I dag avgjøres hans skjebne

Josef Fritzl (74) får sin dom etter svært hastig rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no): "En gang på ettermiddagen", som retten uttrykte det i går, kommer de åtte jurymedlemmene tilbake fra sitt isolat og kunngjør kjennelsen i saken mot Josef Fritzl (74). Det vil etter alt å dømme besegle hans skjebne - og få venter at denne skjebnen innebærer noe annet enn lang tid i fengsel, i praksis forvaring.

Kort rettssak
Den opprinnelig fem dager lange rettssaken ble på merkverdig vis kortet ned til fire dager, og har for en stor del gått for lukkede dører. Også i dag får pressen bare begrenset tilgang til det som er en av moderne tids mest oppsiktsvekkende kriminalsaker:

Fritzl er tiltalt for voldtekt, slaveri, frihetsberøvelse, mord, incest og mishandling - og overrasket alle, inkludert sin egen advokat, da han i går plutselig sa seg skyldig i alt.

Fra før hadde han nektet straffskyld for de to mest omfattende tiltalepunktene, om mord og slaveri, som kan gi henholdsvis livstid og 20 år i fengsel - men snudde altså plutselig tvert om.

- Jeg beklager, sa han i retten, og grunnga beslutningen med at det elleve timer lange videoavhøret med datteren Elisabeth (42) hadde beveget ham dypt.

Ifølge tiltalen holdt faren datteren fanget i familiens kjeller i 24 år, hvor han voldtok henne over 3000 ganger. Sammen avlet de sju barn, hvorav en guttebaby døde på grunn av forsømmelse.

Mange tror imidlertid at den egentlige grunnen til skylderklæringen var Elisabeths angivelige tilstedeværelse i retten tirsdag. Flere medier mener seg sikre på at hun faktisk satt i salen - og rettstalsmann Franz Cutka har ikke villet avkrefte dette heller.

Ja eller nei
Som tidligere dager settes retten klokka ni, og aktor Christiane Burkheiser og forsvarer Rudolf Mayer holder da sine sluttinnlegg. Deretter får juryen instruks av hoveddommer Andrea Humer, før de setter seg på et lukket rom og tar stilling til om de skal svare ja eller nei på skyldspørsmålet på de enkelte tiltalepunktene.

Deretter drøftes og stemmes det over jurykjennelsen med de tre fagdommerne - før dommen blir kunngjort av hoveddommer Humer.

Under høringen av de psykiatrisk sakkyndige i går ble det uttalt at Fritzl har alvorlige personlighetsforstyrrelser, men at han er strafferettslig beregnelig, og må under behandling for å unngå gjentakelse av forbrytelsene.

Det innebærer trolig at han må tilbringe resten av livet på en psykiatrisk institusjon for abnormale - uansett om forsvarer Mayer klarer å sjarmere retten til lavere straff enn livstid eller ei.

Hvis partene godtar dommen, vil den være rettskraftig fra og med tirsdag.

Dagbladet.no følger hele rettssaken fra St. Pölten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer