Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag ble en islending skutt og drept av politiet for aller første gang

Politisjef: - Vi kondolerer.

HELT UVANLIG: En væpnet politiaksjon er i seg selv en sjeldenhet på Island, og i dag ble en person skutt og drept av politiet for aller første gang i Reykjavik. Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP / NTB SCANPIX
HELT UVANLIG: En væpnet politiaksjon er i seg selv en sjeldenhet på Island, og i dag ble en person skutt og drept av politiet for aller første gang i Reykjavik. Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En sjelden, væpnet politiaksjon i Reykjavik endte i morges med at en 59 år gammel mann ble skutt og drept.

Det er første gang noensinne at politiet på Island har brukt skytevåpen med dødelig utgang mot noen av landets drøyt 322 000 innbyggere. Det opplyser politiet selv, ifølge blant andre visir.is.

- Politiet beklager denne hendelsen og uttrykker sine kondolanser til denne mannens familie. Dette er uten sidestykke på Island, sier politisjef Haraldur Johannesen.

Skjøt med hagle Nærmere 20 tjenestemenn var involvert i utrykningen til en bolig øst i hovedstaden, der den bevæpnede mannen skal ha forskanset seg i en leilighet. Etter at spesialtrente politifolk først hadde prøvd å få kontroll over mannen blant annet med tåregass, stormet politiet boligen.

Da skal 59-åringen løsnet skudd fra et haglegevær som traff to politifolk henholdsvis i ansiktet og i ei hånd.

Politiet skjøt tilbake, og mannen ble erklært død kort tid etterpå. Hendelsesforløpet blir nå etterforsket nærmere, og det er ikke kjent hva som skapte den livsfarlige situasjonen i utgangspunktet, ifølge BBC.

Den sjeldne episoden gikk mandag verden rundt.

USA: 409 drepte på ett år Også i Norge løsner politiet skudd svært sjelden, de siste åra fra null til seks ganger i året, ifølge Politidirektoratet. Det går gjerne flere år mellom hendelser der noen blir drept.

I Sverige og Danmark, der politipatruljene er bevæpnet i alle situasjoner, er tallene på skudd mange ganger høyere, men statistikkene i de nordiske landene er likevel svært fjerne fra USA.

Der blir noen skutt av politiet hver eneste dag. I fjor ble 409 mennesker skutt og drept av amerikansk politi, ifølge FBIs statistikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media