I dag begraver Storberget de forhatte firemanns-cellene

Etterlevninger fra tvangsarbeids-tida erstattes i dag med flotte celler med dusj og toalett.

Aldri mer celler for flere innsatte: En arv fra tvangsarbeidstida begraves i dag en gang for alle - og justisminister Knut Storberget holdet et eldgammelt valgkampløfte:  - Jeg er glad for at vi endelig kan slå fast at flermannsrommene ved Åna fengsel er historie, sier Storberget. (Her i Oslo fengsel) Foto: Nina Hansen
Aldri mer celler for flere innsatte: En arv fra tvangsarbeidstida begraves i dag en gang for alle - og justisminister Knut Storberget holdet et eldgammelt valgkampløfte: - Jeg er glad for at vi endelig kan slå fast at flermannsrommene ved Åna fengsel er historie, sier Storberget. (Her i Oslo fengsel) Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER (Dagbladet): De forhatte og utskjelte firemanns-cellene på Åna fengsel «begraves» i dag. Dermed holder Storberget et flere år gamle valgkampløfte.

«Om jeg kommer til makta, skal firemannsrommene ved Åna fengsel bort,» sa justispolitikeren Storberget i opposisjon, mens Odd Einar Dørum var justisminister.

I 2005 kom Storberget til makta. Etter fem år som justisminister kan han i dag klippe snor, for endelig å ha fullført løftet.

I mellomtida har han måtte tåle mye kritikk fra opposisjonspolitikere, fengselsfagforeninger og sivilombudsmannen - som har ment flermannscellene har ugjort en fare for vold, overgrep, utbredelse av narkobruk, foruten planlegging av kriminalitet.

- Bedre soningsforhold - Regjeringen har langt på vei fjernet soningskøen. Nå gjør vi et krafttak for å bedre soningsforholdene og trygge hverdagen ved Åna fengsel og andre fengsler, sier justisminister Knut Storberget.

Nye lokaler ved Åna fengsel åpner for mer kvalitet i soningen, tettere oppfølging og bedre oversikt over innsatte som gir trygghet for ansatte. Ombyggingen er ifølge Storberget et ledd i en generell opprustning av fengselsvesenet i Norge. 

- Soningsforholdene ved Åna fengsel trengte en modernisering, og jeg er glad for at vi endelig kan slå fast at flermannsrommene ved fengselet er historie, sier Storberget. 

Firemanns-cellene var en etterlevning fra den tida hvor Åna het Opstad tvangsarbeidshus, etablert i 1915, for å få skikk på drukkenbolter og tiggere. I 1970 ble tvangsarbeidshuset til fengsel, og åttemanns-cellene erstattet med firemanns-celler. I dag erstattes de med ettroms-celler - med eget dusj og toalett. 

FORHATT: I dag oppfyller justisminister Knut Storberget (Ap) valgløftet om å fjerne firemann-cellene på Åna fengsel. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg
FORHATT: I dag oppfyller justisminister Knut Storberget (Ap) valgløftet om å fjerne firemann-cellene på Åna fengsel. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg Vis mer

Her kan du få et aldri så lite gløtt inn i én av cellene, og Jærbladet har møtt fengsels-gjengangeren Benny (43). Han er strålende fornøyd med flatskjerm, støyisolering, eget toalett og flislagt bad.

Lavest tilbakefall Storberget har ytterligere en god nyhet med seg, når han i dag besøker Åna.

Norge er det landet i Norden med lavest tilbakefall til ny kriminalitet, ifølge en undersøkelse fra Kriminalomsorgens utdanningssenter(KRUS).

- Gode soningsforhold er viktig for å få til god rehabilitering etter løslatelse, og derfor er de nye lokalene ved Åna fengsel så viktige, sier Storberget. 

Ombyggingen har kostet ca 60 millioner. For 2011 foreslår regjeringen å øke opptaket ved KRUS med to klasser. Én av klassene skal gjennomføre utdanningen ved Åna fengsel. I 2006 ble det åpnet 24 nye plasser med lavere sikkerhet ved fengselet.  

ENMANNS-CELLE: Slik ser de nye cellene ut ved Åna fengsel. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg
ENMANNS-CELLE: Slik ser de nye cellene ut ved Åna fengsel. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg Vis mer