DIREKTE: Statsminister Erna Solberg og generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, er med på 100-års markeringen av slutten på første verdenskrig. Video: AP Direct Vis mer

I dag er det 100 år siden våpenhvilen som satte sluttstrek for første verdenskrig

Stats- og regjeringssjefer fra rundt 70 land samles ved Triumfbuen. Slik blir fredstoppmøtet i Paris.

Feiringen begynte allerede ved daggry for hundre år siden i dag. Fredsavtalen skulle ikke tre i kraft før klokka 11, 11. november 1918, men soldatene visste hva som ventet.

Klokka 11 11. november 1918 var Tyskland drevet tilbake av de allierte vestmaktene og klare til å undertegne en våpenhvile.

Offisiell minnedag

Dermed var kamphandlingene i første verdenskrig over, en krig som resulterte i at over 15 millioner mennesker ble drept og 20 millioner ble skadd.

De ufattelige dødstallene i krigen førte til at kong George V året etter erklærte 11. november som offisiell minnedag for de falne soldatene i Det britiske samveldet.

Symbolet som ble valgt for dagen var den knallrøde blomsten kornvalmuen, som ble kjent gjennom diktet «In Flanders Fields».

Fredsmøte

Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert verdensledere til et storslagent toppmøte i Paris i dag i forbindelse med hundreårsmarkeringen. USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin er blant deltakerne.

Fra norsk side deltar statsminister Erna Solberg. I tillegg deltar to tidligere norske statsministre: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Det offisielle programmet startet allerede lørdag kveld med middag for stats- og regjeringssjefer og ektefeller ved Musée d'Orsay.

Søndag går programmet slag i slag gjennom hele dagen:

  • Kl. 9.15 ankommer stats- og regjeringssjefer samt ledere for internasjonale organisasjoner sammen med ektefeller til Elyséepalasset, der president Emmanuel Macron ønsker dem velkommen.
  • Kl. 10.30 forlater deltakerne Elyséepalasset i samlet flokk for å gå til Triumfbuen.
  • Kl. 11.00 begynner minneseremonien ved Triumfbuen, på slaget 100 år etter at våpenhvilen mellom Tyskland og de allierte trådte i kraft. Første del av minnemarkeringen er en tradisjonell militærparade. Deretter er det kulturelle og musikalske innslag, tale ved president Emmanuel Macron, tenning av flammen på den ukjente soldats grav og ett minutts stillhet.
  • Kl. 12.05 avsluttes seremonien. Stats- og regjeringssjefer og ledere for internasjonale organisasjoner går samlet tilbake til Elyséepalasset.
  • Kl. 13.00 er det lunsj på Elyséepalasset for lederne, mens ektefellene samles til lunsj på slottet i Versailles.
  • Kl. 14.00 holdes det en demonstrasjon i Paris mot USAs president Donald Trump.
  • Kl. 14.30 avsluttes lunsjen, og lederne reiser til åpningen av Paris Peace Forum 2018, som arrangeres ved Grande halle de la Villette nordøst i Paris.
  • Kl. 15.30 er det åpningsseremoni for Paris Peace Forum 2018. Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Angela Merkel og FNs generalsekretær Antonio Guterres holder åpningstalene. Programmet fortsetter fram til kl. 19.45 med taler og dialogmøter.
  • Kl. 16.45 deltar statsminister Erna Solberg på et arrangement i regi av Reporters Without Borders.