Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag er det holocaust-dagen

Forsker Øivind Kopperud svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag er det den internasjonale Holocaustdagen.

Holocaust er navnet som betegner det statsledede folkemord av jøder og andre minoritetsgrupper i Europa og Nord-Afrika som Nazi-Tyskland gjennomførte under andre verdenskrig.

Holocaust tok livet av ca. 6 mill jøder, 400 000 sigøynere og 250 000 funksjonshemmede. Om man regner med alle minoritetene regner man med at 9-11 millioner ble drept, mens enkelte opererer med så mange som 26 millioner døde.

Jødene bruker det hebraiske ordet HaShoa, også skrevet Shoah og Sho\'ah, i stedet for holocaust.

Den systematiske utryddelsen foregikk for det meste i tilintetgjørelsesleirer i det okkuperte Polen, deriblant Auschwitz, Treblinka, Sobibor, Belzec, Chelmno og Majdanek.

27. januar er dagen Auschwitz ble frigjort i 1945.

I dag blir betegnelsen holocaust tidvis brukt om folkemord generelt.

Markeringen av den dagen begynner kl 17.30 lørdag den 27. januar ved det jødiske minnesmerket, Akershuskaia. I Norge bestemte regjeringen i 2001 at Holocaustdagen skulle markeres offentlig og i landets skoler.

MINNES HOLOCAUST I dag minnes mennesker over hele verden holocaust. Her fra Holocaust Museum i Jerusalem. Foto: SCANPIX
MINNES HOLOCAUST I dag minnes mennesker over hele verden holocaust. Her fra Holocaust Museum i Jerusalem. Foto: SCANPIX Vis mer

Etterpå vil forsker Øivind Kopperud holde foredrag om Knut Rød og deportasjonen av de norske jødene i Fanehallen på Akershus festning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!