Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag erklærer Strauss-Kahn sin uskyld

Steile fronter i juridisk tungvektskamp.

VIL SLÅSS: Den tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn har fått både moralsk og økonomisk støtte fra sin kone Anne Sinclair, og er klar til å slåss. På dette bildet fra den 31. mai er de på vei tilbake til leiligheten hvor Strauss-Kahn har husarrest, etter et besøk hos hans forsvarer Ben Brafman. Foto: AFP/Emmanuel Dunand
VIL SLÅSS: Den tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn har fått både moralsk og økonomisk støtte fra sin kone Anne Sinclair, og er klar til å slåss. På dette bildet fra den 31. mai er de på vei tilbake til leiligheten hvor Strauss-Kahn har husarrest, etter et besøk hos hans forsvarer Ben Brafman. Foto: AFP/Emmanuel Dunand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag må Dominique Strauss-Kahn, inntil nylig en av verdens mektigste menn, svare på anklagene om voldtektsforsøk og seksuelt misbruk av en fattig stuepike fra Guinea.

Han kommer til å si nei.

«Not guilty» — ikke skyldig - blir svaret fra eks-sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF) Dominique Strauss-Kahn, når han i dag formelt anklages i rettssalen hos dommer Michael Obus i New Yorks Supreme Court.

Det sier Strauss-Kahns advokat Benjamin Brafman til nyhetsbyrået Reuters.

Kulturkræsj
Medieoppbudet er på linje med da John Lennons drapsmann Mark Chapman ble stilt for samme rett.
Anklagene er heftige.

Den 14. mai omtrent klokka 12, på en suite på lukushotellet Sofitel på Manhattan skal den 62 år gamle topp-politikeren som går under navnet DSK, for anledningen naken, ha angrepet en bare halvparten så gammel stuepike fra Guinea.

Han skal ha gjort seg skyldig i voldtektsforsøk, ha presset henne til oralsex og holdt henne innesperret.

På mer enn én måte ble det en kollisjon mellom kulturer.

DSK har sin bakgrunn fra franske elite-skoler, er gift med en av Frankrikes mest populære mediepersonligheter, den styrtrike kunsthandler-arvingen Anne Sinclair, og er i tillegg kjent som en skjørtejeger av dimensjoner.

Den 32-årige stuepiken fra Guinea skal være en fattig, hardt arbeidende og strengt troende muslim.

Luksuriøs husarrest
Etter det påståtte overgrepet, skal den livredde stuepiken ha trengt tid på å komme seg til hektene.

Hun fikk likevel fortalt om hendelsen tidsnok til at DSK ble stoppet i siste øyeblikk.  Da satt han i et Air France-fly som snart skulle ta av med kurs for Paris.

Også DSK har måttet bruke tid til å komme til hektene.

Rett etter arrestasjonen så han ut som en sliten, gammel mann.

Nå har han i flere uker vært ute mot en kausjon på en million dollar og garantier på enda fem millioner dollar. Han har sittet i husarrest og samlet krefter i en luksusleilighet kona har funnet til ham på nedre Manhattan, ikke langt fra rettssalen hvor han må møte i dag.

Myndighetenes sikkerhetsforanstaltninger rundt den prominente husarrestanten koster ifølge NBC 200.000 dollar i måneden - penger som DSK og kona må dekke.

Karriere og ettermæle Nå har DSK hyret inn et team av topp-advokater, med sluggeren Ben Brafman i spissen. Brafman er en kjendisadvokat som har hatt både Michael Jackson og P. Diddy på klientlista. Flere medier antar at timeprisen hans ligger rundt 1500 dollar.

Med juridisk støtte fra Brafman og finansiell støtte fra sin styrtrike kone Anne Sinclair, er DSK klar til å slåss.

Forsvaret er forventet å hevde at det dreide seg om samtykkende sex, at stuepiken ikke er troverdig, og at hun er ute etter penger. De vil nå, ifølge The Telegraph, for første gang få tilgang til detaljene i bevismaterialet som påtalemakten har samlet.

Påtalemakten vil hevde at stuepiken er en troende muslim som ble utsatt for en brutal overgriper.

Vinn eller forsvinn Dominique Strauss-Kahn har mistet jobben som IMF-sjef og er uaktuell som framtidig fransk president.

Det han kjemper for, er friheten og sitt ettermæle.

New Yorks statsadvokat Cyrus R. Vance, sønn av en tidligere utenriksminister, har bare hatt jobben i et drøyt år og kjemper for å komme ut av skyggen til en forgjenger som satt i stillingen i førti år. 

For ham kan saken bygge eller ødelegge en karriere.

Det er for sent å snu, tror de fleste. Noen minnelig løsning hvor DSK betaler en klekkelig erstatningssum og innrømmer en viss skyld, er ikke særlig sannsynlig.

For mye er allerede investert, både av prestisje og millioner.

HJELP OG STØTTE: Den svindyre kjendisadvokaten Benjamin Brafman (t.h) er mannen som skal redde tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn fra fengsel i mange år. Strauss-Kahns kone Anne Sinclair står helt til venstre på dette bildet tatt 31. mai. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand.
HJELP OG STØTTE: Den svindyre kjendisadvokaten Benjamin Brafman (t.h) er mannen som skal redde tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn fra fengsel i mange år. Strauss-Kahns kone Anne Sinclair står helt til venstre på dette bildet tatt 31. mai. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand. Vis mer
SLITEN: Dominique Strauss-Kahn så sliten ut under et rettsmøte den 16. mai, to dager etter det påståtte voldtektsforsøket på luksushotellet Sofitel. Foto: AP Photo/Shannon Stapleton
SLITEN: Dominique Strauss-Kahn så sliten ut under et rettsmøte den 16. mai, to dager etter det påståtte voldtektsforsøket på luksushotellet Sofitel. Foto: AP Photo/Shannon Stapleton Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media