VILLE BARE HJELPE: Da 60 år gamle Carlos Cruz-Echevarria så en bil som satt fast, gikk han bort for å hjelpe. Da han bøyde seg ned, ble han skutt flere ganger i hodet. Av leiemorderen som var der for å drepe Carlos. Foto: Politiet
VILLE BARE HJELPE: Da 60 år gamle Carlos Cruz-Echevarria så en bil som satt fast, gikk han bort for å hjelpe. Da han bøyde seg ned, ble han skutt flere ganger i hodet. Av leiemorderen som var der for å drepe Carlos. Foto: PolitietVis mer

Carlos (60) stoppet for å hjelpe bilist:

I bilen var leiemorderen som skulle drepe ham

- Jeg klarer ikke å se for meg en mer forferdelig og kvalmende handling, sier politisjefen.

11. november i fjor var 60 år gamle Carlos Cruz-Echevarria på vei hjem til sin bolig i Florida da han så en bil som satt fast i en gjørmete grøft.

Den 60 år gamle Florida-mannen stoppet, gikk ut av sin bil og bort til bilen som satt fast. Da han bøyde seg ned for å se nærmere på bilen, ble han skutt gjentatte ganger i hodet.

60-åringen døde på stedet, ikke langt fra sitt eget hjem i Daytona Beach og ble funnet seinere samme kveld. For politiet framsto det hele som et bilran som hadde gått fryktelig galt, og endt i drap.

Det skulle gå nesten ett år før politiet kom til en annen konklusjon:

Bilisten Cruz-Echevarria stoppet for å hjelpe, var i realiteten en leiemorder hvis oppdrag var å drepe 60-åringen.

«Kaldblodig henrettelse»

Tidligere denne uka meldte politiet i Florida-distriktet Volusia at de hadde pågrepet tre personer for drapet på Cruz-Echevarria. De beskriver det hele som en «kaldblodig henrettelse».

PÅGREPET: De tre personene som er pågrepet og siktet for drapet på 60 år gamle Carlos Cruz-Echevarria. Foto: Politiet
PÅGREPET: De tre personene som er pågrepet og siktet for drapet på 60 år gamle Carlos Cruz-Echevarria. Foto: Politiet Vis mer

Men det var langt fra åpenbart at politiet skulle komme til en slik konklusjon.

Cruz-Echevarria ble funnet død ved siden av bilen som satt fast. 60-åringens egen bil var borte, antatt stjålet. Basert på dette mente politiet at det var mest sannsynlig at Cruz-Echevarria ble drept etter å ha blitt fraranet bilen sin.

«Etterforskere som jobbet med saken skulle snart oppdage at det var mer til saken enn det», skriver politiet selv.

Telefonlogger

Politiet fant Cruz-Echevarrias bil et stykke unna drapsåstedet. Bilen var utbrent. Hvorfor skulle noen stjele en bil, for deretter å sette fyr på den?

Etterforskere bestemte seg så for å sjekke telefonloggene i de to områdene: drapsstedet og stedet hvor bilen ble funnet.

I loggene gjorde politiet et funn som skulle vise seg å være utslagsgivende for etterforskningen: på begge stedene ble telefonen til en av de tre nå drapssiktede - en 24 år gammel mannlig kjenning av politiet - registrert.

24-åringens DNA ble funnet på bilen som satt fast nær Cruz-Echevarrias bolig. Dette var trolig mannen som trakk avtrekkeren og drepte Cruz-Echevarria, mente politiet.

MINNESTED: Håndjernene på dette bildet ble brukt for å pågripe mannen som drepte Carlos Cruz-Echevarria, ifølge politiet. Foto: Politiet
MINNESTED: Håndjernene på dette bildet ble brukt for å pågripe mannen som drepte Carlos Cruz-Echevarria, ifølge politiet. Foto: Politiet Vis mer

Men etterforskerne var ikke ferdige der. I telefonloggene til 24-åringen fant politiet flere interessante spor.

