Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag avgjøres Wikileaks-sjefens skjebne

Får dommen klokka 10:15 i Supreme Court i London.

SISTE RUNDE: Julian Assange (40) er inne i siste rettsrunde før han kan bli sendt til Sverige for å bli avhørt om anklagene om seksuelle overgrep. Her kommenterer han utvisningskjennelsen i High Court overfor verdenspressen utenfor Royal Courts of Justice i London i fjor høst. Foto: Gunnar Ringheim
SISTE RUNDE: Julian Assange (40) er inne i siste rettsrunde før han kan bli sendt til Sverige for å bli avhørt om anklagene om seksuelle overgrep. Her kommenterer han utvisningskjennelsen i High Court overfor verdenspressen utenfor Royal Courts of Justice i London i fjor høst. Foto: Gunnar Ringheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): WikiLeaks-gründeren har i flere rettsinstanser motsatt seg utlevering til Sverige for å svare på anklager om voldtekt.

Det er varslet at rettsmøtet vil være over i løpet av ti minutter.

Strasbourg neste? Assanges støttespillere har uttalt at kjennelsen vil bli anket til Strasbourg, hvis retten konkluderer med utsendelse.  

Julian Assanges forsvarere har hevdet at han risikerer å bli overlatt til amerikanerne, noe de mener er brudd på Europakonvensjonens syn på menneskerettigheter.

Guantánamo? «Det er derfor en reell trussel om at han kan bli fengslet på Guantánamo. (...) Sverige har tidligere utlevert mennesker til land som driver med tortur», het det i forsvarerrapporten.  

Informasjonsdirektør Karin Rosander ved den svenske påtalemyndigheten har uttrykt liten tro på at Sverige vil overlate Julian Assange til USA hvis han utleveres fra England.

- Når det gjelder påstanden om utlevering til USA må han først ha gjort noe kriminelt der, og det har han ikke, så vidt jeg vet, har Rosander tidligere uttalt til Dagbladet.

- Han er etterlyst av en svensk domstol fordi påtalemyndigheten har bedt om det og fordi påtaleansvarlig skal kunne gjennomføre avhør av Julian Assange, noe som har vært umulig, mener Rosander.  

«Det er voldtekt» Julian Assange holder fast på at han ikke brukte makt mot kvinnene som anmeldte ham etter at de møttes i Stockholm i august 2010.
 
Assange og hans støttespillere mener anklagene i Sverige er framsatt for å skade Wikileaks.

I retten har imidlertid aktor Clare Montgomery tegnet et bilde av en mann som tar seg til rette.

- Hvis du penetrerer en sovende kvinne, kan du ikke tro at hun medvirket.

- Hvis en kvinne sier til deg at hun vil ha sex hvis det brukes kondom, betyr det ikke at hun sier ja til ubeskyttet sex. Det er voldtekt, ikke bare i Sverige, konkluderte Montgomery.  

«Skremmende» En rekke kvinner har engasjert seg til fordel for Julian Assange. Mange av dem vil være på plass i og utenfor retten i formiddag.

Danske Monika Jørgensen forklarte Dagbladet i forrige rettsrunde at hun er overbevist om at Julian Assange er uskyldig.

- Hele prosessen er skremmende, sa Monika da vi traff henne sammen med tre andre kvinner utenfor Royal Courts of Justice etter at Julian Assanges anke ble avslått sist.  

Søker sannheten Kvinnene fortalte at de begynte å interessere seg for Assange-saken på selvstendig grunnlag.

- For oss handlet det ikke om Wikileaks. Vi er velutdannede og i stand til å gjøre oss opp våre egne meninger.

- Media har forsøkt å stigmatisere alle som støtter Assange. Vi er bare opptatt av sannheten, uttalte Debra Dawson, som hadde tatt seg fri fra finansjobben for å være til stedet i High Court.

- Jeg er feminist og ble selv utsatt for voldtekt en gang, og vet hva jeg snakker om, sa Debra til Dagbladet.

«Gjort til ofre» Debra Dawson presiserte at de ikke kjenner de svenske jentene som har beskyldt Assange for seksuelle overgrep.

-  Etter å ha lest alle dokumenter er vi overbeviste om at han er uskyldig.

Saken er blåst opp av myndighetene i Sverige, som har tatt kontrollen fra de svenske jentene. De er gjort til ofre, på linje med Assange, sa Debra.

«Mistet troen» Monika Jørgensen opplyste at hun og de andre kvinnene har vært til stede under samtlige runder i rettsprosessen. '

- Vi har hørt alle bevisene, studert politirapportene og vurdert vitneutsagnene. Jeg trodde på et rettferdig rettssystem. Det gjør jeg ikke lenger, sa Monika, som leser jus og medier i London.        

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling