I bestefars kjølvann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg hadde egentlig aldri drømt om at jeg skulle få oppleve noe i nærheten av det bestefar gjorde. Men da jeg ble kontaktet av ekspedisjonsteamet, kunne jeg ikke gjøre noe annet enn å takke ja. Jeg gleder meg vilt til å oppleve det jeg tror blir et enormt eventyr, sier Olav Heyerdahl (28).

28. april 2006 starter ekspedisjon Tangaroa. Seks mann skal seile Kon-Tikis historiske rute over Stillehavet.

Snart 60 år etter at Thor Heyerdahl og hans mannskap beviste at det var mulig for indianere å seile over Stillehavet til Polynesia før kolonitida, skal ekspedisjon Tangaroa følge Kon-Tikis legendariske spor.

Målet med denne ekspedisjonen er ikke å skrives inn i historiebøkene eller å avdekke arkeologiske skatter, men snarere å oppleve naturens krefter, gjennomføre et forskningsprosjekt om marin forurensning og å teste en styringsteknikk som Thor Heyerdahl jobbet med i flere år etter hans hjemkomst fra Polynesia.

Ville ikke følge bestefar

-  Bestefar mente at de prehistoriske flåtene måtte ha hatt en annen styringsteknikk enn Kon-Tiki. Han forsket i mange år på å videreutvikle en mer effektiv modell og det er hans arbeid og teorier vi nå har bygget videre på. Vi synes også det blir spennende å kunne sammenlikne forholdene i 2006 med dem i 1947. Et av besetningsmedlemmene på Kon-Tiki førte kontinuerlig logger over arter av fisk de så. Det blir interessant å se om vi kommer over de samme artene og om havfaunaen har forandret seg, sier Olav Heyerdahl.

Da Olav var femten år, måtte han velge studieretning. Han satt hjemme på Lillehammer og var en skolelei gutt som ikke ville gå allmennfaglig linje.

Selv om han hadde vokst opp med historiene om sin bestefar, den store Thor og hans opplevelser, var han likevel ikke spesielt fristet til å leve et liv fylt med eventyr.

 HEYERDAHL SENIOR:   Med seks mann om bord seilte Thor Heyerdahls Kon-Tiki fra Callao i Peru til øya Raroia i Polynesia. Balsaflåten ble bygget i Peru av stokker hentet fra Ecuador. Foto: Kon-Tiki Museet/Scanpix
HEYERDAHL SENIOR: Med seks mann om bord seilte Thor Heyerdahls Kon-Tiki fra Callao i Peru til øya Raroia i Polynesia. Balsaflåten ble bygget i Peru av stokker hentet fra Ecuador. Foto: Kon-Tiki Museet/Scanpix Vis mer

Han ville bli tømrer, og det ble han, noe han bygget på med en utdannelse som bygningsingeniør.

Men Olav Heyerdahl er bevisst og stolt over sin bestefars liv og arbeid.

-  Bestefar var jo bare bestefar for meg, og jeg så ikke på ham som noen helt. Det er jo mange som har berømte slektninger. Dessuten så jeg ham ikke så mye i oppveksten, men det er klart det var fantastisk å være barnebarnet hans. Jeg fikk mulighet til å reise og å treffe spennende mennesker med spennende historier.

-  I tillegg til at jeg tente på ideen om å oppleve et stort eventyr, var ikke det alene avgjørende for at jeg ville bli med på denne ekspedisjonen. Jeg synes det er viktig å tråkke sporene etter noen som har gjort noe sånt som bestefar gjorde. Bare se på Nansen og Amundsen. Det er ikke sikkert deres arbeid hadde stått like sterkt i folks bevissthet, hadde det ikke vært for dem som har gått i deres spor, sier Olav Heyerdahl.

Eget økosystem

Bortsett fra at Olav gruer seg til å bli sjøsyk, gleder han seg nesten aller mest til dykkingen.

-  Da jeg dykket i Mosambik for ei tid tilbake opplevde jeg å møte en hvalhai. Det var bare helt fantastisk. Den var enorm. I praksis vil jo flåten vår nesten bli som et flytende rev. Fordi den ikke har glatt skrog, vil ting lettere vokse og feste seg fast til den. Vi kommer til å få et stort følge av fisk og andre sjødyr. Det blir nok som et lite eget økosystem der under oss. Vi kommer sikkert til å måtte spise en del av dem også, sier han.

For luksus og god kost vil ikke akkurat være betegnende for den cirka 90 dager lange turen.

Maten vil være tørr, besetningen har fått sponset mat fra det amerikanske forsvaret. Enorme mengder ferskvann, ris, vitaminer og tørket kjøtt skal om bord i tillegg til at de skal montere et solcellepanel, en vindgenerator og en satellittantenne slik at de kan ha kontakt med omverdenen. Dessuten kommer naturen til å bistå dem med verdens største vannklosett.

Og for å unngå de verste krisene, skal hver enkelt kunne ha med deg en 60 liters boks som de kan fylle med hva de måtte ønske.

-  He, he, ja, det den boksen skal bli fylt med mye godt. Jeg skal nok ha en del søte ting med meg og helt garantert en helflaske rom. Dessuten skal vi ta med spill og lesestoff, og jeg kommer ikke til å dra fra mp3-spilleren min. Det er i hvert fall sikkert, sier Olav Heyerdahl.

Tok badstue sammen

Mannskapet består av fire nordmenn, en svenske og en peruaner. I tillegg skal en papegøye få være med og seile de nesten 9000 kilometerne.

Forholdene kommer til tider til å være ekstreme, noe de seks også har forberedt seg svært godt på.

- Team-building er viktig i forkant av en slik tur. Vi skal jo være sammen på den lille flåten en god stund. Vi har blant annet vært på Møre-kysten og seilt i vikingskipkopier, vært på hjortejakt, isbadet og tatt badstue sammen. Så vi er så klare som vi kan bli, sier Olav. Olav Heyerdahl forteller om den nye ekspedisjonen på Kon-Tiki Museet kl. 12 i dag.

HEYERDAHL JUNIOR: Olav Heyerdahl er snart klar til å tilbringe rundt 90 dager på en balsaflåte. Han gleder seg til å se de tingene bestefaren Thor så for nesten 60 år siden.
I 1994: Thor Heyerdahl bodde og forsket på Tenerife de siste åra av sitt liv.
I 1947: Thor Heyerdahl i masta under Kon-Tiki-ferden.