Solformørkelse

I dag blir «halve» sola borte

Mellom klokka 12 og 14 blir det solformørkelse.

Følg den delvise solformørkelsen fra Tromsø, Longyearbyen og Vadsø her. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag oppstår en astronomisk begivenhet. Det blir solformørkelse. Jo lenger nord du befinner deg, jo mer forsvinner sola.

Forrige solformørkelse her til lands skjedde i 2015. Torsdag 10. juni oppstår fenomenet igjen. Da vil 51 prosent av sola forsvinne i Tromsø, 53 prosent i Hammerfest og henholdsvis 39 og 31 prosent i Trondheim og Oslo, skriver Universitetet i Tromsø (UiT) , som viser formørkelsen på YouTube.

Solformørkelsen vil denne gangen opptre mellom klokka 12 og 14, mens sola står høyt på himmelen. Den er maksimal rundt klokka 13.

- Husk briller

- Formørkelsen er mindre enn den vi hadde i 2015, som var mellom 89 og 97 prosent for Fastlands-Norge. Husk solformørkelsesbriller eller solfilter foran kamera, sa professor i informatikk Steinar Thorvaldsen ved UiT mandag.

Thorvaldsen forklarer at det må en spesiell geometri til for å få en solformørkelse.

- Sola, månen og jorda må stå omtrent på rett linje i verdensrommet, med månen i midten. Månen kaster en lang, kjegleformet skygge etter seg. Når denne skyggen treffer jorda, forsvinner sola helt eller delvis for de av oss på jorda som befinner seg i dette skyggeområdet, sa Thorvaldsen.

51 prosent i Tromsø

Meteorologisk institutt skriver torsdag på Twitter at jo lenger nord du i landet du befinner deg, jo mer av sola forsvinner.

- I Tromsø forsvinner 51% av sola, i Hammerfest 53%, i Trondheim 39% og i Oslo 31%, skriver Meteorologisk institutt.

- I nord vil det være best forhold for begivenheten på Vidda, Øst-Finnmark og Helgeland. I sør er det de østlige områder som får minst skyer, avslutter de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer