I bønn for Alexandra

Sorg og tungetale om hverandre da pinsevennene i Knutby i går kveld møttes for å bearbeide sjokket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KNUTBY (Dagbladet): På litt over ett døgn hadde menigheten, som teller 90 medlemmer, opplevd følgende:

  • Ett medlem skutt og drept.
  • Ett medlem skutt og alvorlig skadd.
  • Ett medlem mistet sin andre kone på fire år
  • Tre barnemedlemmer mistet sin surrogat-mor.
  • Ett medlem pågrepet og siktet for ugjerningen.

- Uvirkelig

De fleste medlemmene i Filadelfia Knutby hadde møtt opp på forsamlingshuset i bygda. Totalt bor det drøyt 1000 innbyggere i Knutby.

Menigheten holdt gudstjenesten/minnestunden åpen for pressen den første halvdelen. I sin tale fokuserte pastor Peter Gembäck nesten utelukkende på det som hadde skjedd:

- Iblant kjenne livet hardt og uvirkelig stygt. Men det er også da jeg er glad for at Gud finnes. (...) Vi vet hvor Alexandra er nå. Hun har det bedre enn vi har det, sa Gembäck blant annet.

I går sendte menigheten ut pressemelding i forbindelse med drapet. Her står det blant annet:

«Alexandra var et varmt, omsorgsfullt menneske og en fantastisk mor til tre barn. Hun var svært godt likt av både mennesker i bygda og i menigheten. (...) Det som har hendt er veldig oppskakende og motivet til dette er for oss ikke kjent. Vi liter på at politiet kan løse forbrytelsen og at den eller de skyldig får stå til ansvar for sine handlinger.»

Etter høytideligheten, som endte med omfavnelser og tårer blant de mange direkte berørte pinsevennene, var det kun pastor Peter Gembäck som førte ordet. Umiddelbart etter høytiden i forsamlingshuset kjørte han til huset hvor Helge Fossmo og barna ventet. Til Dagbladet sa han om sin norske pastorkollega:

«Knust»

- Helge har det svært tøft nå. Han er knust. Men etter forholdene har han det bra. Han er oppegående. Det er mitt håp og mål at vi skal finne tilbake til roen og gleden i denne menigheten.

- Dagbladet har opplysninger som tyder på at menighetsledelsen i Stockholm var svært misfornøyd med utviklingen av pinsemenigheten i Knutby - og hadde planlagt et krisemøte med dere i morgen?

- Det er riktig at det skulle vært et slikt møte. Men kritikken fra Stockholm beror på misforståelser. Det har etter min mening ikke vært noe negativt heftet ved vår virksomhet her i Knutby, sa Gembäck til Dagbladet.

Tente lys

Pinsemenigheten i den vesle bygda er et relativt lukket samfunn. Men hverken Åsa Malmløv eller Susann Larsson, som jobber i den lokale ICA-butikken, har noe imot pinsevennene:

- De hilser og er høflige mot alle. Og de omgås samfunnet forøvrig. Mine to barn går i samme klassegruppe på skolen som de to eldste barna til Helge Fossmo. Det gjør meg så trist å tenke på hva barna gjennomgår nå. Først ulykken der de mistet sin mor. Og må dette, sier Åsa Malmløv.

Barna hjemme

To av de tre barna skal ha vært hjemme da de fatale skuddene falt på morens soverom.

- Helge og hans daværende kone flyttet hit til Knutby i 1997. De kikket faktisk på huset mitt, med tanke på å kjøpe. På den tida var flere pinsevenner allerede bosatt her i byda, forteller Åsa.

- Hvordan har folk reagert i dag?

Rykter

- Vi trodde det skulle bli mer «skitsnakk» og rykter. Men alt vi har opplevd, er sorg og stillhet. Selv har vi tent lys og lagt ned blomster utenfor butikken, sier Åsa og Susann. Som kjente godt til alle involverte i dramaet:

- Alexandra var et nydelig menneske. Hun og Helge reiste mye for menigheten, blant annet var de flere ganger i India. Selv om familien opprinnelig var fra Ørebro, hadde hun og to av søstrene hennes, og faren hennes, alle slått seg ned i Knutby som aktive medlemmer av menigheten.

MINNESTUND: Pinsemenigheten i Knutby samlet seg i går ettermiddag til en minnestund der de ba for den drepte pastorkona Alexandra Fossmo (23) og hennes etterlatte.