I dag blir Bondevik sjefen

Den massive fronten mot sentrumsregjeringen slår omsider sprekker. Kjell Magne Bondevik satser nå alt på seier i den bitre kampen mot stortingsflertallet, og den kan han få i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får opplyst at Kjell Magne Bondevik har bestemt seg for å gå knallhardt ut i debatten om IT Fornebu i dag. Kampen står om hvor langt Stortinget kan gå i overstyringen av regjeringen.

Har en plan

Seint i går kveld la statsminister Kjell Magne Bondevik i samråd med sentrumstoppene siste hånd på strategien. Målsettingen er klar:

Bondevik skal vise Stortinget og det norske folk at sentrumsregjeringen ikke lar seg herse med. I ytterste konsekvens vil Bondevik sette hardt mot hardt, stille kabinettsspørsmål og true med regjeringens avgang.

Nå tyder flere ting på at Bondeviks strategi kan bli kronet med seier. Striden vil stå om Frp og Arbeiderpartiets forslag om at Statens industrivekstanlegg (SIVA) skal ivareta statens interesser på Fornebu. Denne detaljstyringen vil Bondevik-regjeringen i utgangspunktet ikke akseptere.

- Bondevik krever at Stortinget aksepterer og innrømmer regjeringens handlingsrom, sier en kilde.

Frp viker?

Bondevik kan komme til å stille kabinettsspørsmål på dette punktet. Hvis stortingsflertallet bøyer av, får Bondevik en sårt tiltrengt seier.

Flere forhold tyder på at Frp kan bøye av. For Fremskrittspartiet er det valget av utbygger som er det viktigste.

Kravet om SIVAs rolle kan de fravike uten å lide prestisjenederlag. Dette bekrefter en sentral Frp-kilde overfor Dagbladet. Carl I. Hagen selv spiller hemmelighetsfull og vil ikke røpe om han er villig til å redde Bondevik-regjeringen på denne måten. Om han gjør det, vil det være andre gangen Frp redder Bondevik-regjeringen etter kabinettsspørsmål.

Arbeiderpartiet vakler også i spørsmålet om SIVA.

Ingen tror at Ap vil snu i saken, men Jens Stoltenberg innrømmer overfor Dagbladet at detaljstyring av regjeringen i IT Fornebu-saken er uvanlig og problematisk.

Utfordrer Jens


Denne innrømmelsen kan vise seg å bli meget viktig for Kjell Magne Bondevik i dag.

- Stortinget går lenger enn normalt i detaljstyring, men det er fordi regjeringen har nølt med å følge opp stortingsflertallet i denne saken. Vi vil være sikre på at regjeringen følger opp Stortingets vedtak, sier Stoltenberg til Dagbladet.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland forventer langt mer av Stoltenberg i dagens debatt:

- Stoltenberg må gjøre det klart om han synes det er greit at forholdet mellom Storting og regjering forrykkes på denne måten, og om det er slik han vil ha det når han en gang blir statsminister. Han må rydde opp i eget hus og vise lederskap. Hvis han stiller seg bak Kjell Opseths linje, er det et sterkt signal for hvordan han vil ha det, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

Mens gasskraftsaken har vært og er Stoltenbergs sak, er IT Fornebu en vandrehistorie den ferske parlamentariske lederen har fått i fanget.

I Ap er det Kjell Opseth som har styrt IT Fornebu-saken. Sist Stortinget behandlet IT Fornebu var daværende parlamentarisk leder Thorbjørn Jagland ikke engang til stede i salen.