ADVARER: FBI-sjef Christopher Wray på åstedet for terrorangrepet 11. september 2001 i New York. Foto: Stephanie Keith/Getty Images/AFP
ADVARER: FBI-sjef Christopher Wray på åstedet for terrorangrepet 11. september 2001 i New York. Foto: Stephanie Keith/Getty Images/AFPVis mer

17 år siden 11. september-angrepet:

- I dag er terrortrusselen overalt

FBI-sjef Christopher Wray advarer om terrortrusselen i USA nøyaktig 17 år etter det dødeligste terrorangrepet i landets historie.

NEW YORK (Dagbladet): I dag er det 17 år siden fire fly ble kapret av al-Qaida-terrorister i angrepet 11. september 2001. Det ble det dødeligste terrorangrepet i amerikansk historie. 2.997 mennesker mistet livet og tusenvis ble skadd. Fortsatt lider og dør folk av seinskader.

- Folk tenker på 11. september-trusselen. De tenker på New York. De tenker D.C.. Men dagens terrorisme er overalt, fra kyst til kyst, nord, sør, øst vest. Det er en annerledes trussel, sier FBI-sjef Christopher Wray i et intervju med CBS News i anledning dagen.

TV-kanalen har intervjuet ham både i museet på åstedet for angrepet i New York, og i Washington D.C.. Her forteller han at det føderale politiet foretok 120 terrorrelaterte arrestasjoner i løpet av fjoråret.

FERSKE BILDER: FBI har offentliggjort 27 nye bilder fra tida etter terrorangrepet på Pentagon 11. september 2001. Bildene viser blant annet opprydningsarbeid, brannslokking og vrakdeler av det kaprede flyet som kjørte inn i forsvarsbygningen. Foto: FBI Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/offentliggjor-til-na-hemmeligholdte-11-september-bil... Vis mer

15.000 tips

- Vi hadde om lag 1.000 etterforskninger som handlet om hjemmedyrkete, voldelige ekstremister. Totalt var det om lag 5.000 terroretterforskninger, sier Wray til CBS News.

Han forteller også at FBI mottar 15.000 tips om terror årlig.

- Trusselen har forandret seg. Samtidig er vi dramatisk mye bedre forberedt, sier Wray.

Han påpeker også at trusselen fra cyberangrep har ført til nye utfordringer.

- Terrorisme i dag beveger seg med sosiale mediers hastighet, sier Wray.

Seinskader

Han er dessuten opptatt av å øke bevisstheten om hvordan terrorangrepet for 17 år siden førte til mange seinskader for politi- og brannmenn og annet redningspersonell på stedet.

- Dette var mennesker som tjente landet sitt da det trengte det som mest, akkurat som tusenvis av redningspersonell som strømmet inn til byen. Det er først nå vi begynner å forstå og se de langvarige effektene av den jobben og ofrene våre redningsmannskaper gjorde, sa Wray under et arrangement i 11. september-museet i New York forrige fredag.

En gjennomgang ABC News har gjort viser at The September 11th Victims Compensations Fund, som ble opprettet av Kongressen i 2011 har funnet at 20.874 personer har hatt rett til kompensasjon.

Milliarder i kompensasjon

Til sammen har fondet delt ut 4,3 milliarder dollar (om lag 36 milliarder kroner). Av disse er om lag 16.000 redningsmannskaper som kom til World Trade Center i New York, og som deltok i rednings- og opprydningsarbeidet. I ettertid har mange utviklet luftveissykdommer og kreft.

- Fortsatt mister vi polititjenestemenn hvert eneste år som følge av konsekvensene av 11. september, sier politisjef Terence Monahan til TV-kanalen.

23 politimenn døde i World Trade Center på 11. september. I de 17 åra som er gått siden da, har 156 død av sykdom de pådro seg i arbeidet på åstedet, ifølge politiet.

Ifølge brannvesenet, har 182 brannmenn dødd av 11. september-relatert sykdom i åra etterpå. 15 FBI-agenter skal ha dødd av sykdom knyttet til terrorangrepet.

Sytten ÅR: I år er det sytten år siden det største terrorangrepet på amerikansk jord fant sted. Her er hendelsesforløpet. Video: CNN / Reuters Vis mer Vis mer