Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag åpner Gunhild EAT-konferansen i Stockholm. Onsdag reiser hun til Nederland for å fortsette behandling

Gunhild Stordalen midt i en tøff behandlingsrunde.

PAUSE: Da Sveriges radio lanserte sommerplanene torsdag sist uke, stilte Gunhild Stordalen smilende i hvit kjole, uten hår. I dag åpner hun sin egen EAT-konferanse. Så reiser hun rett til Nederland for å fortsette behandlingen mot sin livstruende sykdom. Foto: NTB Scanpix 
PAUSE: Da Sveriges radio lanserte sommerplanene torsdag sist uke, stilte Gunhild Stordalen smilende i hvit kjole, uten hår. I dag åpner hun sin egen EAT-konferanse. Så reiser hun rett til Nederland for å fortsette behandlingen mot sin livstruende sykdom. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM / OSLO (Dagbladet): Klokka 10.00 skal Gunhild Stordalen åpne EAT-konferansen i Stockholm. På onsdag reiser hun videre til Nederland for å få behandling mot sin livstruende bindevevssykdom systemisk sklerodermi.

Å åpne sin egen konferanse, er nemlig bare en pause for Gunhild Stordalen - hun er midt i en svært tøff behandlingsrunde med cellegift.

- Jeg gleder meg veldig til disse to dagene, spesielt fordi vi i år skal lansere en rekke banebrytende prosjekter, sier Stordalen til NTB.

Gjennom den tøffe tiden har arbeidet med EAT drevet henne fremover:

- Det har vært en stor hjelp å ha noe som er større enn meg selv, legger hun til.

Tredje i rekken

Dette er tredje gang den store konferansen i Stockholm arrangeres. Her er eksperter og politikere fra 35 ulike land samlet for å finne svar på de store problemene mat, helse og miljø.

Alt dette henger sammen, er EATs grunntanke.

I år topper navn som kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria av Sverige og kjendiskokk Jamie Oliver talelista.

Stordalen er fortsatt aktiv, selv om hun har fått tilbakefall av sykdommen systemisk sklerose.

- Verdens beste hjerner villige til å bidra

- Fokuset på et helhetlig bilde er det som gjør EAT så enormt slagkraftig, sier Petter Stordalen i dagens Dagbladet.

- Hva gjør at Gunhild greier å engasjere så mange?

- EAT søker løsningen på problemet som alle, fra politigere, velgere og forskere til næringsliv ønsker svaret på: hvordan skal vi brødfø ni milliarder mennesker på en bærekraftig måte? Den koden er vi nødt til å knekke, og heldigvis er verdens beste hjerner villige til å bidra, sier Stordalen.

EAT-konferansen går over to dager, og begynner altså i dag. EAT finansieres av 70 ulike partnere. Petter Stordalens selskaper betaler en tredel av regningen.

Stilte på svensk TV

I sommer skal hun være med i Sveriges radios program Sommerpratare i halvannen times program 28. juni. Da Sveriges radio lanserte sommerplanene torsdag sist uke, stilte Gunhild Stordalen smilende i hvit kjole, uten hår.

Ektemannen Petter Stordalen kunne fortelle da han gjestet TV2s «God sommer Norge» sist uke at sommeren ikke skal tilbringes i sola på Sørlandet.

- Jeg er så stolt av henne, sa han da, og la til:

- Sommeren blir annerledes.

For i april i år, fikk Gunhild Stordalen altså tilbakefall og måtte legges inn igjen på sykehus.

«Livet er uforutsigbart, og god helse er noe vi aldri kan ta for gitt. Alvorlige diagnoser stilles hver eneste dag. Men jeg tror på åpenhet, og Petter og jeg har derfor valgt å være åpne om situasjonen siden jeg ble syk», het det i pressemeldingen hvor Stordalen fortalte at hun var syk igjen.

Behandling i Nederland

UMC Utrecht er sykehuset som har stått i spissen for og vist at autolog stamcelletransplantasjon, hvor pasientens egne stamceller tilbakeføres til kroppen etter at immunforsvaret er slått ut av cellegift, virker for pasienter med systemisk sklerose.

Gunhild Stordalen fikk behandlingen første gang i november 2014.

Hun er nå en av få som får behandlingen to ganger etter tilbakefallet mars i år. Første trinn av behandlingen er en cellegiftkur som skal gjøre at det blir mulig å høste stamcellene fra blodet slik at de kan fryses ned. Stordalen har den mest alvorlige formen av sykdommen, diffus kutan systemisk sklerose, som også kan angripe indre organer med økt produksjon av bindevev.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!