- I Breiviks idealsamfunn skal menn bestemme og kvinner være lydige

Svensk islamforsker vitnet i retten i dag.

EKSKJÆRESTE: - Han var en mannssjåvinist, sa Anders Behring Breiviks ekskjæreste Natascha da Dagbladet møtte henne i USA tidligere i år. Foto: privat
EKSKJÆRESTE: - Han var en mannssjåvinist, sa Anders Behring Breiviks ekskjæreste Natascha da Dagbladet møtte henne i USA tidligere i år. Foto: privatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik drømmer seg tilbake til 50-talllet, inspirert av amerikansk idealisering, «da menn var menn, kvinner var kvinner, barn var veloppdratt», fastslo den svenske forskeren Mattias Gardell da han vitnet i Oslo Tingrett i dag.

Gardell viste til terroristens såkalte manifest, der Breivik beskriver mange norske kvinner som «forrædere».

- I Breiviks idealsamfunn skal menn bestemme og kvinner være lydige, forklarte Gardell, som er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala og har politisk islam, religiøs rasisme, selvmordsangrep, politisk religion og voldskultur som spesialfelt. Mattias Gardell er bror av den svenske komikeren Jonas Gardell, og er talsperson for organisasjonen "Ship to Gaza".

Antifeminist Feminister er en av Anders Behring Breiviks hovedfiender, påpekte forskeren.

- For Breivik spiller feminismen en viktig rolle i vestens undergang, sa han. Da fantes det heller ikke muslimer i våre land, sier han om det idealiserte 50-tallet.

Til Dagbladet forteller Gardell at denne forståelsen av kjønnsroller passer inn i den kulturkonservative tenkning.

- Han vil se en slags patriarkal revolusjon, noe som likner veldig på den antifeministiske bevegelsen som har vokst fram i blant annet Sverige. Disse kjønnsrollene er også et fellestrekk for det kultukonsevative miljøet, sier Gardell.

Han mener dette til dels også er forestillinger som er innebygg i populærkulturen.

- Det er litt Astrid Lindgren over det hele. Vi har lest om dette og sett filmene. Det har vært en del av vår fantasi, sier Gardell.

Skal føde barn Venner av Breivik har i avhør snakket om Breiviks syn på norske kvinner. Flere har sagt at han pleide å hevde at norske kvinner var for likestilte og uten håp om å bli gode husmødre.

Både i manifestet og overfor de sakkyndige har den terrortitalte gitt uttrykk for at kvinnens viktigste oppgave er å føde barn for å holde fødselsraten oppe.

Han mener Norge må slutte å oppfordre kvinner til å ta høyere utdannelse og også vurdere å gi menn omsorgsretten for barn for å motvirke skilsmisser - og har beskrevet drømmesamfunnet som et sted der bare menn over 25 år har stemmerett.

Ville ikke gifte seg Breiviks søster har fortalt politiet at Breivik ikke ønsket å gifte seg. Hun mener han ikke forsto hvordan forhold fungerte.

-Han kunne blant annet si at norske kvinner bestemte alt i et forhold, har hun sagt.

Da Breivik forklarte seg under rettssakens første dager, uttrykte han sitt negative syn på kvinner da han overfor Bejer Engh forklarte hva han mente måtte til for å klare å utføre det han gjorde 22. juli:

-Altså, hvis man begynner å bearbeide sin egen psyke på den detaljerte måten som jeg har beskrevet, så vil i prinsippet de fleste klare det. Ikke kvinner muligens, sa Breivik.

FORSKER i VITNEBOKSEN: Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala Mattias Gardell sammen med forsvarern Geir Lippestad før han forklarte seg i rettsal 250.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORSKER i VITNEBOKSEN: Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala Mattias Gardell sammen med forsvarern Geir Lippestad før han forklarte seg i rettsal 250. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Så jeg ville ikke klart det?, spurte Beier Engh.

- Altså, noen kvinner kanskje. Én av ti kvinner kanskje. Men ikke alle menn heller, sa Breivik.

- Mannssjåvinist Anders Behring Breiviks hviterussiske ekskjæreste i USA beskrev 33-åringen som en mannssjåvinist.

Breivik hadde funnet henne gjennom et østeuropeisk sjekkenettsted. Hun var en av 20 kvinner Breivik betalte til sammen 100 euro - ca 800 norske kroner - for kontaktinformasjon til.

- Han kontaktet meg på nettet, og det var spennende å møte ham. Nå er det ille å tenke på at jeg i det hele tatt har hatt noe med ham å gjøre, sa Natascha.

- Jeg var fascinert av den høye, kraftige nordmannen. Han var velkledd og fra et fint strøk i Oslo, sa Natascha da Dagbladet sporet henne opp i USA.

Men hun endret forholdsvis raskt syn på nordmannen.

- Han var en mannssjåvinist. Jeg følte at han ikke tok meg på alvor, sa hun.

I retten i dag sa Gardell at Breiviks ideologi er inspirert av en rekke kulturkonservative, blant andre tidligere USA-president Ronald Reagan. Breivik låner også inn elementer fra høyrekristen teologi, ikke minst fra den amerikanske bevegelsen Tea Party, mente forskeren. Tea Party bevegelsen og konservative kristne i USA er svært opptatt av kjernefamiliens verdier, og mange er motstandere av både abort og skilsmisse.

Breivik smilte da den svenske forskeren viser romantiserte bilder av amerikanske kjernefamilier for retten.

UNDERDANIGE KVINNER: I retten i dag hevdet forsker Mattias Gardell at den terrortiltalte drømmer om et samfunn der kvinner er underdanige. Bildet er av Breiviks ekskjæreste, som han møtte på nettet. Foto: privat
UNDERDANIGE KVINNER: I retten i dag hevdet forsker Mattias Gardell at den terrortiltalte drømmer om et samfunn der kvinner er underdanige. Bildet er av Breiviks ekskjæreste, som han møtte på nettet. Foto: privat Vis mer