I dag blir han Norges nye «Kjakan»

Aleksander (28) blir Norges høyest dekorerte soldat i moderne tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I ni timer kjempet han og lagkameratene mot Taliban i Kabul. Fienden hadde store taktiske fordeler, og brukte sivile gisler som levende skjold. Den norske patruljeføreren og spesialjegeren Aleksander Hesseberg Vikebø (28) var helt i front, og ledet vei for det afghanske spesialpolitiet CRU, som han var en av mentorene til.

«Ved flere anledninger var Vikebø så langt fremme i motangrepet at han i praksis var alene over lengre tid. Medaljene representerer mot, dyktighet og tapperhet i strid utover det man kan forvente. I kaoset disse oppdragene innebar sto han frem som et eksempel for sine kolleger. Uselvisk tok han personlig risiko som sterkt bidro til at situasjonen ble løst og menneskeliv reddet» heter det i begrunnelsen som vil bli lest opp når 28-åringen tildeles Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med Ekegren av kongen på Akershus Festning i ettermiddag.

Ydmyk Det gjør han til den høyest dekorerte norske soldaten siden Den andre verdenskrig. Hovedpersonen selv mener det er tilfeldig at nettopp han fikk muligheten til å spille en rolle under angrepene i Kabul i 2012.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer