Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mygg-marerittet i Rælingen og Fetsund:

I butikkene spør nesten alle etter produkter som jager vekk mygg: - I verste fall kan du ikke sitte ute

I gata til Rune Aune i Rælingen, har fem av naboene investert i myggfangere. Her kan ingen sitte ute hvis de ikke er godt forberedt.

MYGGMARERITT: Beboerne i kommunene Fet og Rælingen har sine triks for å unngå å bli sperret inne av myggen. Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RÆLINGEN/FETSUND (Dagbladet): Rune Aune slår litt med armene. Myggen som ikke har blitt sugd inn i myggfangeren hans, er fremdeles til plage. Tross kremer og sprayer og all slags utstyr.

- Det begynte for to uker siden. Da eksploderte det, sier Aune til Dagbladet, mens han viser avisa hagen rundt i hagen sin.

Og alt utstyret har han kjøpt for å ta knekken på Romerikes felles fiende: myggen.

- Kan ikke sitte ute her

På den lokale Jernia-butikken anslår de at åtte av ti som har vært innom butikken den siste tida, har vært der i samme ærend - for å ruste opp forsvaret sitt mot det plagsomme insektet.

I hagen til Rune Aune har han den nevnte myggfangeren. Den har han hatt i syv-åtte år. Han har også en rekke myggavstøtende lanterner og håndholdte apparater for å drive de tovingede insektene vekk.

Det er ikke nok.

- I verste fall kan du ikke sitte her ute om kveldene. Har man ikke hjelpemidler, ender det med at man må gå inn om kveldene, sier Aune.

- Får ikke gjort noe

- Vi får jo ikke gjort noe med det, annet enn å bruke remedier til å beskytte oss selv. Vi bor i et naturreservat, og myggen er tilnærmet lik freda her, sier Trine Lise Amundsen, som bor på Øya i Fetsund.

Men, som hun poengterer:

- Blir du vant til den, er det ikke noe problem.

Aune, som har hakket mer utstyr enn Amundsen, forteller at innkjøpene har hatt god effekt.

- Erfaringene er gode så langt. Myggfangeren fanger mye mygg, men helt myggfritt blir det aldri, sier han.

Også han tyr til kremer og sprayer før han går ut, for å støte vekk myggen. Og kremer og sprayer etter at myggstikkene er et faktum, for å dempe kløen.

Nå klekkes de

Som Dagbladet skrev tidligere i uka, er den såkalte flommyggen nå i ferd med å klekke flere steder i Norge. Flommyggen er en av landets kanskje mest beryktede myggarter.

I år ser det ut til å bli en meget god sesong for de små og stikkende insektene.

- Det kan bli veldig mye flommygg enkelte steder i sommer. Det ligger an til å bli store mengder mygg, sa myggekspert Reidar Mehl til Dagbladet tidligere i uka.

Flommyggens oppvekstsvilkår er klimaavhengig, og hovedgrunnlaget dens er snøsmelting i høyfjellet i Sør-Norge, ifølge Mehl.

MYGGEKSPERT: Reidar Mehl. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
MYGGEKSPERT: Reidar Mehl. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer

Flommyggen klekker når flomvannet trekker seg tilbake og sola får varmet den, og det kan se ut som at dette er i ferd med å skje nå, tror han.

Det er registrert 38 forskjellige myggarter i Norge, fortalte avdelingsdirektør Preben Ottesen i avdeling for skadedyr i Folkehelseinstituttet til Dagbladet ved samme anledning.

- Flommyggen, som det er tre typer av, kan det bli veldig mange av, sa han til Dagbladet.

- Stemmer det at myggen liker noen mer enn andre?

- Ja, myggen liker CO2 og enkelte andre stoffer som skilles ut gjennom huden. Noen skiller ut mange slike stoffer, og får derfor ofte mange stikk, mens andre skiller ut stoffer som skremmer myggen, og blir dermed også stukket mindre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media