Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag drepes tusenvis av hunder i nordmenns ferieparadis: - Syk kultur

Markerer slutten på harejaktsesongen i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert år brukes galgoer, en mynderase, til harejakt i spania.

Den 1. februar markeres slutten på jaktsesongen. I spanske byer som Malaga og Sevilla blir flere av hundene drept eller overlatt til seg selv, fordi de ikke lenger er til nytte for eieren.

Rundt 50 000 mynder Dagen ble i 2014 kjent som «día del galgo» - «galgo day» blant dyrevernsorganisasjoner over hele verden.

Ifølge European Society of Dog and Animal Welfare er det snakk om rundt 50 000 mynder årlig. Dersom man regner med andre jakthunder skal tallet være oppe i 150 000.

Amerikanske Catalina Salley reiste til Fuensalida, rett utenfor Toledo i Spania i februar i fjor for å hjelpe til på et hundehjem. Der fikk hun selv opplevet omfanget av jaktslutt.

- Vi ble fortalt om et område hvor det visstnok skulle være noen døde hunder. Først så vi tre døde galgoer på bakken, men ikke lenge etter innså vi at vi gikk på hodeskaller og knokler. Vi hadde gått på et dumpested, en gravplass, sier Salley til Dagbladet.

Se Salleys video fra dumpestedet øverst i saken.

- Den viser bare deler av det vi opplevde. Når man hører om det som skjer er det vanskelig å tro, men når man ser det med egne øyne synker hjertet langt ned i magen, forteller hun.

- Helt groteskt For tre år siden startet Siv Beate Reitan og Mariann Svitsem Høili opp et omplasseringsprosjekt for gatehunder i feriebyen Marbella.

Reitan sier at hun aldri selv har opplevd «galgo day», men at hun har hørt historier fra andre som driver med hundeomplassering i området.

- Det er helt groteskt at det går an å behandle levende dyr på den måten i dag. Hadde det samme skjedd i Norge hadde det vært ramaskrik uten like, sier hun til Dagbladet.

Selv kjenner hun en spansk kvinne som jobber med omplassering av spanske galgoer. Hun skal ifølge Reitan får telefoner når jaktsesongen er ferdig. Flere melder fra om hunder som er hengt i trær eller blir hengt i tau bak biler før de begynner å kjøre.

Spanjolene reagerer ikke - Er det en dårlig galgo skal den dø en smertefull død fordi den ikke har gjort jobben sin. Det blir funnet hunder som har fått alle bena knekt og som er blitt overlatt til rovdyrene i skogen, sier Reitan.

Hun omtaler kulturen som syk og sier at de fleste spanjolene ikke reagerer på mishandlingen fordi de er vant til den gamle tradisjonen.

- Det er nesten som tyrefekting. Heldigvis har det kommet en del europere og oppvakte spanjoler som ikke aksepterer det, så jeg føler at det skjer noe, men at det foregår er likevel helt sykt. Man sammenlikner dyret med en rifle - funker den ikke kan man bare kaste eller brenne den.

«Saker som omhandler dyremishandling blir ikke sett på som viktige i rettssammenheng og når vanligvis ikke langt», skriver Animal Care Treatment International Network Spain på sine hjemmesider.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!