- I dag begynner vi å bygge et bedre og åpnere samfunn

Oslo-ordfører Fabian Stang vil at byen skal tilbake i normal gjenge så raskt som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagen skulle han egentlig hygget seg på hytta i Kragerø.

Men da ordfører Fabian Stang i 15.30-tiden fikk en såkalt «null en»-melding fra beredskapslederen i Oslo, visste han at det ikke var noen vits i å stille flere spørsmål.

Det var bare å sette seg i bilen og kjøre hjem.

Gjennom den tette trafikken måtte Stang få bistand av Telemark-politiet for å komme hurtig fram. Nært Oslo, men før radioen hadde meldt om skyting på Utøya, møtte eskorten plutselig en rekke politibiler og ambulanser på motsatt vei - i retning Tyrifjorden.

- Først da fikk jeg informasjon om hva som hadde skjedd, og da skjønte jeg at situasjonen var ekstremt dramatisk, sier Fabian Stang til Dagbladet i dag.

Åpnere I dag har han, stikk i strid med sedvanen på Oslo Rådhus, beordret flagging på halv stang på samtlige flaggstenger i borggården. Likevel er Stang opptatt av at Oslo så snart som mulig skal framstå som en helt vanlig by igjen.

- Det er gått atten timer siden Oslo opplevde en tragedie alle hadde håpet de skulle slippe. Deretter gikk det fra vondt til verre, det viste seg at landet var utsatt for en katastrofe. Tankene går nå til alle i hele Norge som er rammet, sa Stang på en pressekonferanse i Oslo Rådhus i dag.

- Men selv om det er lett å bli grepet av fortvilelse, oppgitthet og resignasjon, skal vi i respekt for de døde og de pårørende i dag begynne å bygge et enda bedre og åpnere samfunn. Våre demokratiske prinsipper skal aldri vike for ekstreme handlinger, sier Stang.

Kom til byen Både byrådsleder Stian Berger Røsland og politimester Anstein Gjengedal håper folk ikke lar seg skremme at et bysentrum preget av politisperringer og bevæpnede vakter fra Forsvaret.

- Det er ingen grunn til å endre sine gjøremål eller unngå å oppsøke kommunale tilbud og tjenester, så lenge man følger politiets pålegg om å holde seg unna selve åstedet, sier Røsland.

RÅDHUSET: I dag møtte (fra venstre) politimester Anstein Gjengedal, byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang pressen, dagen etter den tragiske terroren som rammet Oslo og Utøya. Foto: Pål Nordseth
RÅDHUSET: I dag møtte (fra venstre) politimester Anstein Gjengedal, byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang pressen, dagen etter den tragiske terroren som rammet Oslo og Utøya. Foto: Pål Nordseth Vis mer

Det er heller ingen grunn til å unngå å bruke mobiltelefonen i Oslo i dag.

Langvarig etterforskning I natt fjernet politiet de ytterste sperringene rundt Regjeringskvartalet, for å bedre framkommeligheten. Det er bare selve åstedet rundt bombedetonasjonen i Grubbegata og Statsministerens Kontor som er avstengt.

Og det kan det bli lenge, ifølge politiet. Fortsatt er ikke de utbombede bygningene sikret godt nok til at politiet kan sette igang sine undersøkelser.

- Etterforskningen blir både omfattende og langvarig, konstaterer visepolitimester Roger Andresen.

Oslo Domkirke er i dag åpen, og der er det etablert et eget sted for blomster og kranser. Oslo kommune har også instruert hver bydel til å aktivisere alle psykososiale ressurser for å ta vare på de som er rammet.

MØTTE POLITIET: På vei hjem fra hytta i Kragerø. - Da skjønte jeg at situasjonen var ekstremt dramatisk, sier Fabian Stang om gårsdagen. Foto: Pål Nordseth
MØTTE POLITIET: På vei hjem fra hytta i Kragerø. - Da skjønte jeg at situasjonen var ekstremt dramatisk, sier Fabian Stang om gårsdagen. Foto: Pål Nordseth Vis mer