I dag er det «supermandag» i slaget om Kommune-Norge. Professor frykter det hele kan bli en farse

Professor i statsvitenskap frykter kaos ved folkeavstemninger om kommunesammenslåing.

FOLKEAVSTEMNING: Vanylven kommune med omkring 3000 innbyggere i Møre og Romsdal går til urnene i folkeavstemning om kommunesammenslåing. Velgerne har seks alternativer å velge mellom, men ifølge kommunen selv er det bare ja eller nei som kan vinne. 
Foto: Espen Bratlie / Samfoto
FOLKEAVSTEMNING: Vanylven kommune med omkring 3000 innbyggere i Møre og Romsdal går til urnene i folkeavstemning om kommunesammenslåing. Velgerne har seks alternativer å velge mellom, men ifølge kommunen selv er det bare ja eller nei som kan vinne. Foto: Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen har som mål å få færre og større kommuner i Norge. Høsten 2014 ble alle landets kommuner invitert til å starte prosesser om å slå seg sammen med andre kommuner, og nå begynner det virkelig å bli alvor om hvordan det framtidige norgeskartet skal se ut.

I dag er den første «supermandagen» i kommunereformen. Hele 22 kommuner avholder i dag folkeavstemning om sammenslåing.

Det er den første av tre såkalte supermandager med flere antall avstemninger. Totalt skal det være minst 163 avstemninger fram mot sommeren, skriver Kommunal Rapport.

Innen 1. juli i år skal alle kommunene ha fattet vedtak om sammenslåing. Det betyr at det er en travel vår og sommer i vente.

Seks alternativer Folkeavstemning er imidlertid en omdiskutert metode for å avgjøre kommunenes framtid, og en av dem som er kritisk til at innbyggere i over 160 av Norges kommuner, skal gå til urnene, er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Tor Bjørklund.

- Spørsmålet er om vi skal ha folkeavstemninger eller opinionsundersøkelser. Mange argumenterer mot folkeavstemning og for opinionsundersøkelser, og opinionsundersøkelser er regjeringens ønskede alternativ, sier Bjørklund til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer