<strong>SISTE DAG MED AFRIKAVARME:</strong> Sondre Solberg fra Jeløya i Moss stuper ut til de andre badegjestene i friskmeldte Sørenga i Oslo. I overskuelig framtid er ikke supertemperaturen 30 i sikte. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
SISTE DAG MED AFRIKAVARME: Sondre Solberg fra Jeløya i Moss stuper ut til de andre badegjestene i friskmeldte Sørenga i Oslo. I overskuelig framtid er ikke supertemperaturen 30 i sikte. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer

I dag er det slutt på 30 pluss - ikke mer supervarme i sikte

I nord: snøen kommer i kveld, ta med vinterdekk hvis du skal over fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: I dag er det målt 32,9 grader i Drammen og Vestfossen, begge steder i Buskerud. Det er varmerekord for i år, melder NRK.

I alle fylkene østafjells har det vært såkalt tropedag, med temperatur over 30 grader.

Til deg i sør: kom deg ut med solkrem og solbriller direkte. Dette er den siste dagen med muligheter for å oppleve 30 graders varme.

Til deg i nord: sjekk føremeldingene fra Vegtrafikksentralen her og ha vinterdekk klare dersom du skal over Saltfjellet eller mot Sverige over Bjørnfjell fra søndag kveld.

Det kommer 40 millimeter nedbør i Nordland og Troms. Og med 0, minus1 eller minus 2 grader, og da blir det snø i veibanen utfra ferdigforskede regnestykker.

I dag har Meteorologisk institutt beregnet 30 grader eller varmere i følgende store måleområder: Drammen 32, Fredrikstad 31, Kristiansand 30, Oslo 30, Sarpsborg 30.

Men så er det slutt i overskuelig framtid.

- Det blir et formidabelt temperaturfall i Sør-Norge fra mandag og noen dager, oppsummerer statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt overfor Dagbladet.

SØRENGA: Det populære badestedet Sørenga ble stengt etter at det ble kjent at rundt 50.000 liter fyringsolje hadde lekket ut i Alnaelva. Lørdag åpnet kommunen opp for bading igjen. Video: Emilie Rydning Vis mer

For landsmenn i de nordligste fylkene blir den magre trøsten at temperaturforskjellen til sør også blir «formidabelt» mindre - uten at det hjelper noe særlig.

I store områder i nord blir det fortsatt bare 4-5 grader varmt på dagtid.

Opp mot helgen

Statsmeteorolog Haga forklarer hva som skjer de første dagene:

- Et lavtrykk på vei inn mot kysten i nord påvirker nedbør og nattetemperaturer rundt 0 og minus. Kjølige luftstrømmer fra dette lavtrykket «kolliderer» etterhvert med høytrykket som har skapt rekordvarmen i sør.

Her kan du sjekke langtidsvarslet, som viser ned mot 20 flere steder i sør, men tar seg opp igjen mot 25 kommende helg.

- I nord og andre deler av landet enn sør for Dovre er det ikke utsikter til særlige temperaturendringer utover uka, sier statsmeteorolog Per Egil Haga.

- Vinterdekk

Trafikkoperatør Fredrik Nyland ved Vegtrafikksentralen Nord i Mosjøen oppfordrer bilister som skal over Saltfjellet eller Bjørnfjell være oppdatert på værvarslene og trafikkmeldingene før de legger av gårde i kveld, mandag eller torsdag.

<strong>SNØ OG VINTERDEKK:</strong> Bar, men våt veibane over Bjørnfjell i Nordland på 500 meters høyde søndag kl. 13.23. Fra søndag kveld til utpå tirsdagen er det varslet snø. Foto: webkamera Statens vegvesen.
SNØ OG VINTERDEKK: Bar, men våt veibane over Bjørnfjell i Nordland på 500 meters høyde søndag kl. 13.23. Fra søndag kveld til utpå tirsdagen er det varslet snø. Foto: webkamera Statens vegvesen. Vis mer

- Det har ikke snødd i distriktet på en drøy måned, men slik det ser ut nå kan det være nødvendig å ha en par vinterdekk i nærheten, sier Nyland, som lever godt med gradestokken på utsiden av jobbvinduet: 9-10 plussgrader midt på søndagen.

Rekord fra 1970

Og la oss minne om et par varmerekorder mens 30-tallet fortsatt er innen rekkvidde:

Mai: fersk, norsk rekord fra offisielle målestasjoner: + 32,7 i Etne i Hordaland - 30. mai 2018.

Juni: norsk rekord + 35,6 Nesbyen i Buskerud - 20. juni 1970.

Dette er også den høyeste, offisielle temperaturen målt i Norge noen gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer