HJERTESAK: Venstre og partileder Trine Skei Grande er på kollisjonskurs med regjeringspartiene og statsminister Erna Solberg i spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Venstre vant det første slaget i 2013, men nå er det duket for ny kamp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HJERTESAK: Venstre og partileder Trine Skei Grande er på kollisjonskurs med regjeringspartiene og statsminister Erna Solberg i spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Venstre vant det første slaget i 2013, men nå er det duket for ny kamp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

I dag ble Lofoten igjen et tema som kan skape ondt blod mellom disse to

Ap's smertegrense er derimot uklar. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg mener vi bør utvikle Lofoten og Vesterålen. Samtidig er jeg klar over at det er en politisk vanskelig sak, en symbolsak i Norge, sa Erna Solberg til DN mandag.

Også olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var tydelig fornøyd etter at regjeringen mandag inviterte oljeselskapene til å spille inn hvilke områder de finner interessant for søkevirksomhet i 24. konsesjonsrunde.

- Jeg forventer at interessen for å være med aktivt på norsk sokkel er relativt god, det så vi i 23. runde. Sammenlignet med runder som har vært tildelt andre steder i verden, hadde vi fortsatt en ikke ubetydelig interesse for disse arealene. Det vil vi også se nå, sa Lien til NTB.

Men en eventuell åpning av Lofoten og Vesterålen kan fort bety bråk for den sittende regjeringen.

Både SV, MDG og flere miljøvernorganisasjoner har allerede uttalt seg kritisk til 24. konsesjonsrunde og Solbergs utspill, men viktigst er at saken er svært krevende også internt i samarbeidsprosjektet til Høyre, Frp, Venstre og KrF.

I regjeringsforhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti ble det vedtatt å ikke konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen i inneværende stortingsperiode.

Vil slåss med nebb og klør

Venstre lover nå at de vil slåss minst like hardt mot Ernas oljeambisjoner som før.

- Naturverdiene og fiskeressursene i Lofoten, Vesterålen og Senja er minste like viktige som før. I lys av Parisavtalen er det ingen grunn til å gå inn i de mest sårbare og unike områdene vi har. Den siste robuste torskestammen i verden har mye større verdi for oss enn en eventuell oljeressurs vil kunne ha, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til Dagbladet.

Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er en av Venstres hjertesaker, og Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere uttalt seg svært kritisk til Liens oljeambisjoner.

- Utvinning av olje og gass i Lofoten kommer aldri til å skje, sa Grande til Dagbladet etter at Paris-avtalen kom på plass i desember.

Hun hadde støtte fra flere klimaforkjempere, som sa til Dagbladet at avtalen måtte bety full stans i norsk olje- og gassproduksjon i løpet av kort tid.

Men Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, svarte at uttalelsene fra klimaforkjemperne var «meningsløse påstander», og oljeminister Tord Lien sa at det var «fullstendig skivebom å bestemme politisk hvilke arealer som skal utredes for oljeutvinning».

Vil ha permanent vern

I april understreket Skei Grande at ambisjonene om å verne Lofoten og Vesterålen ville bli videreført og forsterket i neste periode.

- Nå må vi sørge for permanent vern av alle disse områdene, sammen med Skagerak, Mørebanken og de kystnære områdene ved Finnmark, Jan Mayen og ved Iskanten, sa Skei Grande til landsmøtet i april.

Til tross for Venstres klare linje, ønsker ikke Elvestuen å gi et klart svar på hvorvidt dette er en sak de vil kunne ofre for å ivareta samarbeidet med regjeringen også i neste stortingsperiode.

- Elvestuen, dette betyr vel at dere ikke vil kunne samarbeide med eller sitte i en regjering som åpner for oljeboring i disse områdene?

- Det betyr at vi vil slåss like hardt som vi har gjort tidligere.

- Men vil dere kunne inngå kompromiss på dette?

- Man skal ikke betvile kraften og tydeligheten i Venstres holdning til dette spørsmålet, sier Elvestuen.

På kollisjonskurs

Her er altså Venstre på kollisjonskurs med regjeringspartiene, men dessverre for Venstre og KrF vil det ikke hjelpe stort å vende seg mot Ap i denne saken.

Ap er nemlig for å konsekvensutrede oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Selv om partiet understreker i sitt partiprogram at «et ja til konsekvensutredning innebærer ikke at områdene åpnes for slik virksomhet», så mener mange at det er lite trolig med et nei dersom det først gjennomføres en konsekvensutredning.

Seinest i august utfordret AUF Støre til å ta et valg: «Olje eller fisk? Kortsiktig gevinst, eller bærekraftig evighet?». Men partilederen svarte unnvikende:

- Det skal være en av Aps store saker at vi skal løfte ressursene i havet. Vi har klart å utvikle samfunnet vårt uten å si at det er olje, eller fisk, var svaret fra partileder Støre ifølge NRK.

Vil ikke oppgi smertegrense

Dagbladet ringer Terje Aasland (Ap) i energi- og miljøkomiteen på Stortinget i håp om en oppklaring, uten at det gjør oss nevneverdig klokere.

- Vi står på at vi er for en konsekevnsutredning som vil kunne gi oss mer kunnskap, og så er det opp til landsmøtet å bestemme om vi skal gå inn for å åpne for oljeboring.

- Hva skal til for at dere sier nei etter en konsekvensutredning?

- Det er avhengig av hvor stort trykk den typen aktivitet vil legge på miljøet og andre ressurser som fiskeri. Men det blir spekulasjon å gå inn i detaljer på det.

- Hva er et for stort avtrykk?

- Vi ønsker som nevnt en konsekvensutredning, og så vil det bli en egen behandling på landsmøtet, sier Aasland.