FORESLÅR MANNEDAG: Den kontroversielle religionshistorikeren Hanne Nabintu Herland.  Foto: Odd Mehus / Dagbladet
FORESLÅR MANNEDAG: Den kontroversielle religionshistorikeren Hanne Nabintu Herland. Foto: Odd Mehus / DagbladetVis mer

- I dag bør vi slå av TV-en og gi ham en seksuell overraskelse

Religionsforskeren Hanne Nabintu Herland skal ikke gå i tog i dag. Hun foreslår å gjøre 8. mars til mannedagen og kunne gjerne holdt appell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Hva jeg gjør på kvinnedagen? Jeg gjør ingenting. Kvinnedagen er ikke noe å feire, sier den kontroversielle religionsforskeren Hanne Nabintu Herland til Dagbladet.

- Jeg har blitt invitert til mange ting, men slik jeg ser det er det under min verdighet å gå i et tog når vi har havnet i en situasjon der kvinner bidrar til å skape et mannsfientlig samfunn, fortsetter hun.

Foreslår mannedagDerfor foreslår hun nå å gjøre 8. mars til mannedagen.

- Jeg er interessert i et mannetog, og jeg kunne gjerne holdt appell på mannedagen 8. mars, sier Herland.

Hun mener man i Norge har et ubalansert samfunn med for mange feminine verdier.

- Det er ikke noe å gå i tog for. La oss heve oss et nivå høyere, der det ikke lengre er snakk om man er mann eller kvinne. Hvis du ringte meg fordi jeg er kvinne, så får jeg lyst til å legge på. Jeg vil bli ringt fordi jeg har et godt poeng.

Hun drar fram en debatt med i Trygdekontoret på NRK 3 med Dagbladets  Martine Aurdal, som ifølge Herland i slutten av programmet sa hun mente det var en seier at det var første gang to kvinner var med i programmet.

- Jeg mener ikke at man skal være med på grunn av at man er kvinner. Det skal i så fall bare om disse to kvinnene har de beste poengene, sier hun.

- Trenger pause fra kvinnekampenHun mener likestillingen har gått for langt.

- Er det automatisk sånn at der kvinner hersker over mannen er bedre enn der mannen hersker over kvinnen? Ikke nødvendigvis. Den kravstore feminismen har gått for langt, og vi trenger en pause fra kvinnekampen.

Hun hevder videre at man i Norge i dag har likelønn.

- Men det stemmer jo ikke. Ifølge SSB tjener kvinner 85 kroner i gjennomsnitt for hver 100-lapp en mann tjener?

- I den sammenheng vil jeg si at det er helt feil at vi ikke har likelønn. Det vi har i Norge er et kjønnssegregert samfunn, der kvinner får velge fritt hvilke jobber de vil ha. Men vi kvinner er ikke interesserte i ledende stillinger, og velger lavtlønnede yrker, mener Herland.

- Vi er ikke interessert i å jobbe 14-15 timer om dagen som administrerende direktør i et stort selskap, og selvfølgelig fortjener menn i disse stillingene mer lønn enn for eksempel en sykepleier. Og hvorfor velger vi mykere yrker? Det er genetisk. Hvorfor kan ikke vi kvinner la være å se ned på kvinnelige verdier?

- Gi ham en seksuell overraskelseHerland mener penger ikke er den eneste makta.

- Det er mye annet som er makt i et parforhold. Det er bevist at det er kvinnen som styrer mannens penger gjennom å kjøpe gardiner og lignende, sier hun.

- Kan vi ikke la være å sutre over mannen? Det er få undertrykte kvinner, men mange sutrete kvinner i Norge. Kvinner må skjerpe seg, mener Herland.

- I dag skal jeg sitte og kose meg og gjøre noe helt annet enn å delta i sutrekoret med mine sure medsøstre.

Hun mener kvinner har det godt i Norge, og at kvinner bør støtte mannen mer.

- Det er på tide at gutta gjør et opprør. Kvinner bør la være å sutre, si noe positivt. I dag bør man slå av TV-en, tenne stearinlys på soverommet og gi ham en seksuell overraskelse.

- Jeg synes vi må ha mindre kjønnskamp, og mer glede, vennskap og respekt for kjønnsforskjellene, sier Herland.