Skandaleombruste Boris Johnson blir Storbritannias statsminister:

I dag blir skandale-Boris statsminister

Han ble stemplet som «bajas» da han var ordfører og «inkompetent» da han var utenriksminister. I dag blir brexit-general Boris Johnson Storbritannias statsminister.

UTPEKT: Boris Johnson blir Storbritannias neste statsminister etter å ha blitt utpekt til partileder av medlemmene i De konservative. Her fra valgkampen for å bli leder. Foto Reuters / NTB Scanpix
UTPEKT: Boris Johnson blir Storbritannias neste statsminister etter å ha blitt utpekt til partileder av medlemmene i De konservative. Her fra valgkampen for å bli leder. Foto Reuters / NTB ScanpixVis mer

I barndommen ville han bli «konge av verden», ifølge mora. Boris Johnson (55) må i stedet ta til takke med posten som Storbritannias neste statsminister, etter at 87,4 prosent av 159 320 stemmeberettigede medlemmer av De konservative pekte på ham i kampen om å bli partiets nye leder.

Onsdag svarte han «ja» da han fikk spørsmål av dronning Elizabeth II om å danne en ny regjering i Storbritannia.

Skal han overleve lenger enn 100 dager i jobben som leder av et parti og et land som er dypt splittet, må Johnson gjøre en rekke endringer, mener Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitet i Agder.

- Johnsons omdømme er ikke spesielt godt hva angår hans habilitet, hans oppførsel eller hans evne til å snakke sant. Hvis han ikke viser andre egenskaper og karaktertrekk, så blir dette kortvarig, sier Mustad.

BUSSER: Da Storbritannias nye statsminister ble spurt om hva han gjør for å slappe av privat, ga han et noe uventet svar. Video: talkRADIO. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Brexit-Boris

Det var brexit som forårsaket hans forgjengers - Theresa Mays - fall, og det er brexit som også kan felle Johnson, som var en av folkeavstemningens fremste forkjempere.

Allerede før resultatet av De konservatives uravstemning ble kjent 13.04 norsk tid i går, fikk Johnson sitt første avskjedsadvarsel. «Rebeller» hos De konservative i parlamentet truet med å kaste brexit-generalen ut av ikoniske Downing Street 10 hvis han ikke går tilbake på et av sine fremste valgløfter, ifølge The Guardian.

Johnson har lovt at Storbritannia skal gå ut av EU - koste hva det koste vil - 31. oktober, selv om det skulle bety en avtaleløs brexit.

Derfor ble også brexit et av hovedtemaene i Johnsons første tale som kommende statsminister, da han snakket om behovet for forsoning mellom to ønsker som er i klinsj i dagens Storbritannia:

STATSMINISTER: Storbritannias nye statsminister Boris Johnson var full av energi fra talerstolen da det ble kunngjort at det er han som skal lede landet i tiden som kommer. Video: AP Vis mer

Ønsket om et «dypt vennskap», «fri handel og gjensidig støtte til sikkerhet og forsvar» mellom Storbritannia og EU og et «like ektefølt» ønske om «demokratisk selvråderett».

Det er nye toner fra en mann som tidligere har sammenliknet EU med Adolf Hitler.

- Sirkus uten like

Av britisk presse blir det ansett som et eksempel på en roligere og mer avbalansert Boris enn den figuren den britiske offentligheten har vært vitne til i snart to tiår.

Det er slike endringer Johnson er nødt til å gjøre, mener Storbritannia-eksperten Mustad, som beskriver den kommende statsministeren som en «kameleon».

BORIS OM CLINTON: «Sadistisk sykepleier». Foto: NTB Scanpix
BORIS OM CLINTON: «Sadistisk sykepleier». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han er en erfaren politiker, og en dyktig politiker, hvis han vil, sier Mustad.

Det store spørsmålet om hva slags Storbritannia man vil få med Boris Johnson som statsminister, gjenstår likevel, og vil bare bli besvart med tida som hjelp.

- Han snur kappa etter vinden, og hvilken vei han snur kappa mot 31. oktober, vil avgjøre spørsmålet alle undrer over. Legger han ikke kraftig om kursen, kan dette bli et sirkus uten like, sier Mustad.

«Bajas»-Boris

Det var ikke sirkus han drev da Johnson var ordfører i London fra 2008 og til 2016, men statsministeren var både «bajas» og «klovnaktig» i måten han fremmet verdensmetropolen på, ifølge Storbritannia-eksperten.

- Det er en staffasje-jobb, og passer Johnson og typen han er, sier Mustad.

Med ordfører-jobben ble også Johnson et kjent navn i den britiske offentligheten, selv om han også tidligere hadde klart å lage overskrifter og kontroverser.

Det var ofte for sine velformulerte, men kanskje ikke alltid så gjennomtenkte, ord at Johnson havnet i bråk.

«Sadistisk sykepleier»

BORIS OM BUSH: «Skjeløyd krigshisser». Foto: NTB Scanpix
BORIS OM BUSH: «Skjeløyd krigshisser». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I en kommentar i The Spectator i 2003 kalte han daværende president i USA, George W. Bush, en «skjeløyd krigshisser fra Texas» som illustrerte «arrogansen i amerikansk utenrikspolitikk», ifølge Telegraph.

I 2006 gikk han til angrep på statsminister Tony Blair i en kommentar i The Telegraph. Der skrev han: «De siste ti åra har vi i Tory-partiet blitt vant til Papua Ny-Guinea-inspirerte orgier i kannibalisme og høvding-drap».

I 2007 omtalte han også daværende presidentkandidat Hillary Clinton som en «sadistisk sykepleier på et sykehus».

I denne perioden var han medlem av Underhuset, parlamentet i Storbritannia, et verv han hadde fra 2001 til 2008.

«Ypperlig onanist»

Også i form av en limerick har Johnson klart å slå fra seg. Etter at den tyske komikeren Jan Böhmermann ble tiltalt - i Tyskland - for å krenket Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i diktform, arrangerte britiske The Spectator en noe uvanlig konkurranse.

BORIS OM ERDOGAN: «Ypperlig onanist». Foto: NTB Scanpix
BORIS OM ERDOGAN: «Ypperlig onanist». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Boris Johnson vant konkurrensen, der målet var å skrive det mest krenkende diktet om president Erdogan. I vinnerdiktet kalte britenes statsminister Erdogan for en «ypperlig onanist».

«There was a young fellow from Ankara / Who was a terrific wankerer / Till he sowed his wild oats / With the help of a goat / But he didn’t even stopp to thankera», skrev Johnson.

September samme år møtte Johnson Erdogan i Tyrkia. Da var Johnson britenes utenriksminister.

«Kjære verden … beklager»

Etter at brexit ble et faktum i juni 2016 gikk statsminister David Cameron av, og overlot jobben til Theresa May. For å blidgjøre brexit-forkjemperne, utnevnte hun Johnson som utenriksminister.

AVIS OM BORIS: «Kjære verden ... beklager». Foto: NTB Scanpix
AVIS OM BORIS: «Kjære verden ... beklager». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også da ble hans mange kontroverser et tema i britisk presse, som skrev at Storbritannia hadde fått en utenriksminister som hadde fornærmet «halve verden».

Dagen etter våknet lesere av avisa Daily Mirror opp til ei forside hvor de beklaget - til verden.

«Kjære verden … beklager», sto det på forsida, over et ikonisk bilde av Johnson som hang fast i en vaier.

- Sjokkerte

Etter to år som utenriksminister valgte Johnson å gå av som utenriksminister i juli i fjor.

Mustad forteller at han selv hadde kontakt med ansatte i det britiske utenriksdepartementet da Johnson var minister. Rapportene Mustad fikk, var nedslående, og liknet rapportene som florerte i britisk presse.

Han ble regelrett beskrevet som «inkompetent».

- De UD-ansatte var sjokkerte over oppførselen hans. De var livredde for å sende ham ut på oppdrag, fordi de ikke visste hvordan han ville oppføre seg. Og det er problemet med Boris Johnson: han er uforutsigbar, sier Mustad.

Han vendte deretter tilbake til parlamentet, men da i en mer tilbaketrukket rolle. I britisk presse har det blitt spekulert på om det har sammenheng med Johnsons kjæreste, 31 år gamle Carrie Symonds.

TAKLING: Boris Johnson kom i skade for å takle en liten japansk skolegutt da han spilte rugby i Japan i 2015. Foto: NTB Scanpix
TAKLING: Boris Johnson kom i skade for å takle en liten japansk skolegutt da han spilte rugby i Japan i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nytt image

Hun er tidligere politisk rådgiver for de konservative, og får æren for at Johnson - tilsynelatende - har kultivert et omdømme som roligere og mer stabil enn tidligere, ifølge Mustad.

- Da han gikk av som minister, forsvant Johnson ut av rampelyset og fra førstesidene, og roet seg. Han tok plass på de bakre benkene i parlamentet, og holdt lenge en lav profil. Noen mener at Symonds har hatt noe med dette å gjøre. Skal han ha sjanse til å styre Storbritannia i mer enn 100 dager, så må han ha en annen type framferd enn tidligere, sier Mustad.

Men tro ikke at Johnsons tidligere oppførsel har vært tilfeldig, er budskapet fra Storbritannia-eksperten.

- Johnson har et enormt intellekt, og er utrolig skarp. Han valgte denne stilen, og derfor tror jeg han er kapabel til å framstå som en dyktig politiker hvis han vil, sier Mustad.

Nå har Johnson overrasket seg selv, hvis vi skal tro hans egne uttalelser fra 2012. Da anså han sine egne mulighet for å bli statsminister som forsvinnende liten.

- Mine sjanser for å bli statsminister er omtrent like store som at jeg blir gjenfødt som en oliven, sa han da.

I dag blir han statsminister.