP / NTB Scanpix
PRESTESTYRET: Irans øverste ledelse, med landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei t.v., president Hassan Rouhani ved siden av. Foto: Khamenei.ir / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg, Frp og regjeringen er kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt den omfattende bruken av dødsstraff, skriver han.

Sandberg uttrykker videre tro på at økt samvirke med Iran vil bidra til endringer i regimet.

- Min feriereise endrer ikke Iran, Frp eller noens politikk overfor prestestyret. Men på sikt vil økt handel, teknologi og besøk tvinge selv den verste despot i kne, avslutter han.

Spionanklager

Iranske ambassader i Vesten er gjentatte ganger blitt anklaget for å drive spionasje i vertslandet. Tidligere i år ble en diplomat ved Wien-ambassaden pågrepet i Tyskland, siktet for å ha planlagt å bombe et eksiliransk møte i Paris, skriver BBC.

- Ambassaden i Oslo driver uten tvil ikke bare med diplomati. Jeg kjenner til noen tilfeller der iranere bosatt i Norge har reist til hjemlandet og regimet vet hva de driver med. En mann ble konfrontert med et bilde tatt av ham da han deltok på en demonstrasjon her i landet, sier Moghaddam.

Forholdet mellom Iran og USA har surnet betraktelig etter at president Donald Trump i vår trakk USA ut av atomavtalen med Iran. Avtalen begrenser Irans atomprogram i bytte mot lettelse av de strenge sanksjonene mot landet.

Flere spør seg nå om Sandbergs sololøp - der han verken varslet statsminister Erna Solberg eller sitt eget departement om Iran-ferien, samt tok med jobbmobilen på reisen og ellers har pleid kontakt med regimet - kan få negative følger for vårt forhold til vår nærmeste militære allierte.

- Blir sikkert registrert

- Det er vanskelig å si sikkert hva som har skjedd uten sikker informasjon. Men at Sandberg taler for et nærere forhold til Iran, blir sikkert registrert av USA, sier Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet.

- NEPPE REAKSJON: USA-kjenner Svein Melby tror ikke at Sandbergs sololøp får de store konsekvensene for forholdet mellom Norge og USA - i denne omgang.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
- NEPPE REAKSJON: USA-kjenner Svein Melby tror ikke at Sandbergs sololøp får de store konsekvensene for forholdet mellom Norge og USA - i denne omgang. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke minst fordi hans tro på regimeendring som følge av økt utveksling er samme linje som Obama-administrasjonen la seg på. Og det liker jo ikke Trump-apparatet, utdyper han.

Når det er sagt, tviler forskeren på at Sandbergs alenegang får de helt store følgene i forholdet til USA - i denne omgang.

- Dersom Sandberg mot formodning får gehør i regjeringen for å endre den norske politikken overfor Iran, blir det nok reaksjoner, og ikke bare i USA; mange av våre allierte vil ikke være happy med hva som kan skje. Men denne saken isolert blir nok sett på som ganske liten, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer