I dag begraves kong Fahd

Frykter terror når statslederne samles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jetflyene med statsledere fra hele verden landet på flyplassen i hovedstaden i går og i dag etter at det ble kjent at Saudi-Arabias kong Fahd er død.

I morgen reiser kronprins Haakon til Saudi-Arabia for å delta i en minnestund. Kong Harald har sendt kondolansetelegram etter dødsfallet.

Nøysom begravelse

Fahds halvbror Abdullah er allerede innsatt som ny konge, og begravelsen finner sted i dag etter muslimsk skikk. Begravelsen skal være kongen verdig, samtidig som den skal preges av den wahhabittiske muslimske tradisjonen som kongehuset tilhører.

Derfor blir det ingen statsbegravelse. Wahhabismen setter nøysomhet høyt, og det blir ingen overdådighet rundt den jordiske avskjeden, som finner sted i gamlebyen i Riyadh etter kveldsbønnene.

I løpet av ettermiddagen skal det holdes en minnestund. Sørgeprosesjonen vil bli ledet av den nye kongen.

Arabiske ledere samler seg

I går snakket både president Bush, dronning Elisabeth og FNs Kofi Annan varmt om den avdøde kongens egenskaper som leder. I Egypt ble et viktig politisk møte etter terroren i Sharm el Sheikh utsatt, og Spania har annonsert en sørgedag, ifølge Arab News.

SORG: Mange arabere er i stor sorg etter at kong Fahd gikk bort. I går samlet mange seg i Turk bin Abdullah-moskeen, der begravelsesfølget skal samles i dag. Foto: SCANPIX
SORG: Mange arabere er i stor sorg etter at kong Fahd gikk bort. I går samlet mange seg i Turk bin Abdullah-moskeen, der begravelsesfølget skal samles i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

I Jordan er det erklært landesorg i 40 dager etter at Saudi-Arabias leder gikk bort, og i en rekke andre muslimske land vaier flaggene på halv stang.

Land som Pakistan, Jemen, Bangladesh, Tyrkia, Syria og Taiwan kaller dødsfallet et enormt tap.

Sikkerheten på topp

Frykten for terror under begravelsen er stor. Fundamentalistiske muslimer mener at den saudiske kongefamilien samarbeider altfor tett med Vesten og ikke følger islam.

Al Qaida-leder Osama bin Laden er selv fra Saudi-Arabia og har lovet å velte kongefamilien, som han oppfatter som gudløse.

Motorveien mellom flyplassen og Riyadh er nå stengt, og det er et stort sikkerhetsoppbud i forkant av begravelsen. Rundt moskeen der minnestunden skal holdes, er det satt ut hundrevis av politifolk og anti-terror-personell.

Politiets bombehunder sjekker personer og biler, og det er satt opp sikkerhetskontroller flere steder. Butikker og veier i flere hundre meters omkrets rundt moskeen er sperret av.

Får vanlig grav

Det er plass til 6000 mennesker i moskeen der gravfølget skal samles. I tillegg til statsoverhoder og utenlandske utsendinger vil moskeen bli fylt av medlemmer fra den saudiske kongefamilien. Det antas at det finnes 10 000 prinser i den enorme familien.

Blant dem som kommer for å delta i gravfølget i dag, er prins Charles og president Jaques Chirac. Hvem som kommer fra USA, er uklart. Australia sender en guvernør, og det er ventet presidenter og statsoverhoder fra en rekke arabiske land i tillegg til blant annet Afghanistan og Senegal.

Kongens kropp blir brakt til moskeen i ambulanse fra sykehuset der han døde. Etter at det er blitt lest opp bønner, vil den døde bli brakt til al-Oud-kirkegården fem kilometer unna. Her ligger Fahds tre halvbrødre og forgjengere, Saud, Faisal og Khaled.

De er begravet blant vanlige innbyggere. Det er ingen gravstener på kongenes gravsteder, bare enkle jordhauger og en liten stein uten navn eller inskripsjon på hver grav.

RESPEKTERT LEDER:</B> Kong Fahd var statsoverhode i 22 år. Han pleiet nær kontakt med vestlige statsledere og ønsket gode forbindelser mellom oljekongedømmet og Storbritannia og USA. Her med daværende statsminister Margareth Thatcher i 1987.
NY KONGE:</B> Kronprins Abdullah er allerede innsatt som konge etter halvbroren sin.