I bløffmakernes verden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verden vil, som bekjent, bedras. Bløffmakerne er mange. Og vi lar oss lure. Havfruer, benløse fugler, gullmakere og marsboere er bare noen få, velvalgte stikkord i bedrageriets mangslungne og fascinerende historie.

SAMLEREN OG SKRIBENTEN Tore Sørensen utgir nå en bok med bredt innsyn i det han kaller humbugoteket – det bløffologiske museet som er fylt med rariteter, driftet av lurendreiere og sjarlataner som med frydefull frekkhet gjør både lek og lærd til latter.

– Bløffmakerne hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Og skal jeg utnevne én mester, må det bli Barnum, sier Sørensen:

Phineas Taylor Barnum (1810-1891) er i ettertid mest kjent som sirkusdirektør. Men karrieren begynte med svindel og lureri. Etter et mellomspill som avisjournalist og teatermanager, kjøpte han American Museum, et raritetskabinett som i tillegg til utstoppede dyr bød på demonstrasjoner av lattergass og foredrag om «dyrisk magnetisme».

I 1842 tjente han store penger på framvisning av «Havfruen fra Batavia», som angivelig skulle være fanget utenfor Fijiøyene. Barnum gikk grundig til verks. Ved hjelp av en fiktiv professor – en gentleman ved navn Griffin – ble de viktigste avisene i New York forledet til trykke bilder av en «ekte havfrue», et vesen med menneskeliknende hode, kvinnebryster og fiskehale. I et fullsatt lokale, foran forventningsfulle newyorkere, fortalte Griffin om utviklingslæren. Han forfektet at alle livsformer var beslektet og at havfruen således var et mellomledd mellom fisk og menneske. For var ikke flyvefisken skapt i overgangen mellom fisker og fugler? Og det finnes jo vitterlig både havhester og sjøløver!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer