- I dag er han en helt vanlig familiemann

13 år gammel tyv ble oppdaget. Tilsto etter tips fra publikum - 29 år etter drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet.no): Det ble i ettermiddag holdt en pressekonferanse om den ferske tilståelsen av drapet på Inger Johanne Apenes, som skjedde i 1978.

Politiet sier at det ikke var noe den gang som tydet på at det kunne ha vært en gutt og ikke en voksen som drepte Apenes. Først etter 29 år med anklager mot feil personer, gjenopptagelser og henleggelse fikk politiet, pårørende og lokalsamfunnet svar på drapsgåten i dag.

- Fikk panikk under innbrudd

På pressekonferansen ble det offentliggjort at mannen som har erkjent drapet ikke sto fram på egenhånd, men ble innkalt til avhør etter et tips som kom til politiet i 2006. I mars i år tilsto han, først til etterforskere fra Østfold politidistrikt, så til Kripos i en ny samtale.

- Han kom med en relativt detaljert beskrivelse av åstedet og offeret, detaljer som bare gjerningsmannen kunne ha kjent til, opplyste politimester Otto Stærk på pressekonferansen i ettermiddag.

I avhøret der østfoldmannen endelig la kortene på bordet, fortalte han om selve drapshandlinger og ga informasjon fra rommet og boligen der det skjedde.

Den den gang 13 år gamle gutten, nå 42 år, skal ha blitt overrumplet under et tyveriforsøk da alt gikk galt.

- Han har oppgitt vinning som motiv for drapet. Da han var i ferd med å bli oppdaget i boligen, fikk han panikk og stakk Apenes med en morakniv han hadde tatt med seg utenfra, sier Stærk.

1983: Politietterforskere utenfor åstedet, hjemmet til Inger Johanne Apenes. Foto: RUNE MYHRE
1983: Politietterforskere utenfor åstedet, hjemmet til Inger Johanne Apenes. Foto: RUNE MYHRE Vis mer

Drapsvåpenet ble aldri funnet i 1978, og eksisterer ifølge gjerningsmannen ikke i dag.

Familie og barn

Den i dag 42 år gamle mannen var i dag på jobb som vanlig mens politiet holdt pressekonferanse om de svært dramatiske opplysningene. Han har famile og barn, og har aldri hatt noe kriminelt rulleblad.

Da nyheten sprakk i dag var det bare hans aller nærmeste familie som var informert om den grusomme hemmeligheten.

- Han er en velfungerende person i dag. Han er en reflektert og empatisk herremann sier advokat Harald Otterstad til Dagbladet.no.

Advokaten understreker at innbruddsforsøket var en engangshendelse i den nå 42 år gamle mannens liv.

- Han er ikke agressiv.

Otterstad sa på pressekonferansen at 42-åringen er på jobb som vanlig i dag. Mannen var ifølge advokaten fullstendig klar over at hans tilståelse ville få stor oppmerksomhet.

- I dag er han en helt vanlig familiemann

- Han er nøktern og visste at det ville bli tøft. Nå håper jeg at han får være i fred og kan opptre offentlig.

13-åringen kjente i 1978 ikke kvinnen han ga dødelige knivstikk, men visste hvem som bodde i huset han gjorde innbrudd i. Gutten skal den gang ha bodd i nabolaget.

- Siden drapet har han levd et helt normalt liv, og fram til nå har han klart å holde dette for seg selv, sier 42-åringens advokat, Harald Otterstad.

Han understreker at det er uten betydning for gjerningsmannen at saken nå er foreldet, siden drapet ble begått mens gutten var under den kriminelle lavalder.

- Nå får han profesjonell hjelp, og familien slår ring om ham, sier Otterstad.

Advokaten opplyste i dag at klienten har forventninger om å få være anonym

- Det at han har tilstått betyr ikke at han vil stå på torget og si det, konstaterer Otterstad.

Georg Apenes varslet etter avhøret

Inger Johanne Apenes ble drept med kniv i hjemmet sitt i 1978. Politiet regner med dette den 29 år gamle drapsgåten som løst. Saken ble foreldet 7. mai 2003, men statusen vil nå etter alt å dømme endres til den svært uvanlige «henlagt med kjent gjerningsmann».

Sønnen Georg Apenes, som var 30 år gammel da han fant moren død på gulvet i boligen i Fredrikstad, ble informert sammen med øvrige pårørende etter at 42-åringen hadde tilstått og politiet hadde verifisert opplysningene.

- De føler lettelse over å få satt sluttstrek, sier politimester Stærk.

Familien vil i dag ikke uttale seg til media, opplyser Datatilsynet, der Apenes i dag er direktør.

Dagbladet.no kommer med mer.

<B>LETTET:</B> Politiet kunne i dag konstatere at pårørende og lokalsamfunnet endelig har fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer