Rettssaken mot Peter Madsen:

I dag avgjøres Peter Madsens skjebne: Dette kan skje

Blir Peter Madsen kjent skyldig kan han få en av lovens strengeste straffer. Mener retten at det mangler håndfaste bevis kan han bli en fri mann.

DOM I DAG: Ifølge mentalrapporten som er skrevet om Peter Madsen frykter den drapssiktede oppfinneren en forvaringsdom. Madsen nekter straffsskyld etter tiltalen om overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30)Foto: Bax Lindhardt/ NTB Scanpix Danmark
DOM I DAG: Ifølge mentalrapporten som er skrevet om Peter Madsen frykter den drapssiktede oppfinneren en forvaringsdom. Madsen nekter straffsskyld etter tiltalen om overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30)Foto: Bax Lindhardt/ NTB Scanpix Danmark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Drapstiltalte Peter Madsen (47) får i dag dommen i København byrett. Madsen er tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall.

Mandag la aktor Jakob Buch-Jepsen ned påstand om at Peter Madsen må dømmes til livsvarig fengsel.

I sin avsluttende prosedyre argumenterte blant annet Buch-Jepsen med at motivet for drapet var seksuelt og at Kim Wall hadde blitt partert, ifølge Danmarks Radio.

I Danmark blir man i utgangspunktet dømt til 12 års fengsel for drap. Er motivet seksuelt skal man dømmes til en straff på minimum 16 år.

Påtalemyndigheten har først og fremst bedt om livsvarig fengsel, subsidiært en forvaringsdom.

Kan få Danmarks strengeste straff

Dette vil bli Madsens skjebne hvis København byrett kommer til samme konklusjon som Buch-Jepsen. Dette er Danmarks strengeste straff, ifølge Berlingske Tidende.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Straffen er et alternativ fordi saken, ifølge aktor, tilhører «den aller, aller groveste kategorien» av drap.

Blir han kjent skyldig i drap og mishandling er en forvaringsdom alternativet fordi rettspsykiaterne og Rettslegerådet i Danmark har vurdert Madsen som farlig.

Vurdert som farlig for andre

Med en forvaringsdom kan rettslegerådet vurdere om den dømte fortsatt er farlig etter tre år, deretter kan saken tas opp igjen hvert andre år. Dømmes man til livsvarig fengsel kan man først søke om prøveløslatelse etter 12 år.

I sin avsluttende prosedyre pekte aktor på at kravet til at en person skal dømmes til forvaring er at vedkommende har begått en alvorlig forbrytelse og at rettslegerådet mener at vedkommende er farlig for andre mennesker.

I den rettspsykiatriske vurderingen av Madsen er det blitt konkludert at Madsen er så farlig at han bør dømmes til tidsubestemt forvaring.

Også rettslegerådet konkluderer med at «Peter Madsen utgjør en så vesentlig og nærliggende fare for andre menneskers liv, legeme, helbred eller frihet, at anvendelse av forvaring kan være påkrevd for å forebygge denne faren».

Ba om frifinnelse

Mener retten derimot at det er manglende bevis i saken kan Madsen bli frikjent for drap og seksuell mishandling.

For at Madsen også skal kunne dømmes, for seksuell mishandling av Kim Wall, så må det bevises at hun fikk påført stikkskader mot underlivet mens hun levde. Buch-Jepsen gikk gjennom en rekke detaljer knyttet til dette i rettens nest siste dag.

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark krevde at Madsen ble frifunnet for punktet om drap i sin avsluttende prosedyre mandag.

Engmark hevder at aktors påstander ikke har blitt bevist og at det mangler håndfaste bevis i saken.

Peter Madsen har hevdet at Kim Wall døde i en ulykke om bord i ubåten. Ifølge Hald Engmark må Madsen frifinnes hvis retten er i tvil om Madsens forklaring kan være den rette.

Blir dette utfallet i rettssaken mot Madsen er han en fri mann.

Uaktsomt drap

Det er også mulighet for at Peter Madsen kan bli kjent skyldig i drap.

Strafferammen for drap i Danmark er på mellom fem år og livstid.

Han kan også dømmes til uaktsomt drap.

Madsen har sagt at han føler seg skyldig i Kim Walls død fordi han ikke instruerte henne godt nok om farene om bord i ubåten. Han har selv beskrevet det som skjedde som uaktsomt drap.

Ifølge hans forsvarer er det ikke mulig å dømme han for uaktsomt drap da dette ikke er en del av tiltalen.

Kristian Mølgaard, leder for den danske Landsforeningen for Forsvarsadvokater, sier til Berlingske Tidende at en drapstiltalt i teorien kan dømmes for uaktsomt drap hvis vedkommende har erkjent dette under rettssaken selv om det ikke er en del av tiltalen.

Uaktsomt drap straffes med bøter eller fengsel i opptil fire måneder. Under særdeles skjerpende omstendigheter kan straffen bli fengsel i opptil åtte år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer