DØR FREDAG: Maskinene som holder liv i ti måneder gamle Charlie Gard blir slått av på fredag. Foreldrene har kjempet en lang kamp mot rettsystemet for at sønnen skulle få eksperimentell behandling i USA, men legene mener det ikke er til det beste for barnet. Foto: Scanpix
DØR FREDAG: Maskinene som holder liv i ti måneder gamle Charlie Gard blir slått av på fredag. Foreldrene har kjempet en lang kamp mot rettsystemet for at sønnen skulle få eksperimentell behandling i USA, men legene mener det ikke er til det beste for barnet. Foto: ScanpixVis mer

I dag blir maskinene som holder liv i 10 måneder gamle Charlie skrudd av. Foreldrene nektes å si farvel hjemme

En lang kamp mot rettsystemet for å holde liv i det dødssyke barnet går mot slutten. Nå blir foreldrene nektet å tilbringe siste natt med ham hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De britiske foreldrene Chris Gard og Connie Yates har kjempet lenge mot rettsystemet for at den ti måneder gamle dødssyke sønnen deres, Charlie Gard, skulle få eksperimentell behandling i USA.

Etter å ha tapt kampen mot rettsystemet, avsluttes den lange kampen på fredag og foreldrene må gjennom det verst tenkelige - å si farvel til sitt kjære barn.

Foreldrene i 30-åra ville veldig gjerne si farvel til barnet sitt hjemme, men forespørselen skal ha blitt avvist av Great Ormond Street-sykehuset, hvor sønnen ligger i respirator. Det skriver The Telegraph.

Gard og Yates mener foreldreretten har blitt tatt bort fra dem.

- Vårt siste ønske var at hvis alt gikk imot oss, og vi har hatt denne samtalen mange ganger, om vi da kunne ta vår lille sønn hjem der han hører hjemme for å dø. Og så får vi ikke lov, sa faren tidligere denne uka ifølge The Telegraph.

Kampen mot rettsystemet

Charlie lider av en sjelden gensykdom og har hjerneskade. Tilstanden stjeler energi fra musklene og organene hans. Han trenger hjelp til å puste og det er dermed maskiner som holder ham i live.

Foreldrene ville at sønnen skulle bli sendt til USA, hvor han kunne få eksperimentell behandling. Men det mente spesialister ved sykehuset at ikke ville hjelpe.

GRÅTER: De britiske foreldrene Chris Gard og Connie Yates har kjempet lenge mot rettsystemet. Her kommer de gråtende ut av rettsalen. Fredag blir maskinene som holder sønnen i live slått av. Foto: Scanpix
GRÅTER: De britiske foreldrene Chris Gard og Connie Yates har kjempet lenge mot rettsystemet. Her kommer de gråtende ut av rettsalen. Fredag blir maskinene som holder sønnen i live slått av. Foto: Scanpix Vis mer

Britiske dommere mente også at dette ikke var til det beste for barnet. Videre avviste høyesteretten familiens anke.

EMK (Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen) har krevd at Storbritannia fortsetter å holde liv i den syke babyen. Men tirsdag denne uka ble det avgjort - Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ville ikke gripe inn i saken.

SLÅR AV: Maskinene som holder liv i Charlie og hjelper ham med å puste blir slått av fredag. Foto: Scanpix
SLÅR AV: Maskinene som holder liv i Charlie og hjelper ham med å puste blir slått av fredag. Foto: Scanpix Vis mer

Verste dagen i livet

- Vi vet hvilken dag sønnen vår skal dø, og vi har ikke engang noe vi skulle ha sagt om hva som vil skje med ham, sier faren.

- Han må dø der.

Ifølge The Telegraph har en talsperson ved Great Ormons Street-sykehuset sagt at de, som i alle andre saker, ikke kan kommentere spesifikke detaljer ved behandling.

- Dette er en veldig vanskelig situasjon for Charlies foreldre og alle ansatte som er involvert. Vårt fokus forblir på dem, sier han.

Moren til Charlie har uttalt at dagen sønnen ble født, 4. august i fjor, var den beste dagen i livet deres, og at 30. juni 2017 nå blir den verste.

Siste døgn med sønnen

I et Facebook-innlegg torsdag skriver moren at hun er knust over at de nå tilbringer de siste timene sammen med sønnen sin.

- Vi får ikke velge om sønnen vår skal leve, og vi får ikke velge når og hvor Charlie dør, skriver hun, og fortsetter:

- Vi, og mest av alt Charlie, har blitt kraftig sviktet i hele denne prosessen.

Hun avslutter innlegget med å skrive at Charlie vil dø i morgen vel vitende om at han var elsket av tusenvis. Så takker hun for all støtte.

Familiens kamp mot rettsystemet har fått stor oppmerksomhet i britiske medier og i sosiale medier.

På nettsiden «Charliesfight» har foreldrene kommet med oppdateringer i hele prosessen og de har oppfordret folk til å spre historien gjennom emneknaggen #charliesfight.