- I dag er årets mørkeste dag. I morgen lysner det igjen

AUF-ere samlet fem måneder etter terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det akkurat fem måneder siden 77 mennesker mistet livet i massakren på Utøya og bombeangrepet i regjeringskvartalet.

Jens Stoltenberg, dronning Sonja, Jonas Gahr Støre, Trond Giske, Anniken Huitfeldt og Knut Storberget var blant de som møtte opp til minnegudstjeneste arrangert av AUF i Oslo domkirke i kveld.

Det ble sunget julesanger og gudstjenesten var preget av samhold og håp.

- Det var vakkert, en vakker kombinasjon av sorg og glede da vi mintes de døde. Det er klart det var en annen stemning nå enn det var 24. juli. Den gangen var mange fortsatt i sjokk, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet etter gudstjenesten.

- Fortjener en fredlig jul Stoltenberg forteller at han ble spesielt rørt av jenta som leste opp en tekst i begynnelsen av sermonien.

- Hun ble selv skutt og hardt skadet på Utøya. Det var sterkt, og det gir håp, sier statsministeren.

- I dag er årets mørkeste dag. I morgen lysner det igjen. Mange av dere har opplevd det uvirkelige og maktet det umulige. Nå fortjener dere en fredelig jul og riktig mye lys i det nye året, sa Stoltenberg i sin tale under messen

SAMLET FØR JUL: AUFs arrangerte lysmesse i Oslo Domkirke torsdag kveld, fem måneder etter terrorangrepene.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
SAMLET FØR JUL: AUFs arrangerte lysmesse i Oslo Domkirke torsdag kveld, fem måneder etter terrorangrepene. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Han understreker at det i det kommende året er viktig at vi ikke glemmer de som har mistet noen de er glad i eller de som må leve med de vonde minnene.

- Mange som gruer seg Også AUF-leder, Eskil Pedersen var opptatt av å ta vare på de som savner noen nå i jula.

- Vi går nå inn i ei tid som mange gruer seg til. Det er mange som savner et barn eller et søsken. Det er vanskelig å forestille seg hvordan dette er, men vi er mange som tenker på dere, sa AUF-leder Eskil Pedersen i sin tale.

Domsprost Olav Dag Hauge leste opp Juleevangeliet og det ble sunget både julesanger og «Til ungdommen», som på mange måter ble AUF-ernes sang i sorgen etter 22. juli.

- Det er lov å være trist nå, det er lov å gråte og bruke tid i jula på å tenke på savnet. Men det er også lov å være glad for at man lever, at det er skolefri og du kan sove lenge, og over at du er sammen med familien, sa Pedersen.

Klar for 2012 Da minnegudstjenesten gikk mot slutten tente AUF-ere lys i kirken til minne om de som mistet livet 22. juli.

- Det var sterkt å se. 24. juli, da vi smalet oss her, var starten på et utrolig fellesskap. Det var godt å kjenne på det fellesskapet igjen i kveld, sa Pedersen til Dagbladet.

Nå gleder han seg til en rolig jul med familien i Telemark, men er også klar til å starte på det nye året som nærmer seg.

TENTE LYS FOR VENNENE: Kulturminister Anniken Huitfeldt og AUF-ere tenner lys etter minnegudstjenesten i Oslo domkirke.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
TENTE LYS FOR VENNENE: Kulturminister Anniken Huitfeldt og AUF-ere tenner lys etter minnegudstjenesten i Oslo domkirke. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

- Klima er en av de tingene vi engasjerer oss veldig i og ønsker å sette mer fokus på i 2012. Det er viktig for oss å få regjeringen til å lytte til oss på det området, seir Pedersen.

Også statsministeren er klar for et lite avbrekk i høytiden.

- Jeg skal spise mat, lese en bok og gjøre ingenting, sier han.

TALTE I DOMKIRKEN: Jens Stoltenberg og AUF-leder Eskil Pedersen holdt taler under minnegudstjenesten. - I dag er årets mørkeste dag. I morgen lysner det igjen, sa Stoltenberg.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
TALTE I DOMKIRKEN: Jens Stoltenberg og AUF-leder Eskil Pedersen holdt taler under minnegudstjenesten. - I dag er årets mørkeste dag. I morgen lysner det igjen, sa Stoltenberg. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer