I dag avgjøres Jaglands skjebne

Thorbjørn Jagland satser på gjenvalg som generalsekretær når Europarådets forsamling av folkevalgte tirsdag avgjør hvem som skal lede rådet fram mot 2019.

VALG I DAG: I dag avgjør Europarådet om Thorbjørn Jagland får fortsette som generalsekretær. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VALG I DAG: I dag avgjør Europarådet om Thorbjørn Jagland får fortsette som generalsekretær. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tidligere norske statsministerens eneste utfordrer i kampen om ledervervet er den tidligere tyske justisministeren Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Den nye generalsekretærperioden starter 1. oktober i høst.

- Det ser relativt positivt ut, men det er uforutsigbart fordi det er så mange involvert, så mange land og partier, sa Jagland nylig til NTB.

Det er de 300 europeiske folkevalgte i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) som skal avgjøre valget. Selv om 40 av rådets 47 medlemsland har stilt seg bak Jagland, opptrer de folkevalgte uavhengig av sine lands regjeringer. Det er derfor vrient å forutsi valgutfallet. Dessuten har en generalsekretær aldri tidligere blitt gjenvalgt.

Generalsekretæren er bare én av Europarådets institusjoner, på linje med blant annet Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), ministerkomiteen PACE.

Rådet har engasjert seg i Ukraina-krisen, noe som har skapt en konflikt med Russland. Etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya ble Russlands 18 delegater fratatt stemmeretten ut året. Russland svarte nylig med å innstille alt samarbeid med PACE. Som nyvalgt generalsekretær blir det dermed Jaglands jobb å få Russland med igjen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer