Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag er det «supermandag» i slaget om Kommune-Norge. Professor frykter det hele kan bli en farse

Professor i statsvitenskap frykter kaos ved folkeavstemninger om kommunesammenslåing.

FOLKEAVSTEMNING: Vanylven kommune med omkring 3000 innbyggere i Møre og Romsdal går til urnene i folkeavstemning om kommunesammenslåing. Velgerne har seks alternativer å velge mellom, men ifølge kommunen selv er det bare ja eller nei som kan vinne. 
Foto: Espen Bratlie / Samfoto
FOLKEAVSTEMNING: Vanylven kommune med omkring 3000 innbyggere i Møre og Romsdal går til urnene i folkeavstemning om kommunesammenslåing. Velgerne har seks alternativer å velge mellom, men ifølge kommunen selv er det bare ja eller nei som kan vinne. Foto: Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har som mål å få færre og større kommuner i Norge. Høsten 2014 ble alle landets kommuner invitert til å starte prosesser om å slå seg sammen med andre kommuner, og nå begynner det virkelig å bli alvor om hvordan det framtidige norgeskartet skal se ut.

I dag er den første «supermandagen» i kommunereformen. Hele 22 kommuner avholder i dag folkeavstemning om sammenslåing.

Det er den første av tre såkalte supermandager med flere antall avstemninger. Totalt skal det være minst 163 avstemninger fram mot sommeren, skriver Kommunal Rapport.

Innen 1. juli i år skal alle kommunene ha fattet vedtak om sammenslåing. Det betyr at det er en travel vår og sommer i vente.

Seks alternativer Folkeavstemning er imidlertid en omdiskutert metode for å avgjøre kommunenes framtid, og en av dem som er kritisk til at innbyggere i over 160 av Norges kommuner, skal gå til urnene, er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Tor Bjørklund.

- Spørsmålet er om vi skal ha folkeavstemninger eller opinionsundersøkelser. Mange argumenterer mot folkeavstemning og for opinionsundersøkelser, og opinionsundersøkelser er regjeringens ønskede alternativ, sier Bjørklund til Dagbladet.

På tross av dette, vil de alle fleste gjennomføre folkeavstemninger, og ikke meningsmålinger. Problemet, mener professoren, er når stemmegiverne presenteres med flere alternativer.
 
I Vanylven i Møre og Romsdal er det for eksempel seks alternativer på stemmeseddelen, skriver Sunnmørsposten.

• Innbyggerne kan stemme på en sammenslåing med Vågsøy og Selje til Stadt kommune
• Sammenslåing med Sande, Herøy, Ulstein og Hareid til Runde kommune
• Nei
• Nei - valg om du vil sørover dersom det blir ja
• Nei - valg om du vil nordover dersom det blir ja
• Blankt

Folk har køet seg opp for å stemme i kommunen med drøyt 3000 innbyggere i ettermiddag, ifølge Sunnmørsposten. Bjørklund tror imidlertid resultatene kan bli vanskelig å tolke.

Samrøre - Her presenteres velgerne for et koldtbord. Det er fjernt fra folkeavstemningens etablerte tradisjon. Der skal det være to alternativer: ja eller nei. Sporene fra meningsmålingenes logikk med mange alternativer, er klare.

- Det er blitt sammenblandet to ulike metoder for å spørre folket. Opinionsundersøkelser handler om å velge eller rangere ulike alternativer. Det som er gjort her er å overføre undersøkelsens tankegang til folkeavstemning, sier Bjørklund.

- De er i en situasjon med mange alternativer. Det er et samrøre som gjør at man kommer til å få mange problemer. En rekke ordførere synes å være oppriktig fortvilet over situasjonen, sier han.

Han mener det er en vanskelig situasjon for kommunene og at mange av de rådgivende folkeavstemningene kan bli uten noe klart resultat, og at dette fører til at kommunestyret uansett fatter det endelige vedtaket.

- En mulighet tegner seg for at dette kan bli en reell farse. En oppvisning i hvordan folkeavstemning er uegnet til å håndtere mer enn to alternativer.

Ikke bekymret Ordfører i Vanylven kommune, Lena Landsverk Sande (V), er ikke bekymret for folkeavstemningen.

- Ja er ja og nei er nei. Vi har flere lapper fordi vi jobber med flere alternativer, men dersom ja eller nei får flertall, teller det ikke hva annet som står på lappen. Problemer kan oppstå om det blir mange blanke stemmer,  sier hun til Dagbladet.

Ja- og nei-stemmene vil dermed slås sammen, og flertallet vinner.

Landsverk Sande er derfor ikke bekymret for at det er for mange alternativer, men er opptatt av at folk skal få anledning til å si hvilken retning de ønsker å gå - uansett om de i utgangspunktet er negative. I tillegg opplever hun at folk i ulike deler av kommunen har dragninger i ulike retninger. Hun har selv flagget at hun vil sørover og danne Stadt kommune.

- Velgerne som har hatt et ønske om å sette seg inn i dette, kan være trygge på at de vet hva de stemmer på. Vi har hatt mye info i lokalavisa, sosiale medier også videre. Vi tror også på god valgdeltakelse og at forhåndsstemmingen har vært bra. Vi har også hatt to innbyggerundersøkelser og en næringslivsundersøkelse, sier hun.

Kommunestyret skal fatte et vedtak innen 1. juli uansett resultat.

Frivillighet Bjørklund sier at praksisen med kommunale folkeavstemninger om kommunesammenslåinger fikk et gjennombrudd i 1995. Da ble frivillighetslinjen i kommunereformpolitikken vedtatt i Stortinget. Den slo fast at ingen kommuner skulle slås sammen med tvang, og at folket bør spørres.

- En folkeavstemning er mange ting. Det kan være demokratiet i full potens eller demokratiets vrengebilde.

Han mener utgangspunktet for resultatene i kommunevalgene ikke bør være valgdeltakelsens størrelse, men at det vinnende alternativet må utgjøre så og så mange prosent av de stemmeberettigede.

- Det er underlig at man bruker dette samtidig som at det ene partiet etter det andre nå advarer mot den.

Han beskriver blant annet Frp som partiet som i åras løp har omfavnet folkeavstemninger i suverent størst grad. I fjor gikk leder i kommunalkomiteen, Helge André Njåstad, ut på vegne av partiet og sa spørsmålet om kommunesammenslåing er for komplisert til å bli avgjort med et ja eller nei i en folkeavstemning.

ORDFØRER: Vanylven kommune er en av kommunene med mange alternativer under dagens folkeavstemning. De tror på god oppslutning, og at folk vet hva de stemmer på, opplyser ordfører Lena Landsverk Sande. Foto: Vanylven kommune
ORDFØRER: Vanylven kommune er en av kommunene med mange alternativer under dagens folkeavstemning. De tror på god oppslutning, og at folk vet hva de stemmer på, opplyser ordfører Lena Landsverk Sande. Foto: Vanylven kommune Vis mer
Hele Norges coronakart