I dag er det jentesalg! Er det mulig å bytte henne mot en pistol?

En ny video skal vise IS-krigere som koser seg mens de forhandler om sine nye sexslaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag er det «jentesalg», i dag distribuerer vi. I dag konkurrerer vi om å velge jenter. 

- Abu Khalid, vil du ha en sexslave?

Dette er blant replikkene som faller i en ny video fra det kurdiske nyhetsbyrået Eretz Zen. 

- Er det mulig å kjøpe to? Videoen, som også ligger på Youtube, og er lagt ut og tekstet av kurdiske Rudaw. Kurdere har ligget i kamp mot IS de siste månedene. Både ved grensene til de kurisk autonome områdene i Nord-Irak, og i Nord-Syria der harde kamper har pågått rundt den kurdiske byen Kobani den siste måneden. 

Videoen skal angivelig ha blitt tatt opp i den nord-irakiske byen Mosul, ikke langt fra de kurdiske områdene, og viser det som skal være militante som tilhører Den islamske staten (IS) der de ved godt lynne spent forteller at det er kommet til den dagen der de skal forhandle om sexslaver blant de kvinnelige fangene. Disse fangene er yezidier, en religiøs minoritet i Irak. 

- Hvor er Yezidi-jenta mi? 

- Jeg selger, jeg selger!

- Hvor mye?

- Er det mulig å bytte mot en pistol?

- Er det mulig å kjøpe to?

- Det har ikke noe å si for meg om hun er ung eller uten tenner. Hun kan putte proteser i munnen. 

Menn skytes, kvinner voldtas I en nylig publisert artikkel og video på CNN forteller den 19 år gamle yezidikvinnen Jana, som gikk siste året på videregående og drømte om å bli lege, om sitt møte med IS.

Da IS kom til landsbyen, ble verden til Janaa snudd på hodet. 

Hun fortalte at IS rasket til seg det som var av penger og verdisaker i landsbyen. Deretter skilte de mennene fra kvinnene. Gutter og menn helt ned i 10-årsalderen, blant den Janas far og bror, ble kjørt bort og skutt. Kvinnene ble tatt til sexslaver og kjørt til Mosul der de ble samlet i et 3. etasjes bygg med hundrevis av kvinner.

Så var det bare for IS-krigere å komme å forsyne seg. CNN beskriver Jana som dypt traumatisert og til kanalens journalist forteller hun at hun ikke lenger ønsker å bli lege. 

- Voldtatt 30 ganger før lunsj Jana er ikke alene om å bli traumatisert. Dagbladet fortalte i forrige uke om kvinnenes desperate rop til omverden: 

- Hvis dere vet hvor vi er, vær så snill å bombe oss. Det er ikke noe liv etter dette. Jeg kommer til å ta livet mitt uansett. Andre har tatt livet sitt denne morgenen. Jeg har blitt voldtatt 30 ganger, og det er ikke engang lunsj. Jeg kan ikke engang gå på toalettet. Vær så snill, bomb oss. 

IS innledet i sommer en voldsom offensiv i det nordlige Irak. Gruppa har utført systematiske henrettelser av sjiamuslimer i området, og yezidiminoriteten har opplevd grusomheter det knapt kan beskrives. Hundrevis ble drept bare i august og tusenvis drevet på flukt.

Mange yezidier har fått valget mellom å konvertere til islam eller bli drept, men selv ikke konvertering skal ifølge rapporter ha vært noen garanti for å unngå IS' bødler. 

Tusenvis kidnappet Situasjonen var i august svært dramatisk da 80 000 yezidier greide å flykte ned fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak der de hadde vært omringet av IS. 

Tallene varierer, men flere tusen yezidikvinner skal være bortført av IS. Noen utnyttes systematisk seksuelt, andre selges til ekteskap. Den britiske avisa The Independent forteller om tenåringsjenter solgt for 1000  dollar av IS-krigere. 

De fleste av de filmede på den nylig publiserte videoen antas, ifølge beskrivelsen på Youtube, å være saudisk utfra den arabiske aksenten.