I dag er Breivik ubehagelig tilregnelig

Men det er noe han mangler.

TENKER KLART: Anders Behring Breivik vet hva han har gjort, og hvordan, skriver Dagbladets kommentator. Bjørn Langsem / Dagbladet.
TENKER KLART: Anders Behring Breivik vet hva han har gjort, og hvordan, skriver Dagbladets kommentator. Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Hele formiddagen i dag har det vært forsvarernes tur. Breiviks prioritering har gjort oppgaven litt enklere for dem. Deres viktigste mål er nå å få Breivik kjent som tilregnelig. Det er det forsvaret Breivik ønsker.

Hadde de ikke hatt det målet å konsentrere seg om, ville forsvarerne hatt en håpløs hovedoppgave med å prøve å trekke fram formildende omstendigheter for Breiviks grusomme gjerninger.

I morges konsentrerte forsvarsadvokat Vibeke Hein Bæra om å få  vist fram Breivik som mest mulig normal, med tankesett, følelser og sosial kontakt. Hun startet med å være på fornavn med Breivik. Under hennes utspørring forsikrer Breivik at han skjønner at handlingene hans er grusomme, han hevder at han ikke er rasist. Han forklarte hvordan han opplevde at han og andre kulturkonservative ble sensurert av mediene.

Han hevder også at Arbeiderpartiet hadde innført en kommunistisk revolusjon i skolen: Gutter måtte lære å strikke, jenter måte lære sløyd. Og barna ble hjernevasket av Lillebjørn Nilsen og «Små barn av regnbuen».

Og demokrati, folkestyre, det mener Breivik er flertallsdiktatur.  

Litt hjulpet av sin forsvarer kan Breivik gi et eksempel på at han også har følelser og kan føle sorg. Da forteller han om en begravelse der han gråt «mest av alle».

Når Geir Lippestad tar over er fokuset på Breiviks evne til å forberede seg, til å innhente informasjon, til å tenke rasjonelt i forhold til å utføre det han har satt seg fore.

Til tider har han problemer også her med enten å oppfatte eller å besvare konkrete spørsmål. Det er som det hele tiden er en risiko for at han snakker seg inn  faste spor, med faste begrep og besvergelser.

Teknisk og som terrorforbereder var Breivik rasjonell. Under rimelig sympatisk utspørring er han rolig og klarer situasjonen godt. Det er ikke enkelt å kalle den mannen som sitter og forklarer seg i dag for utilregnelig - han har på en tilregnelig måte forberedt handlinger vi vanskelig kan fatte at kan utføres av en tilregnelig person.

Forsvarerne har likevel klart å flytte bildet av Breivik litt innover på normalskalaen. Den Breivik som snakker i dag har ekstreme meninger og en bisarr virkelighetsforståelse, men han tenker klart og vet så absolutt hva han har gjort og hvordan.

Problemet er at han snakker så lett og uanstrengt om drapsforberedelser. Og nå skal han på det viset fortelle om sin massakre på Utøya.

Det er mange som gruer seg. Men det virker ikke som Breivik er en av dem.

I dag er Breivik ubehagelig tilregnelig