Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag ble det satt historisk værrekord: - Den knuste den tidligere rekorden. Nå blir det feiring!

Blindern-stasjonen har ikke sett en tørrere oktober siden 1937. Meteorolog John Smits har allerede kjøpt inn kake.

HISTORISK REKORD:  Som kartet viser var det i dag tørt over Oslo og Østlandet. Ikke siden 1937 er det målt en så tørr oktober. Det skal NRK-meteorolog John Smits feire. Foto: Nina Ruud/Dagbladet og Yr.no
HISTORISK REKORD: Som kartet viser var det i dag tørt over Oslo og Østlandet. Ikke siden 1937 er det målt en så tørr oktober. Det skal NRK-meteorolog John Smits feire. Foto: Nina Ruud/Dagbladet og Yr.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Tagg dine værbilder med #dbvær på sosiale medier.

(Dagbladet): I fjor registrerte værstasjonen på Blindern sin våteste oktober siden 1937. Ja, så mye regnet det faktisk i fjor at det blåste alle rekorder av banen. Men i år er det fullstendig motsatt.

I dag kunne meteorologene nemlig slå fast at dette er den tørreste oktober vi har sett siden 1937. En historisk værrekord, til stor glede for værmelder og meteorolog John Smits.

- Nå blir det feiring! Jeg har i alle fall tenkt å markere. Jeg har handla litt kake, en liten ekstrabit på en lørdag. Så nå blir det godis, sier Smits til Dagbladet.

- Knuste rekorden Dette er den tørreste oktober som er målt på Blindern-stasjonen noensinne. I 1937 startet de målinger her, men det er mulig at værrekorden også går lenger tilbake i tid, ifølge målingene fra eldre stasjoner i nærområdet. Kanskje har det ikke vært tørrere siden 1920.

- Den nye rekorden er skarve 7,7 mm, som «knuste» den tidligere rekorden på 10,6 mm fra 1947, påpeker meteorologen.

Men det er en hovedstadsrekord dette er snakk om. Det er langt fra en Norgesrekord.

- Nei, nei for all del. Det tørreste som er målt på en norsk stasjon er jo null. Det kan utmerket la seg gjøre at det ikke har regnet på en måned. Det har skjedd i Oslo også, men ikke i oktober, sier Smits til Dagbladet.

Resten av landet Det er mulig rekorden gjelder for flere steder enn Oslo, kanskje større deler av Østlandet.

Østlandet er nemlig den delen av landet som har fått minst nedbør i oktober i år. Sørlandet og Vestlandet har hatt det tørrere enn normalt, mens det har vært motsatt i Trøndelag. Der har det vært våtere enn normalt.

- Trøndelag hadde 150 prosent av normalen. Det har også vært våtere enn normalt nordover fra Trøndelag, mens Finnmark har hatt det tørrere enn normalt, sier Smits til Dagbladet.

Det er 31. oktober i dag, og fremdeles oktober etter vår målestokk. I meteorologenes verden er det imidlertid helt innafor å konkludere med Oslo-rekord.

- Dersom det kommer litt mer spredt regn i dag, går det over på morgendagens måling. I morgen er det november, sier vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Venter storm og regn Nå kan vi se litt framover, på hvilket vær som venter oss. Enkelt forklart er det storm og regn som venter Vestlandet og Trøndelag de neste dagene. Det er sendt ut OBS-varsel for Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag, Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Troms.

- Fra seint lørdag kveld blir det sterk vind og vindkast i nordlige deler av Nordland og Troms. Fra lørdag ettermiddag til søndag formiddag blir det liten eller full storm på kysten og i fjellet på Nord-Vestlandet og i Trøndelag. Fra lørdag ettermiddag liten storm i fjellet i Oppland, skriver Yr.no.

Regnet som rammer Vestlandet og Trøndelag vil trekke nordover etter hvert, og også ramme Nord-Norge. På Østlandet blir det lettere vær i morgen og kanskje litt sol på mandag, ifølge Meteorologisk institutt.

Fortsatt tørt på Østlandet og enda mer regn i Trøndelag, da altså.

Sjekk været der du bor på Dagbladets værsider.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media