Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag begynner påskekaoset på veiene

I år er påskeutfarten ekstra utsatt. Påsketurister bør forberede seg på kø.

PÅSKEKØ: Påsketrafikken betyr som oftest kaos på veiene. I dag, lørdag og på onsdag er tradisjonelt sett de mest belasta utfartsdagene. I år må man regne med ekstra mye kø fordi to viktige utfartsveier har redusert fremkommelighet. Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX
PÅSKEKØ: Påsketrafikken betyr som oftest kaos på veiene. I dag, lørdag og på onsdag er tradisjonelt sett de mest belasta utfartsdagene. I år må man regne med ekstra mye kø fordi to viktige utfartsveier har redusert fremkommelighet. Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå begynner påsken, og skal du kjøre opp på påskefjellet i dag må du regne med kø på veiene. Flere tusen påsketurister har pakket sammen bilen, og står klar for å forlate jobb og by til fordel for sol og skiløyper.

- Dagen i dag, sammen med morgendagen og onsdag er erfaringsmessig de verste dagene i påsketrafikken. Det samme er søndag 1. påskedag, sier trafikkoperatør i Statens Vegvesen Gun Aaserudhagen.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF er dette mønsteret i endring fordi flere og flere har fleksibel arbeidstid og velger å reise på andre dager.

- De siste årene har vi faktisk sett at det er mindre trafikk på denne fredagen her enn på ordinære fredager i året fordi folk velger å reise ut andre dager. Det blir spennende å se hvordan det er i år. Men det blir garantert stor utfart i morgen og onsdagen før skjærtorsdag, sier Engebretsen.

Her er kø-strekningene I år er påskeutfarten ekstra utsatt. To av de viktigste utfartsveiene mot påskefjellet har redusert framkommelighet.

Her er det fare for kø:

• E6 nordover: På E6 mellom Minnesund og Hamar fører veiarbeid til redusert framkommelighet, og 30-soner enkelte strekker.

• Sollihøgda: Nes tunnelen mellom Sollihøgda og Hønefoss er stengt hele påsken på grunn av rasfare.  Omkjøring gir smalere vei. Her er det stor fare for kø.

Alternative kjøreruter finner du her.

Verst i 15-tiden - Regn med kø og beregn god tid. Allerede fra 12-13 tida kan det tetne seg til. Folk må huske å ta det med ro og unngå hasardiøst forbikjøringer. Blir det kollisjoner så blir det kort og godt stopp, sier Aaserudhagen.

De verste tidspunktene er som på hverdager mellom 15-16-tida, når de fleste slutter på jobb. På kveldstid kan det være noe bedre.

- Hvor lange køer forventer dere?

- Det er vanskelig å si. Må man være et sted til en bestemt tid bør man kanskje legge til en time eller halvannen. Eller prøve i morgen. Eller hva med søndag? Foreslår trafikkoperatøren.

Her finner du oppdaterte veimeldinger om påsketrafikken.

Kan bli kø sørover Påskekøene er først og fremst et Østlandsproblem.

- Presset er på Østlandet fordi det er her de bor flest folk. Ut fra Bergen og Trondheim kan det kanskje bli noe kø, sier Aaserudhagen.
Engebretsen i NAF peker på at man også kan oppleve køer i sørgående rettning:

- På grunn av sein påske blir det spennende om folk velger å reise til kysten isteden for på fjellet. Da kan det bli kø i det sentrale Østlandsområdet og ved Drammesveien.

Være oppmerksom NAF har flere råd til påskebilistene (se faktaboks), men det viktigste er å ta det med ro og ikke ta sjanser i trafikken.

Fordi det har blitt vår i lavlandet, frykter Engebretsen at påskebilistene glemmer at kjøreforholdene kan være krevende.

- Blir det drømmepåske blir det varmt om dagen slik brøytekantene og snøen smelter. Men på natta blir det kaldt, og da fryser det på. Siden våren flørter i lavlandet, har kanskje mange skifta til sommerdekk før de reiser til fjellheimen - da må man være ekstra forsiktig, sier han.

Vegvesenet oppfordrer også til å være oppmerksom på dårlig vær.

- Værforholdene i april måned kan endre seg raskt både i fjellet og lavlandet. Det betyr at alle må være forberedt og utrustet for vanskelige kjøreforhold, sier sier Øyvinn Kverneng i Statens vegvesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media