I dag avgjøres presidentvalget, midt under en dramatisk kampanje for å stoppe Trump. Valgmenn hevder de har blitt drapstruet

Mandag forsvinner trolig siste håp for Trump-motstanderne. 

President Trump: I dag faller den endelige avgjørelsen i USAs presidentvalg, når landets 538 valgmenn avgir sine stemmer. Det er lite som tyder på at den omfattende kampanjen som forsøker å stoppe Trumps vei til Det hvite hus har lyktes. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/NTB Scanpix
President Trump: I dag faller den endelige avgjørelsen i USAs presidentvalg, når landets 538 valgmenn avgir sine stemmer. Det er lite som tyder på at den omfattende kampanjen som forsøker å stoppe Trumps vei til Det hvite hus har lyktes. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Selv om Donald Trump allerede er utnevnt som vinner av presidentvalget i USA, er valget i realiteten ikke avgjort. Ikke før i dag.

USAs president velges nemlig ikke direkte av folket. I presidentvalget stemmer velgerne på såkalte valgmenn til valgmannskollegiet, som i sin tur stemmer frem landets neste president.

Møtes i dag

Det endelige valgresultatet foreligger derfor ikke før USAs 538 valgmenn har avlagt sine stemmer i sine respektive delstatskongresser i dag. Under normale omstendigheter ville det kun vært en formalitet, men det er lite med årets presidentvalg som havner i kategorien normalt.

Helt siden valgresultatet ble klart 9. november har det pågått en aggressiv kampanje for å hindre at Trump får flytte inn i Det hvite hus. Flere aktivister, mange av dem ledet av protestgruppa «Hamilton Electors», har forsøkt å legge press på landets valgmenn - i håp om at de stemmer fram en annen kandidat enn Donald Trump.

- Vil ikke stemme på en konge

Så langt har flere valgmenn varslet at de vil gjøre nettopp det. Blant dem er republikaneren Chris Suprun, som i begynnelsen av desember sa at han nekter å stemme på Trump, ifølge NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer