I beste sendetid

Noen ganger må det en roman til for å sette følelser på fakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVORFOR KOM DE HIT?

er det retoriske spørsmålet fire somaliere stiller hverandre når de møtes i borgerkrigsherjede Mogadishu på slutten av 90-tallet. Det er amerikanerne de henviser til. Til den såkalte humanitære FN-aksjonen ledet av amerikanerne i 1993. Krigsherrene herjet etter diktatoren Siad Barres fall i 1991. Folket sultet. Klanene kjempet mot hverandre. Og det internasjonale samfunn måtte reagere. USA gjorde som supermakta pleier å gjøre: Med våpen i hånd skulle man raskt sette en stopper for elendigheten. Resultatet var mange døde. Også døde amerikanere slept gjennom Mogadishus gater. Et skrekkbilde som fremdeles hjemsøker amerikanske politikere.

DET VAR INGEN ENGLER

som kom for å redde Somalia. De fire vennene er enige om at somalierne raskt skjønte at «hjelpen», som artet seg som et lynangrep, var mest beregnet for beste sendetid på amerikansk tv og president Bill Clintons merkevarebygging av seg selv som handlekraftig. Det somaliske folket kom ikke bare i skyggen. Mange uskyldige kom midt i kryssilden og måtte bøte med livet. Siden har landet vært preget av borgerkrig mellom klaner som har skapt totalt lovløse tilstander.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer