Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag blir alle bedt om å vaksinere seg

Men gravide Terese Bylterud (36) er usikker.

USIKKER: Terese Bylterud (36) fikk i går se bilder av den lille gutten hun bærer på. Hun har fått sprikende råd om hun bør ta vaskinen mot svineinfluensaen, og er usikker på hva hun skal gjøre. Men lege Peter Molnar er soleklar: Gravide, vaksiner dere! Foto: Krister Sørbø
USIKKER: Terese Bylterud (36) fikk i går se bilder av den lille gutten hun bærer på. Hun har fått sprikende råd om hun bør ta vaskinen mot svineinfluensaen, og er usikker på hva hun skal gjøre. Men lege Peter Molnar er soleklar: Gravide, vaksiner dere! Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Terese Bylterud (36) er gravid i sjuende måned, og kom til ultralyd i Oslo i går.

Hun er blant de mange som syns det er svært vanskelig å vite om hun bør ta vaksinen mot svineinfluensa.

— Da jeg snakket med fastlegen min for ei stund siden, sa han at jeg ikke skulle tenke på vaksine. Nå vet jeg ikke hva jeg skal tro, sier Bylterud til Dagbladet.

Klokka 10.00 i dag holder Helsedirektøren og Folkehelseinstituttet pressekonferanse om siste svineinfluensa-tall og nye vaksineanbefalinger.

Nye erfaringer
Men ifølge helsemyndighetene er det ingen tvil: Nå anbefaler de at alle 4,7 millioner nordmenn lar seg vaksinere med vaksinevarianten Norge har kjøpt inn, Pandemrix.

— Vi kommer med klare råd om at alle som pleier å ta influensavaksine også lar seg vaksinere mot svineinfluensa så snart vaksinen er tilgjengelig, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Dagbladet.

Fra før har myndighetene anbefalt at nordmenn i risikosonen, det vil si blant andre gravide og folk med kroniske sykdommer, burde vaksinere seg.

— Siden sist har vi fått med erfaringene fra Australia og New Zealand som kan sammenliknes med vår årstid. Der viser det seg at langt flere utenfor risikogruppene enn beregnet ble alvorlig syke, sier helsedirektøren.

Slakter Norges planer
Professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk ved Universitetet i Oslo og Bergen er kritisk til myndighetenes politikk.

— Jeg mener at de av oss som ikke er i noen risikogruppe vil bidra til å redde flere liv dersom vi ikke vaksinerer oss. På den måten kan vi bidra til at vaksinetrengende i andre land kan nyte godt av Norges vaksineoverskudd.

Solbakk påpeker at Norge, sammen med flere av verdens rikeste land, har kjøpt opp mesteparten av vaksinene som er tilgjengelig på verdensmarkedet, med tanke på å vaksinere egen befolkning.

— Dette har som konsekvens at mange fattige land ikke engang har vaksiner nok til sine risikogrupper, fastslår professoren.

— Dersom Norge velger å bruke brorparten av sine 9,5 millioner doser her i Norge, gjennom vaksinering av hele befolkningen, så vil det ha som indirekte følge at mange flere mennesker i disse landene vil komme til å dø av influensaen enn det man vil kunne redde her i Norge. Hvorfor skal et menneskeliv i Norge telle mer enn et menneskeliv i Tanzania?spør Solbakk.

— Viljesak
Svært mange gravide er usikre på om de bør vaksinere seg. I en kronikk i Dagens Medisin forrige uke advarte smittevernoverlege på Ullevål universitetssykehus, Bjørg Marit Andersen, gravide om å ta Pandemrix.

Hun mener de to stoffene thiomersal og skavlen ikke er testet godt nok for gravide, og at helsemyndighetene burde prøve å få tak i såkalte «rene vaksiner» som ikke inneholder disse stoffene. Det utløste et skred av kritikk fra kollegaer, som mener Andresen skremmer gravide unødig.  Men Andersen står på sitt.

— Jeg mener at det er en rein viljesak fra myndighetene å få tak i en rein vaksine. Men vi startet med vaksinering på Ullevål i dag, og det skal jeg slutte lojalt opp om, sier Andersen.

Dagbladet har kontaktet to av de store legemiddelselskapene som produserer vaksiner uten thiomersal og skavlen. Begge de to, Baxter og CSL, sier de ikke har kapasitet til å levere «rene» vaksiner til Norge nå.

Blir vaksinert
Avdelingsdirektør i vaksine avdelingen på Folkehelseinstituttet, Berit Feiring, er klar i sin anbefaling:

— Friske gravide i andre og tredje trimester bør vaksinere seg, sier hun.

Hun peker på en viktig fordel med å ta vaksinen om du er gravid:

— Antistoffene som mor får, blir overført til barnet før det blir født. Dermed fungerer vaksinen også for barnet, sier Feiring.

Men gravide Terese Bylterud er fremdeles usikker.

— Jeg syns informasjonen har vært veldig sprikende. Nå skal jeg på ny kontroll hos fastlegen, så får vi se hva han sier, sier Bylterud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media