I dag blir han Norges nye «Kjakan»

Aleksander (28) blir Norges høyest dekorerte soldat i moderne tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I ni timer kjempet han og lagkameratene mot Taliban i Kabul. Fienden hadde store taktiske fordeler, og brukte sivile gisler som levende skjold. Den norske patruljeføreren og spesialjegeren Aleksander Hesseberg Vikebø (28) var helt i front, og ledet vei for det afghanske spesialpolitiet CRU, som han var en av mentorene til.

«Ved flere anledninger var Vikebø så langt fremme i motangrepet at han i praksis var alene over lengre tid. Medaljene representerer mot, dyktighet og tapperhet i strid utover det man kan forvente. I kaoset disse oppdragene innebar sto han frem som et eksempel for sine kolleger. Uselvisk tok han personlig risiko som sterkt bidro til at situasjonen ble løst og menneskeliv reddet» heter det i begrunnelsen som vil bli lest opp når 28-åringen tildeles Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med Ekegren av kongen på Akershus Festning i ettermiddag.

Ydmyk Det gjør han til den høyest dekorerte norske soldaten siden Den andre verdenskrig. Hovedpersonen selv mener det er tilfeldig at nettopp han fikk muligheten til å spille en rolle under angrepene i Kabul i 2012.

- Å bli satt pris på med to så ærverdige dekorasjoner er jeg naturligvis veldig stolt og beæret over, samtidig som jeg også føler på at det var mange andre som gjorde en utrolig god jobb som ikke får medalje, sier Vikebø til Forsvaret.

Det er flere episoder i Kabul i 2012 som danner grunnlaget for tildelingene av de to svært høye utmerkelsene. Patruljeføreren kjempet mot fiender som var tungt bevæpnet med alt fra håndvåpen til panservåpen, granatkaster og biler rigget med eksplosiver. Han og medsoldatene kjempet i tettbebygd strøk, også inne i bygninger.

- I en slik situasjon foregår det mye i hodet. Situasjonen vi var i, det faktum at det var tatt gisler og at terroristene skjøt på oss parallelt med at jeg skulle lede både afghanere og mitt eget lag var krevende, sier han videre.

Flere helter Med Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med Ekegren blir Vikebø den høyest dekorerte nordmann for innsats gjort etter Den andre verdenskrig. Det rokker ikke ved plasseringene til landets aller største krigshelter, der Gunnar «Kjakan» Sønsteby fremdeles er den eneste som er tildelt Krigskorset med sverd tre ganger. Ti nordmenn har fått den to ganger, mens to har blitt tildelt Krigskorset med sverd og stjerne.

Landets nålevende høyest dekorerte krigshelt er etter det Dagbladet kjenner til 96 år gamle Wilhelm Mohr. Han er tildelt Krigskorset med sverd, utnevnt til kommandør av St. Olavs orden, og har blant annet Krigsmedaljen. Mohr fløy Spitfire under Den andre verdenskrig og ledet 332-skvadronen. Etter krigen gikk han gradene til generalløytnant, som blant annet sjef for Luftforsvaret, Forsvarets høgskole og mangeårig leder av Havarikommisjonen.

21 medaljer i dag Vikebø blir den sjuende som tildeles Krigskorset med sverd etter at regjeringen i 2009 åpnet for nye tildelinger for innsats etter Den andre verdenskrig. Når han får sin under medaljeseremonien på Akershus festning i ettermiddag, blir det sammen oberstløytnant Kåre Emil Brændeland.

Brændeland dekoreres for sin insats i Bosnia i 1994, da han som 21 år gammel fenrik, under særdeles dramatiske omstendigheter, besluttet å starte evakuering av et utbombet sykehus i byen Gorazde.

Fire andre soldater blir tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren under seremonien i dag. Alle for innsats i Afghanistan. I tillegg får fem soldater konvertert tidligere utmerkesler til denne medaljen. Det blir også utdelt fem Krigsmedaljer, mens fem får Forsvarets innsatsmedalje med rosett.

HELT: Løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø blir i dag Norges høyeste dekorerte soldat siden Den andre verdenskrig. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
HELT: Løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø blir i dag Norges høyeste dekorerte soldat siden Den andre verdenskrig. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer
OGSÅ HELT: Kåre Brændeland blir også tildelt Krigskorset med sverd i dag, for sin innsats i Bosnia i 1994. Foto: Forsvaret
OGSÅ HELT: Kåre Brændeland blir også tildelt Krigskorset med sverd i dag, for sin innsats i Bosnia i 1994. Foto: Forsvaret Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer