Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag er han en politisk bombe, viklet inn i Snowden-saken

Forlatt av mora som spedbarn, og med ukjent far, vokste David Miranda opp i et av Rios mest voldelige slumområder.

SAMMEN: Journalist Glenn Greenwald til høyre, og samboer David Miranda, har blitt førstesidestoff for samarbeidet med varsleren Edward Snowden. (AP Photo/The Guardian, Janine Gibson, File) Scanpix
SAMMEN: Journalist Glenn Greenwald til høyre, og samboer David Miranda, har blitt førstesidestoff for samarbeidet med varsleren Edward Snowden. (AP Photo/The Guardian, Janine Gibson, File) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO: For en uke siden var David Michael Miranda (28) en helt ukjent brasilianer som kunne ferdes hvor som helst uten å vekke oppsikt. Nå er han blandet inn i storpolitikken, og det faktum at forholdet mellom USA og Russland er kaldere enn på 20 år. 

I ni år har han vært samboer med den amerikanske journalisten Glenn Greenwald, som offentliggjorde dokumentene til varsleren Edward Snowden i den britiske avisa The Guardian. Dokumenter viser hvordan USA overvåker egne og andre lands borgere gjennom NSA (National Security Agency).

Forrige søndag mellomlandet Mirandea på Heathrow i London på vei til Rio etter en ferie i Berlin. Her ble han arrestert av politiet og forhørt i elleve  stive timer, utsatt for sjikaner, og fratatt elektronisk utstyr:

- Hva jeg ble utsatt for var ren og skjær terrorisme. Jeg krever en forklaring av president Dilma Rousseff og vil saksøke den britiske stat, er hans korte kommentar på telefon til Dagbladet. 

Budbærer David Miranda var allerede litt nervøs før han dro til Berlin for 14 dager siden. Han skulle besøke deres felles venninne, Laura Poitras, som lager en dokumentar om Edwars Snowden og som personlig kjenner den tidligere IT-eksperten i NSA.

- Tror du jeg blir stoppet av politiet, var hans lettere nervøse kommentar, før han satte seg på flyet i Rio, vel vitende om at han hadde med seg sensitiv informasjon lastet ned på en penndrive. På vei tilbake fra Berlin hadde Miranda med seg utstyr som samboeren skulle bruke.

- Så mellomlandet vi, og jeg ante fred og ingen fare. Plutselig ble jeg stoppet av politiet, brakt inn i et rom hvor jeg så ble utsatt for all verdens spørsmål, alle om mitt privatliv, og ikke et spørsmål angående mulig terrorisme. Jeg satt i 11 timer, ikke ni som anti-terrorisme loven gir rom for uten å innhente samtykke av en dommer. Først etter åtte timer fikk jeg ringe en advokat, forteller Miranda.  

Fattig og foreldreløs David Miranda har hatt en tøff oppvekst, ikke ulik mange unge menn i Brasil. Faren kjenner han ikke, moren forlot ham som spedbarn, og dermed vokste han opp hos tanta i den kjente favelaen Jacarezinho i Rio. Han har fire brødre som han har mistet kontakten med, og selv flyttet han ut fra tanta da han var 15 år. Han tok seg jobber som bud og da han var 19 år møtte han kjærligheten. 

Han spilte fotball på den kjente stranden Ipanema, og journalisten Glenn Greenwald var på ferie i Rio, som av mange internasjonale homsemagasiner er utpekt som verdens homseby nummer en. De to fant hverandre og etter en uke flyttet de sammen. I dag bor de på en av høydene som omgir Rio:

- Livet etter at Glenn avslørte lekkasjene i The Guardian har helt endret våre liv. Det har vært bra for min karriere, og det har selvsagt gitt Glenn et løft, forteller David Miranda.  

I går besluttet en britisk domstol at sakene som ble tatt fra David Miranda kan etterforskes av Scotland Yard, hvis Innenriksdepartementet mener de har betydning for den nasjonale sikkerhet. Den britiske advokaten, Gwendolen Morgan, som jobber for Miranda, er fornøyd med at dommeren fastslo at sakene skal leveres tilbake innen lørdag midnatt.

Krever forklaring I dag skal den britiske advokaten Gwendolen Morgan, som jobber for Miranda, be en dommer om at sakene som ble tatt fra ham under avhøret forrige søndag, blir tilbakelevert.

- De tok fra meg en penndrive, en pc, en playstation Vita, to klokker og en barbermaskin. Selv om politiet har penndriven så vil de neppe klare å få ut noen informasjon, alt er kryptografert, forteller han, og legger til.

- Jeg krever en forklaring av president Dilma Rousseff. Hvordan kan det ha seg at jeg som brasiliansk statsborger blir anholdt og forhørt i 11 timer? Hva vil Brasil gjøre, spør David Miranda.

Den første brasilianske reaksjonen var svært kritisk til den britiske anholdelsen, og utenriksminister Antonio Patriota raslet med sablene og antydet brasilianske sanksjoner. Nå har imidlertid pipa fått en annen lyd, og i går uttalte den samme Patriota at han vil be om at alt som ble tatt fra Miranda, levers tilbake til ham. Siste ord er neppe sagt, skal vi tro samboeren, Glenn Greenwald, som varsler nye avsløringer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media