I dag ble månen blodrød

Se vakre bilder og video av måneformørkelsen over Norge og resten av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sola, jorda og månen la seg i ettermiddag på linje, og førte til den siste totale måneformørkelsen over Norge på flere år. En ny mulighet til å se månen bli blodrød, når jorda skygger for sola, kommer ikke før 28. september 2015, med mindre du reiser utenlands.

Med unntak av Vest-Afrika og Sør-Amerika, kunne store deler av verden ta del i hele eller deler av dagens begivenhet. På grunn av en «merkverdighet i geometrien og atmosfærefysikken», var det enkelte steder også mulig å se noe som «normalt ikke går an»: Sola og en formørket måne, samtidig.

- Per definisjon må sola og månen være på helt motsatte sider for å få en formørkelse. Men lufta på jorda oppfører seg som en linse, og bøyer lyset fra objekter nær horisonten. På grunn av denne effekten kan du faktisk se månen i et par minutter etter at den fysisk går ned. Det er lys som blir bøyd rundt hjørnet, så både månen og sola kan ses over horisonten, forklarer astronom Phil Plait på bloggen Bad Astronomy.

Blodrødt Jordatmosfæren er også årsaken til at månen ikke blir kullsvart og forsvinner under en total formørkelse, men blir alt fra grå til rød eller oransje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer