TETT SNØVÆR: Dette er E18 ved Hanekleiva i retning Drammen nå klokka 13. Snøen kommer til å lave ned over store deler av Sør-Norge i hele dag. Foto: Statens Vegvesen
TETT SNØVÆR: Dette er E18 ved Hanekleiva i retning Drammen nå klokka 13. Snøen kommer til å lave ned over store deler av Sør-Norge i hele dag. Foto: Statens VegvesenVis mer

I dag blir det snøkaos

Bare i dag vil det komme 30 centimeter snø over store deler av Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i formiddagstimene i dag snøvær over store deler av Sør-Norge. Flere steder har det vært trafikale problemer, og Flesland lufthavn i Bergen var stengt i flere timer i morgentimene i dag.

- Det vil være kontinuerlig og tett snøvær over hele det østafjellske, særlig i de sørlige delene, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Inger-Lise Askautrud, til Dagbladet.

Har du tips eller bilder? Kontakt Dagbladet på telefon 2400 eller send e-post til 2400@db.no
 
På Vestlandet vil det være snø- og bygevær.

- Snøværet vil vare hele dagen. Det blir noen lokale variasjoner, men i Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold vil det falle mellom 20 og 30 centimeter med snø, sier Askautrud.

- Det har ringt en hel del til oss i dag og lurt på når snøværet vil gi seg. De frykter det blir mye måking i helga, sier meteorologen.

Forberedte seg på snøen Samtidig melder Meteorologisk institutt om vanskelige kjøreforhold i deler av Østfold, Vestfold, Agder og Telemark på grunn av nedbør og temperatuerer rundt null grader.

- Vi har alt av disponibelt brøytemannskap ute på veiene, sier operatør Tone Borgersen ved Vegtrafikksentralen Sør, til Dagbladet.

- Værmeldingen for lørdag var såpass klar i går, at vi kunne forberede oss på denne dagen. Det har vært mannskaper ute i natt og saltet.

Etter noen strie timer i formiddag, er hovedveiene i Vest-Agder nå ryddet. I Hordaland ble det meldt om voldsomt snøvær.

- E18 og E39 sørpå er nå bare og våte. Men det ligger en del snø på veiene når vi kommer oppover i Telemark, og i Vestfold og Østfold, sier hun.

Flere ulykker og uhell På gamle E18 i Vestfold kjørte en bil av veien etter å ha krysset motgående kjørefelt. Både brannvesen og ambulansepersonell måtte jobbe sammen for å få føreren ut av bilen, som likevel bare fikk lettere skader.

- Han fremsto som lettere skadet, men ble likevel kjørt til sykehus for en sjekk, sier operasjonsleder i Vestfold politidistrikt, Tom Jackobsen, til Dagbladet.

- Vi har fått en rekke henvendelser i dag angående trafikkuhell, men da uten personskader. Snøværet skaper vanskelige kjøreforhold, sier han.

I Telemark har det i løpet av formiddagen vært en rekke uhell på grunn av kjøreforholdene. Flere utenlandske trailere har også skapt trøbbel på veiene. Ingen har likevel kommet alvorlig til skade.

- Vi har hatt litt å henge fingrene i i dag, sier operasjonsleder Karl Jørgensen ved Telemark politidistrikt, som bekrefter at det er snøfallet som skaper problemer på veiene.

- I tillegg til uhellene, har vi hatt flere utenlandske trailere som er for dårlig skodd og ikke forberedet på dager som dette.

Jørgensen har fått med seg at det er spådd tett snøvær hele dagen:

- Det er bare for oss å brette opp ermene på dager som dette, sier han.

- Bilistene må tilpasse seg Nordpå vil det være stabilt og fint vintervær i helga, med lite nedbør. Sørpå blir det altså verre:
Snøen har lavet ned over Oslo og Østlandet siden tidlig i dag, og også her er alt tilgjengelig brøytemannskap i sving for å holde veiene snøfrie.

- Hovedveiene begynner å bli greie, og etter hvert vil nok økende trafikk hjelpe til med å holde veiene bare, sier trafikkoperatør Eirik Fredriksen til Dagbladet i 12.30-tiden.

- Det er likevel vanskelige kjøreforhold enkelte steder, og bilistene er nødt til å tilpasse seg etter forholdene.

Telefonen har ringt jevnt og trutt til vegtrafikksentralene flere steder i landet. Det er så langt ikke meldt om alvorlige ulykker.