Var vitne

Samtaler til et spesifikt nummer på drapsdagen skilte seg ut. Nummeret tilhørte en av de andre drapssiktede, en 28 år gammel mann.

Nå begynte bildet å bli klarere.

28-åringen var siktet i en trusselsak som involverte et skytevåpen. Vitnet som knyttet ham til saken? Den 60 år gamle Carlos Cruz-Echevarria.

Spol tilbake seks måneder, til ettermiddagen 2. mai 2017.

Cruz-Echevarria satt i bilen sin. Bilen 60-åringen førte, sto bak en annen bil i et lyskryss. Lyset ble grønt, men bilen foran rikket seg ikke.

60-åringen tutet, og kjørte forbi bilen som var foran ham. I neste lyskryss stoppet Cruz-Echevarria. Da kom bilen han hadde tutet på og kjørt forbi, opp på siden av ham.

Føreren av den andre bilen rullet ned vinduet, spurte 60-åringen om han hadde et problem og dro deretter fram et våpen og pekte det mot Cruz-Echevarria.

Så forsvant den bevæpnede føreren. Men ikke uten at 60-åringen hadde klart å notere skiltnummeret hans.

Funnet i rettspapirer

Carlos Cruz-Echevarria var veteran, og anmeldte hendelsen straks til politiet. Etter en måned klarte politiet å fastslå at det trolig var den drapssiktede 28-åringen som satt i bilen.

Etter å ha sett et bilde av 28-åringen, klarte også Cruz-Echevarria å fastslå at det var mannen som hadde pekt på ham med en pistol.

1. juni ble 28-åringen pågrepet og siktet i saken. Han var en kjenning av politiet, og var tidligere straffedømt. Hvis 28-åringen ble dømt for dette, ville han trolig måtte tilbringe mange år i fengsel.

Gjennom rettspapirer fikk den drapssiktede 28-åringen greie på Cruz-Echevarrias navn, og ikke minst adresse. I papirene framgikk det også at 60-åringen skulle forklare seg til retten i desember.

Det var etter dette politiet mener 28-åringen skal ha hyret inn 24-åringen for å drepe Cruz-Echevarria.

Kjæresten var med

Etterforskere mener at samtalen mellom 28-åringen og 24-åringen på drapsdagen, for øvrig den amerikanske veterandagen, handlet om instruksjoner for drapet.

I telefonloggene til 28-åringen mener politiet også å kunne bevise at hans 21 år gamle kjæreste kjente til og var med å planlegge drapet på 60-åringen. Hun er den tredje som er siktet i saken.

Men leiemordet var ikke planlagt å skje på måten det gjorde, mener politiet.

«Forferdelig og kvalmende»

På drapskvelden kjørte nemlig 24-åringen rett til Cruz-Echevarrias bolig, men 60-åringen var ikke hjemme, skriver britiske Independent.

24-åringen bestemte seg derfor for å vente på sitt kommende offer i området. Han kjørte rundt og lette etter 60-åringen. Det var da 24-åringen kjørte seg fast.

Så kom det en bil, som stoppet for å hjelpe 24-åringen. I den bilen satt 60 år gamle Carlos Cruz-Echevarrias.

- Han så det aldri komme, sier politisjef Mike Chitwood, ifølge Independent, som beskriver drapet slik:

- Jeg klarer ikke å se for meg en mer forferdelig og kvalmende handling.

- TOK FEIL PERSON: Et brutalt drap ble fanget av overvåkningskamera i Bronx i New York 20. juni, da flere voksne menn gikk til angrep på en femten år gammel gutt, Lesandro Guzman-Feliz. Oppmerksomhet rundt drapet og dets omstendigheter har spredt seg som ild i tørt gress siden. Siste nytt er at sju menn er arrestert i forbindelse med drapet. Video:... Vis mer