I dag ble månen farget blodrød

Formørkelse over store deler av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kalles blodmåne og grunnen er åpenbar. Akkurat nå opplever store deler av kloden en total måneformørkelse, hvor jordas eneste naturlige satellitt kryper inn i skyggen fra jorda og fargelegges dypt rød.

Fenomenet starter gradvis, etterhvert som jordas såkalte halvskygge eller penumbra brer seg over månen. En mørk skygge begynner å spre seg og føre til illusjonen om at «månen endrer fase i løpet av minutter i stedet for uker», forsker Noah Petro ved NASAs Lunar Reconnaissance Orbiter-prosjekt.

Det snasne skjer når månen entrer jordas helskygge, umbra, og ikke mottar noe lys direkte fra sola. Men i stedet for å forsvinne helt, som man kanskje skulle tro, blir den rød (selv om andre farger av og til kan forekomme).

BLODMÅNE: Månen farges gjerne dypt rød under en total måneformørkelse.  AFP / NTB Scanpix
BLODMÅNE: Månen farges gjerne dypt rød under en total måneformørkelse. AFP / NTB Scanpix Vis mer

I et av bildene til høyre kan du se prosessen trinn for tinn under dagens formørkelse, som sett fra Winnipeg i Canada.

Årsaken er at jorda, som nå ligger direkte mellom månen og sola, har en atmosfære. Denne gassblandingen som omslutter kloden vår bøyer og sprer lyset, som i løpet av prosessen får lengre bølgelengde og skyves mot den røde delen av det synlige lysspektret.

Dette er også grunnen til at solnedgangen ofte blir rød og fin: Lyset må passere gjennom mer atmosfære enn når sola står rett over oss.

SETT FRA CANADA: Månen blir gradvis mørkere etterhvert som den entrer halvskyggen fra jorda. Straks den er inne i helskyggen farges den dypt rød. Forklaringen kan du lese i teksten til venstre. Foto: AP Photo/The Canadian Press, John Woods/NTB Scanpix
SETT FRA CANADA: Månen blir gradvis mørkere etterhvert som den entrer halvskyggen fra jorda. Straks den er inne i helskyggen farges den dypt rød. Forklaringen kan du lese i teksten til venstre. Foto: AP Photo/The Canadian Press, John Woods/NTB Scanpix Vis mer

- Måneformørkelsen er alle jordas soloppganger og solnedganger som projiseres på månen. Det er en veldig subtil effekt, og du kan egentlig ikke se det dersom en del av månen blir belyst av sola [direkte], forklarer Petro.

Neste totale måneformørkelse som er synlig i Norge inntreffer 28. september 2015.

SKYGGELAGT: Måneformørkelsen er synlig over Amerika, deler av det vestlige Afrika og Europa samt Australia og Øst-Asia. Her hjemme må vi nøye oss med bilder. Grafikk: Royal Astronomical Society of Canada
SKYGGELAGT: Måneformørkelsen er synlig over Amerika, deler av det vestlige Afrika og Europa samt Australia og Øst-Asia. Her hjemme må vi nøye oss med bilder. Grafikk: Royal Astronomical Society of Canada Vis mer