I bønn med Gud og George

Juice, vann og lett servering med Gud og George Bush i bønn sto på frokostmenyen til utenrikskomiteen i går. Ap's medlemmer og et av SVs sto over møtet i en menighet på 3000 av de mektigste og rikeste blant de sterke i troen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (Dagbladet): - Et samfunn dyrker seg selv, kalte Inge Lønning seansen i ballsalen på Hilton Washington-hotellet, der utenrikskomiteen denne gangen er forlagt innimellom tusenvis av tilreisende bedemenn og -kvinner.

Det var svært langt mellom tilhengerne av fri abort i den tettpakkede salen. SV-leder Kristin Halvorsen og senator Hillary Clinton var klart blant avvikerne. Senator Clinton er fast deltaker på denne National Prayer Breakfast, som i år feirer 50 år. Tidligere satt Hillary sammen med sin mann, den forrige presidenten, på plassen der Laura Bush i går tronet med lukkede øyne og foldede hender. Hillary satt i salen sammen med de andre senatorene. Hvor Kristin Halvorsen satt, kunne vi ikke se.

DET ER NOEN av Hillarys salige kolleger i Senatet som inviterer til dette årlige bønnemøtet for makteliten i Washington og noen andre inviterte som sokner til gruppa av stort sett kristne fundamentalister. Slik som Kristelig Folkepartis Lars Rise.

Dette handler om et mektig nettverk av trosfeller der veien er kort til politikken. Lars Rise kommer hit hvert år for å få åndelig kveik. Og han er kjent i miljøet.

Sikkerhetsvaktene som kom for å kaste oss ut fordi vi var uinviterte pressefolk, visste godt hvem «Lars» var.

- Hvordan fikk du med deg mesteparten av utenrikskomiteen hit?

- Det var lett, sier en oppglødd Lars Rise etter bønnemøtets slutt.

- Da jeg så datoene for komiteens reise, spurte jeg om noen var interessert i å få invitasjon, og det var de fleste, sier Rise, som i halvannen time med bønn og åndelig sang i praksis hadde kuppet seg til å bli utenrikskomiteens midlertidige åndelige veiviser.

FROKOSTBØNNEN sto oppført som første post på komiteens program i går. Komiteens leder, Thorbjørn Jagland, sier at det var en «teknisk feil».

- Dette har aldri vært en del av komiteens program. De som ville, kunne gå. Vi har ikke tradisjon for noe slikt som dette i Norge. Personlig har jeg stor sans for å skille religion og politikk, sier Jagland.

Mens Bush, Rise og 3000 av deres nærmeste venner søkte himmelsk inspirasjon i et varmt fellesskap, satt Jagland på en fredelig frokostkafé med en høyst verdslig frokost.

Jens Stoltenberg jobbet med et par avisartikler på sitt rom og savnet ikke Lars Rises amerikanske omgangskrets «av abortmotstandere». Håkon Blankenborg hadde planlagt en kvalitetstime i selskap med bøkene han har handlet på turen, men ble i stedet invadert av norske journalister som ville følge bønnesamlingen på hans hotell-TV.

KRISTELIG FOLKEPARTIS Jon Lilletun har levd et liv med bønnemøter, men dette var hans første Nasjonale bønnefrokost i den amerikanske hovedstaden. Og Lilletun kom oppløftet derifra. Det var selvsagt moro å høre president Bush, men særlig var han blitt beveget av andakten til Joseph Finley, brannmannen fra New York som hørte kirkeklokker da han følte verden var i ferd med å gå under inne i støvskyen som omsluttet Manhattan da World Trade Center styrtet i grus.

Og så var det prekenen til admiral Vernon Clark, prestesønnen fra Nebraska som nå er øverstkommanderende for den amerikanske marinen og en nøkkelsoldat i kampen mot internasjonal terror.

- Nei, da Clark talte, hadde jeg lyst til å ta replikk, sier Kristin Halvorsen, som i knall rød kjole virket mer oppløftet før frokosten enn etterpå.

- Det er når du er et sted som dette at du skjønner hvor stor en Monica Lewinsky-skandale kan bli i dette landet, sier hun.

- Betyr det at du tenkte på Monica mens de andre var samlet i bønn?

- Ja, jeg tenkte på hvor mye sterkere det som her kalles «family values», blir vektlagt i en sammenheng som denne.

Da blir Lilletun taus, for han har nettopp fortalt oss at han gjerne kunne tenke seg noe tilsvarende i Norge.

- Det var en sterk opplevelse, sier han og beskriver ledernes bønn om styrke fra Gud til å gjøre en god jobb i den lederposisjonen de har, de aller fleste i det enorme rommet.

Og Lilletun slutter seg til presidentens ord om bønnens store betydning i vanskelige og vonde tider.

DET VAR NORDMANNEN Abraham Vereide som sammen med Conrad Hilton fra Lillestrøm startet bønnetradisjonen på president Eisenhowers tid.

Høyres ferske medlem i utenrikskomiteen, Julie Christiansen, syntes det var «interessant» å være til stede, «men litt uvirkelig, som i en film», sier hun.

- Lidelsen er midlertidig, men håpet er evig, preket Bush og spådde at det ikke blir de onde som skal arve jorda.

- Troen viser oss at det gode finnes og at det onde er en realitet, sa han.

Vår hjemlige milliardær og storinvestor Terje Mikalsen står plutselig der blant de frelste og har for første gang vært med på frokostbønnen, som han syntes var «inspirerende». Han skulle gjerne sett mer av den slags åndelighet i norsk offentlighet.

- Og så er det et sted der du treffer folk, sier han, og mener andre pengesekker som ikke nøyer seg med himmelens skatter, men er kommet godt i gang her på jorda.

<B> ULIKE I TROEN: KrFs Jon Lilletun og SVs Kristin Halvorsen har ikke helt det samme forholdet til religion. Men begge medlemmene av utenrikskomiteen syntes bønnemøtet i går var en interessant opplevelse.