I dag er årets verste ulykkesdag

Påsketrafikken er i gang - sjekk de 12 farligste veiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gladmelding til påsketurister og alle som må ta seg i bil mellom Trondheim og Bergen på grunn av flystreiken: riksvei 51 Valdresflya åpner klokka 14 i ettermiddag. Strekningen mellom Randsverk og Fagernes har vært stengt i hele vinter.

-Strekningen vil være nattestengt mellom klokka 20 og 08, men vi er glade for at våre mannskaper har fått åpnet denne strekningen til påske, sier faggruppeleder Aud Fjerdingby ved Vegtrafikksentralen, som har oversikt over hver veimeter og alt som ruller på hjul i påsketrafikken. Og trafikkovervåkerne har fått seg en liten påskeoverraskelse allerede.

-Biltrafikken mot påskefjellet har startet allerede 11 i formiddag, i alle fall fra Oslo. Det er tidligere enn vanlig på en fredag før påske. Og lover godt for de som frykter bomfaste trafikkorker i ettermiddag.

-Det er blitt en myte at denne fredag ettermiddagen er den store kaosdagen i trafikken. Utfarten mot påskefjellet er spredt merkbart de siste årene, særlig til lørdag morgen. Men nå har tydeligvis mange lagt i veien allerede. Men hjemkomsten fra påskeferien 1. påskedag er derimot årets store trafikkdag over store deler av landet, sier Fjerdingby.

Tett trafikk ut av byen før påske er blitt et Oslo-anliggende, men ikke mye mer enn en vanlig fredag.

Verste ulykkesdag

Derimot er dagen i dag og onsdagen før påske de to verste ulykkesdagene i trafikken. Det viser en statistikk som Vegdirektoratet har gjort for de seks siste årene. E6 fra Oppland til Nordland og E39 på Sørvestlandet er de to aller verste ulykkesveiene før påske - sjekk de 12 farligste strekningene her.

-Hjem fra påskeferien er det færre ulykker på tross av tettere trafikk. Det kan se ut som om påskeferien har hatt god virkning og at de som skal hjem tar det mer med ro, sier trafikksikkerhetsdirektør Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet.

I dag er årets verste ulykkesdag

Sommerveier

Bare Hardangervidda og Haukeli har fullt vinterføre av fjellstrekningene i sør-Norge. Ellers er det sommerveier i sør - med fare for isflekker og glatt veibane mange steder.

-En undersøkelse vi gjorde i Oslo-området lørdagen for to uker siden tyder ikke på at gode kjøreforhold demper ulykkene. Det var flott vær og tørre veier, men agressiv kjøring førte til ulykker, sier Aud Fjerdingby ved Vegmeldingssentralen.

LIVSFARLIG Greit å ha i minnet på årets verste ulykkesdag i trafikken: hasardiøs forbikjøring på Sollihøgda en tidligere påske.