I dag avgjøres presidentvalget, midt under en dramatisk kampanje for å stoppe Trump. Valgmenn hevder de har blitt drapstruet

Mandag forsvinner trolig siste håp for Trump-motstanderne. 

President Trump: I dag faller den endelige avgjørelsen i USAs presidentvalg, når landets 538 valgmenn avgir sine stemmer. Det er lite som tyder på at den omfattende kampanjen som forsøker å stoppe Trumps vei til Det hvite hus har lyktes. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/NTB Scanpix
President Trump: I dag faller den endelige avgjørelsen i USAs presidentvalg, når landets 538 valgmenn avgir sine stemmer. Det er lite som tyder på at den omfattende kampanjen som forsøker å stoppe Trumps vei til Det hvite hus har lyktes. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om Donald Trump allerede er utnevnt som vinner av presidentvalget i USA, er valget i realiteten ikke avgjort. Ikke før i dag.

USAs president velges nemlig ikke direkte av folket. I presidentvalget stemmer velgerne på såkalte valgmenn til valgmannskollegiet, som i sin tur stemmer frem landets neste president.

Møtes i dag

Det endelige valgresultatet foreligger derfor ikke før USAs 538 valgmenn har avlagt sine stemmer i sine respektive delstatskongresser i dag. Under normale omstendigheter ville det kun vært en formalitet, men det er lite med årets presidentvalg som havner i kategorien normalt.

Helt siden valgresultatet ble klart 9. november har det pågått en aggressiv kampanje for å hindre at Trump får flytte inn i Det hvite hus. Flere aktivister, mange av dem ledet av protestgruppa «Hamilton Electors», har forsøkt å legge press på landets valgmenn - i håp om at de stemmer fram en annen kandidat enn Donald Trump.

SLIK FUNGERER DET:  Hillary Clinton fikk nesten to millioner flere stemmer enn Trump. Likevel er Trump USAs neste president. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

- Vil ikke stemme på en konge

Så langt har flere valgmenn varslet at de vil gjøre nettopp det. Blant dem er republikaneren Chris Suprun, som i begynnelsen av desember sa at han nekter å stemme på Trump, ifølge NTB.

- Jeg er her for å velge en president, ikke en konge, sa Suprun.

Han mener Trump blant annet har gått til angrep på den grunnlovsfestede ytringsfriheten og på det amerikanske valgsystemet. I tillegg misliker han at Trump fortsetter å fremme sine egne forretningsinteresser i utlandet.

- Jeg ble fortalt at om Trump ble valgt, så ville han anta en mer presidentaktig personlighet. Det har han ikke. I stedet for å vokse inn i de statsbærende institusjonene, har han gått til angrep på dem, forklarte Suprun, som ennå ikke hadde bestemt seg for hvem han heller vil stemme på, men det blir ikke Hillary Clinton. Han regner med at hans avgjørelse vil skape reaksjoner.

- Jeg venter noen represalier, men sånn har det vært i hele valgkampen. Folk er misfornøyde og sinte, men jeg er også sint.

Drapstrusler

Andre valgmenn har fortalt at de har mottatt hatmail og drapstrusler, ifølge Politico.

- Det kunne aldri ha falt meg inn å plage folk på denne måten. Det er bare «fucked up», sier Jim Rhodes, en republikansk valgmann fra Michigan til nettstedet.

Trump behøver 270 stemmer for å sikre seieren, og det er så langt ingenting som tyder på at det vil komme noen store overraskelser i dagens avstemming. Ifølge CNN er det forventet at Trump får 56,9 prosent av stemmene, som er mer enn nok til å sikre at milliardæren blir USAs neste president.

Valgmennene har i utgangspunktet forpliktet seg til å stemme som velgerne har bedt dem. Delstatene har imidlertid ulike regler når det gjelder hvor strengt valgmennene må følge flertallet av velgeren, og ofte er straffen for å bryte rekkene ubetydelig, ifølge NTB.

Dersom utfallet av dagens avstemming - mot alle odds - skulle ende med at Trump ikke sikrer seg de nødvendige 270 stemmene, vil det være opp til Kongressen å avgjøre hvem som blir USAs neste president.

HACKING: Under en pressekonferanse ved Det hvite hus fortalte president Barack Obama i dag at han personlig fortalte president Putin at dersom hackingen ikke stanset ville det bli seriøse konsekvenser. Video: CNN Vis mer

- Putin ledet nettangrep mot valgsystemet

Samtidig har en rekke demokrater bedt om at dagens avstemming utsettes i påvente av en endelig rapport om hackerskandalen som har rystet USA i etterkant av presidentvalget.

Fredag stilte FBI seg bakCIAs konklusjon om at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Donald Trump med å vinne.

Hillary Clinton sa torsdag at en personlig feide med Russlands president Vladimir Putin trolig var årsaken til hackingen.

- Vladimir Putin ledet selv de skjulte nettangrepene mot vårt valgsystem, mot vårt demokrati, tilsynelatende fordi han bærer et personlig nag til meg. Han ønsker ikke bare å score et poeng mot meg, men også å undergrave vårt demokrati, sa Clinton da hun møtte finansielle støttespillere i New York torsdag.

President Barack Obama fulgte opp fredag med å indirekte beskylde Putin for personlig å ha stått bak hackingen av Demokratene før valget.

- Det skjer ikke mye i Russland uten at Putin vet det, sa Obama, som allerede to måneder før valget tok opp saken i samtale med Putin.

Påtroppende president Donald Trump og hans overgangsteam avviser at det finnes bevis på russisk innblanding, og hevder etterretningen har en politisk agenda.

Mange av Trumps partifeller i Det republikanske partiet har imidlertid støttet kravet om en gransking, skriver NTB.

Hillary Clinton samlet klart flest stemmer i valget - rundt 2,8 millioner flere enn Trump - men tapte med 232 mot 306 valgmenn (forutsatt at valgmennene stemmer som de har blitt bedt).

ET ÅR MED NETTHETS: Etter at Lauren Batchelder deltok på et av Trumps valgkampmøter i fjor, og stilte ham et spørsmål, har hun måttet takle grov netthets. Nå, et år senere, snakker hun ut for første gang. Video: CNN Vis mer