I dag dør 1000 kvinner i barsel

Og det kunne lett vært unngått, hevder organisasjon.

FÅR HJELP: Her hjelper sykepleiere på et sykehus i Freetown i Sierra Leone til så en kvinne kan føde trygt. Men daglig dør 1000 kvinner i brasel, ifølger en ny rapport. Foto: AFP/Issouf Sanogo/Scanpix
FÅR HJELP: Her hjelper sykepleiere på et sykehus i Freetown i Sierra Leone til så en kvinne kan føde trygt. Men daglig dør 1000 kvinner i brasel, ifølger en ny rapport. Foto: AFP/Issouf Sanogo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leger uten Grenser publiserer i dag rapporten om mødredødelighet i barsel. Hver dag dør 1000 kvinner grunnet fødselskomplikasjoner og svangerskap, heter det i rapporten, som publiseres i anledning kvinnedagen 8. mars.

Dette tallet bekreftes også av Verdens helseorganisasjon, som videre opplyser at 99 prosent av disse tilfellene skjer i utviklingsland.

- De fem vanligste dødsårsakene er blødning, blodforgiftning, usikker abort, svangerskapsforgiftning og langvarig eller forhindret fødsel, oppgir organisasjonen, som har funnet at nesten 75 prosent av alle barseldødsfall skyldes disse fem årsakene.

Kunne vært unngått - Størstedelen av dødsfallene kunne vært unngått, hevder Leger uten Grenser.

- 15 prosent av verdens fødsler innebærer livstruende komplikasjoner, uavhengig av om de skjer i Norge eller i Kongo. God fødselshjelp er avgjørende for om den fødende kvinnen overlever, sier sykepleier Dina Hovland (32).

Hun har jobbet lenge i felt for organisasjonen - blant annet i Etiopia, Somalia, Sierra Leone, Uganda, Sudan, Mosambik og Libya - og utdanner seg nå til å bli jordmor.

- Kvinner føder barn og trenger god fødselshjelp uansett om de bor i en krigssone, i en flyktningleir, eller i Norge, sier Hovland.

Kritisk Leger uten Grenser har funnet at selve fødselen er det mest kritiske øyeblikket når det gjelder å redde livet til moren og barnet.

- De fleste dødsfallene skjer rett før, under, eller like etter fødselen, ofte på grunn av uforutsatte komplikasjoner, opplyser organisasjonen.

- Det er uaktseptabelt at så mange mødre fortsatt dør under fødselen, når vi vet at tilgang på riktig fødselshjelp kan redde liv. Dette er dødsfall som kan unngås, sier sykepleier Dina Hovland.

Legetidsskriftet Lancet publiserte i 2010 en stor kartlegging av barseldødsfall, der tallene er systematisert pr. land.

ERFAREN: Sykepleier Dina Hovland. Foto: Francois Dumont/Leger Uten Grenser
ERFAREN: Sykepleier Dina Hovland. Foto: Francois Dumont/Leger Uten Grenser Vis mer