Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

I coronakarantene. Dro på jobb

Justisministeren sto på kontoret, midt i egen karantene, og fortalte at politiet nå vil straffeforfølge brudd på karantene.

CORONAVIRUSET: Justisminister Monica Mæland sier politiet nå vil kunne straffeforfølge dem som utsetter andre for smittefare. Video: Regjeringen Vis mer

Justisminister Monica Mæland (H) fortalte i dag at politiet vil begynne å straffeforfølge dem som bryter sin coronakarantene.

- Politiet vil bistå kommunene som opplever det som et problem at folk forlater karantene. Ingen av oss vet om vi er smittebærere, det handler om å ta vare på de mest sårbare, sier Mæland til Dagbladet.

Hun påpeker hvor viktig det er å holde seg i karantene dersom man er satt i det.

- Gjør du ikke det, vil politiet fra i dag av ha myndighet til å håndheve karantenebestemmelsene, slik at du kan straffes med bøter eller fengsel hvis du ikke gjør det, sa Mæland under et digitalt pressetreff i dag.

På jobb i karantene

Mæland er selv i karantene fram til onsdag, og måtte derfor møte pressen via nettet for å unngå smitte.

Denne digitale redegjørelsen valgte hun likevel å ta via presserommet på jobb i Justisdepartementet, ikke fra sitt hjemmekontor.

Og justisministeren bekrefter at hun drar på jobb i karantenetida sin.

- Vi har tatt alle mulige forholdsregler. Kontoret mitt ligger for seg selv, i en isolert del av departementet. Én medarbeider, som også er i karantene, jobber sammen med meg og filmet pressekonferansen i dag, forklarer Mæland til Dagbladet.

- Du sier selv: «Det handler om å ta vare på de mest sårbare». Bør du ikke holde deg hjemme?

- Du kommer ikke til å lese i avisa at jeg har smittet noen. Vi har dører som åpner seg selv og egne toalett. Jeg følger alle gode råd, og tar heisen alene, for å si det slik, sier Mæland.

HÅNTRYKK: Flere fikk med seg at Erna Solberg glemte seg da regjeringen orienterte om tiltakene mot coronaviruset. Bilder fra NTB. Laget av Marte Nyløkken Helseth. 13.03.2020. Vis mer

- Har en jobb å gjøre

Justisministeren understreker også at hun er blant dem som kan gis dispensasjon fra karantenen fordi jobben hennes er av særskilt samfunnsmessig betydning.

Dette er foreløpig ikke gjort.

- Jeg har en jobb å gjøre, og det er en del gradert informasjon knyttet til den jobben som det er praktisk for meg å håndtere fra kontoret, sier hun.

- Det er sikkert mange der ute i karantene som mener jobben deres er viktig og kunne tenke seg en liknende ordning?

- Vi har løst dette på en måte som er i takt med smitteverntiltakene. Det er ikke forbud mot å jobbe i karantene, ei heller mot å gå ut. Måten vi har løst dette på mener vi er helt trygt og smittefritt. Vi kommer til å gjøre det på samme måte fram til karantenen min er over, sier Mæland.

Vise bort utlendinger

Av hensyn til folkehelsen har regjeringen også besluttet å bortvise utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge.

- Alle som ikke har en god grunn til å reise til Norge, vil bli vist bort, sa justisministeren søndag.

Forskriften trer i kraft mandag klokka 08.

Også rumenere som kommer til Norge for å tigge, vil bli bortvist, opplyser Næringsdepartementet. De som er her i dag vil ikke bli sendt ut med tvang.

Det vil heller ikke utlendinger som søker asyl i Norge, eller personer som har et særskilt omsorgsansvar for personer i Norge eller av andre sterke velferdshensyn bør få bli.

Fra nå av er det Justis- og beredskapsdepartementet som har det overordnede ansvaret for håndteringen av coronakrisen.

Hele Norges coronakart